Pénz kell az amatőr játékvezetésbe

Pénz - ezres - forrás: Forrás: - Pénz - ezres.

Évek óta fogynak a játékvezetők. Néhány éve nem volt még gond a megyékben mérkőzésre küldeni a játékvezetőket, mert elegen voltak.
Egyre csökken a megyékben működő játékvezetők száma. Az újonc játékvezetők toborzása csapnivaló. Az aktív játékvezetést is egyre több fiatal hagyja abba, mivel nem látnak világos jövőképet és előrelépési lehetőséget. A követelményrendszert évek óta nem tudja senki.

Az MLSZ JB. az NB. I-es kereten kívül nem foglalkozik semmivel, az NB. II-ben és az NB. III-ban működő „országos” kollégák előtt sincsen egyértelmű, mérhető cél, hiszen a jelentéseket sokszor nem kapják meg, nem tudják összemérni a teljesítményüket a másik kollégával. Nincsen igazi verseny a feltörekvő fiatalok között. A kereteket Puhl Sándor és Hanacsek Attila úgy módosítja, ahogy nekik éppen tetszik. Aki rosszul néz rájuk, az kikerül, míg a súgó barátok feljebb kerülhetnek.

A megyékben még nagyobb a probléma. Aktív labdarúgók alig jelentkeznek játékvezetőnek, hiszen megye I-ben havi 2-300.000,- forintét elfocizgatnak, ezzel szemben a játékvezetésért csak 4-5.000,- Forintot kapnának mérkőzésenként. Sokszor elhangzik panaszként, hogy a fegyelmi bizottságok nem állnak ki a játékvezetők döntései mellett, alig tiltják el a játékosokat tettlegesség esetén is.

Az elmúlt időszakban megnövekedett a játékvezetőket ért atrocitások száma is, hétről hétre valamelyik megyében történik bíróverés.

Nem jobb a helyzet a megyei bizottságok vezetésében sem. Ott a lelkes bizottsági vezetők általában társadalmi munkában, vagy maximum a költségtérítésükért dolgoznak. 2017-ben nem várható el az MLSZ vezetői részéről, hogy pénz nélkül dolgozzanak a küldők, bizottsági vezetők.

A Berzi Sándor vezette MLSZ JB. évek óta nem tett semmit a megyei játékvezetőkért, nem sikerült elérniük, hogy a díjak emelkedjenek. Saját báb elnökeiket próbálták beültetni a megyei bizottságok élére, több, kevesebb sikerrel. Ahol az igazgatóság vagy a társadalmi elnök nem asszisztált ehhez, ott le lettek építve az országos kerettagok.

Pénz, pénz és pénz! Ez kell a megyei játékvezetésbe. Nem csak a bizottsági vezetőknek, de a játékvezetőknek is. Szerény számítások szerint kapásból 50%-os díjemelést kellene végrehajtani, hogy a most működő játékvezetőket meg lehessen tartani.

Az MLSZ JB-nek a megyékkel közösen új, átfogó reformot kellene elkezdeni, az alsó szintektől az NB. I-ig, de ehhez nem kellenek a bólogató, vélemény nélküli Attilák, Zoltánok, akik egy NB-s küldésért eladják magukat!

Előre kell nézni, mert nagy baj van már most is…

 

Hozzászólások