Pénzügyi átláthatóság is szükséges

Pénz - forrás: index.hu Forrás: index.hu - Pénz.

Nem elég, ha az MLSZ JB. kizárólag csak a küldésekkel,ellenőrzés és néha az oktatással foglalkozni, szükséges hozzá, hogy átláthatóan és transzparensen működjön.

Sajnos e kettő fogalom most nem ismert a magyar játékvezetésben.

Átláthatatlan a szervezeti működés. Nem lehet tudni, hogy az MLSZ JB. vezetőinek mihez vannak jogai, mennyire szólhatnak bele a megyei bizottsági munkákba. Mennyire dönthet pl. Puhl Sándor a megyei elnökök személyről vagy mennyire egyszemélyben dönt a küldésekről?

Amennyiben váltás lesz az MLSZ JB. élén, úgy mindenképpen első lépések között egy letisztult, átlátható szervezeti rendszert kell felépíteni. A megyékben dolgozóknak tudniuk kell, hogy milyen témákban dönthetnek önállóan és miben döntenek Budapesten.

A szervezeti rendszerek működésével foglalkozó szakemberek két modellt vizsgáltak az elmúlt időszakban. Az egyik lényegében az lenne, hogy egy megerősödő JT. működne és minden megyek szakmailag és gazdaságilag oda kapcsolódna, míg a másik modell a mostanihoz hasonló rendszer, amikor az MLSZ JB. kizárólag csak szakmai segítséget nyújt a megyéknek. Ekkor azonban az Igazgatóságokon belül megmaradna a megyei bizottság és az igazgató dönthet mindenben.

Berzi Sándorék az elmúlt 5 évben nem tudták tisztázni a megyei játékvezetői alapítványok sorsát. Több megyében jogilag is megkérdőjelezhetően működnek ezek az alapítványok. Nem tudni, hogy a megyei elnök éppen mennyi pénzt fizet ki abból magának.

Egységesíteni kell a megyei bizottságban dolgozók havi kifizetéseit. Nem fogadható el, hogy van olyan megye, ahol a küldő hazavisz több száz ezer forintot, míg más megyében 10-20 ezreket kapnak csak.

Át kell gondolni a játékvezetői tagdíjrendszert és az egységes szerelések finanszírozását is.

Csak átláthatóan működő játékvezetői szervezettel és pénzügyi rendszerrel lehet újra a fejlődés útjára lépni.

 

Hozzászólások