Interjú Berke Balázzsal

Berke Balázs - hátranéz - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - Berke Balázs - hátranéz.

Szántai Levente sportpszichológai beszélgetése Berke Balázzsal.

A játékvezetők szabályzatában 17 olyan szabály van, melyek alapelveknek tekinthetőek. Emellett van egy 18. íratlan szabály is, mely arra vonatkozik, hogyan alkalmazod mindezeket. Ezekről a pedagógiai és pszichológiai készségekről beszélgettünk a 2023-as év legjobb játékvezetőjének választott szakemberrel. Jelen sportpszichológiai cikk alapja a Berke Balázzsal készített személyes mélyinterjú.

Akkor és most

Az NB I egyik legjobb képességű játékvezetője a 40 éves Berke Balázs. Lassan 20 éve van a pályán. Annak az új játékvezető-generációnak a jeles képviselője, amelyiknél a fizikai állóképesség létfontosságúvá vált a labdarúgás felgyorsulásával. Ahhoz azonban, hogy ezt a szakmát válassza, szükséges volt a játék szeretete is. “Mindig is szerettem ezt a sportot. Mivel játékosként nem voltam olyan tehetséges, apám javaslatára elkezdtem játékvezetőnek tanulni. A futballközegében akartam maradni”  fogalmazott a szakemberMár egészen fiatalon nézte a neves kollégák mérkőzéseit és elleste tőlük a számára hasznos játékvezetői készségeket, tudatosan beépítve azokat formálódó játékvezetői karakterébe.

Balázs kezdetekben nehezen viselte egy-egy pályán elkövetett hibáját, akár hetekig rágódott rajtuk. Elmondása szerint ezekben az időszakokban megoldás lehetett volna, ha sportpszichológus segíti a hiba gyorsabb feldolgozását. Így viszont játékvezetői pályafutásának kezdeti időszakában egyedül kellett megküzdnie ezekkel a helyzetekkel. Önmagát trenírozta és alakult ki benne az őszinte önkritika gyakorlása. Ezt a készséget manapság is egyik legnagyobb erényének tartjaA hiba ma is fájdalmas, azonban hamarabb túllépek rajta. Visszanézem a meccset, levonom a konklúziót és tanulva belőle továbblépek” – mondta a mára már rutinosnak számító játékvezető.

Kezdetekben sokat jelentett számára a Zala vármegyei játékvezetők közössége, akiktől sok szakmai és lelki támogatást kapott. Előfordult azonban, hogy hiába minősítette jónak egy adott mérkőzésen való ténykedését a játékvezető ellenőr, ő másképp látta teljesítményét. “Hibátlanra törekedtem már akkor is éez így van a VAR bevezetése óta is” – mondta a határozott jellemű Berke.

Videóasszisztens rendszer (VAR) a játékvezető szemével

Balázs 2020 nyarán a Debrecen – Paks mérkőzésen jól ítélte meg a kapufáról gólvonal elé lepattanó labda helyzetét, nem ítélt gólt a hazai csapatnakEz akkor a Paks bentmaradását, egyben a DVSC kiesését jelentette, ami csapatok, játékosok szakmai jövőjére, egzisztenciájára is nagy hatással volt. És “győzött az igazság”. Ekkor még nem alkalmaztak videóasszisztens rendszert, ami manapság megkönnyítheti a játékvezetők ténykedését mérkőzéseket eldöntő helyzetben. Viszont a szakember úgy gondolkodik a VAR rendszerével kapcsolatban, hogy “Elsődlegesen én akarom megoldani a helyzetet, százból-száz alkalommal. Ez a cél. Számomra a VAR megerősítésként szolgál, hogy jól döntöttem.” Hozzátéve, a videóasszisztens rendszer rendkívül hasznos a döntő helyzetek megítélésében.  

Partneri viszony

A fizikai állóképesség, önkritika és határozott jellem mellett Balázs szerint a játékosok partnerként való kezelése is hozzásegítette ahhoz, hogy magas szintre jusson szakmájában, a játékvezetésben. Ehhez azonban a játékos karakteréhez is szükséges illeszkedni, ami pedagógiai készségeket igényel. Van olyan sportoló, aki kikéri magának a közvetlenebb stílust és szükséges megtartani vele a három lépés távolságot. Előfordul azonban, hogy a játékos igénye szerint egy-egy lepacsizás, szigorúbb hangnemű utasítás vagy akár közvetlenebb kérés is megjelenhet részéről. “Fontos, hogy ne veszítsem el a csapatot, a játékosokat. Ezért tudatosan készülök a soron következő mérkőzésre, figyelembe véve, hogyan tudom fenntartani a kapcsolatot és egyúttal megtartani a távolságot. Így vagyok hiteles.”

Ezt a fajta hozzáállást a sportolók is tisztelik. Erre jó példa egy korábbi bajnoki mérkőzés, amelyen a szakember hibázott az egyik fault megítélésénél, amit a vendég csapat játékosa szóvá is tett nála. Balázs erre így reagált: “Igaza lehet, hogy hibáztam. A következőnél jobban koncentrálok.” Mérkőzés végén ugyanaz a játékos odament hozzá és a következő visszajelzéssel zárult a történet: “Spori, ezért bírom magát, mert őszintén beismeri a hibáját is!

10 másodperc

Korábbi kapusként látok összefüggést a kapus és a játékvezetői szakma felelősségteljes volta között. Védhet egy kapus egész mérkőzésen parádésan, egy hibával döntően befolyásolhatja annak kimenetelét. Ugyanígy tevékenykedhet hibátlanul a játékvezető is, viszony egy végzetes hiba az egyik csapatnak három pontba kerülhet. Adódik a kérdés, ez a nagy nyomás hogyan kompenzálható? Mi motiválhat egy játékvezetőt a sport szeretetén túl, hogy ezt a pályát válassza és hosszú távon megállja a helyét? Balázs ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

Azt kívánom a fiatal játékvezető kollégáknak, hogy éljék át azt a 10 másodpercet, amikor a Ferencváros és az Újpest csapatát kivezetik egy derbire. Felemelő érzés, ezért is érdemes ezt a hivatást választani.

Ritkán gondolunk bele a játékvezetők lelkivilágába. Manapság teljesen elfogadott, hogy játékvezetők is sportpszichológushoz járjanak, feldolgozva egy-egy hibás döntés nehézségeit; vagy akár fejlesztési céllal, hogy még jobbszakemberré váljanak. Ez is egy lehetséges út, hogy a játékvezető társadalom olyan szakembereket neveljen ki, mint például Berke Balázs.

 

Hozzászólások