Jó úton halad a bíróképzés

MLSz székház - forrás: fft.hu Forrás: fft.hu - MLSz székház.

A budapesti játékvezetők idei nyári edzőtáborában Nagy Miklós, az MLSZ JT elnöke többek között e szavakkal méltatta a fővárosi kollégák munkáját: „Budapesten példamutató nevelőmunka folyik, amely annak is köszönhető, hogy Kürti Imre JB-elnök sikeresen építette be az elnökségbe az országos játékvezetői keret jelenleg is működő tagjait”.

Kik ők? Juhos Attila, Kiss Béla, Hidasi Gyula és Ring János, akik civil foglalkozásuk gyakorlása és az élvonalbeli játékvezetés mellett a Budapesti Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságában is szerepet vállalnak. Ily módon próbálják az új nemzedéknek átadni mindazt, amit pályafutásuk kezdetén maguk is a „blasz” világában tanultak. A közelgő téli játékvezetői tanfolyam apropóján beszélgettünk Juhos Attila FIFA-játékvezetövel, aki egyben a BLSZ JB elnökhelyettese, és Kiss Bélával, az utánpótlás-bizottság vezetőjével.

Immár az ötödik nagyszabású tanfolyamunkat készítjük elő - kezdte Kiss Béla. - Az 1993-as esztendő jelentette az áttörést, azóta minden évben száznál is több jelölt iratkozik be az önköltséges kurzusra. Az első tanfolyamunkon végzettek közül többen már az NB III-as vagy az országos utánpótláskeret tagjai. A fiatal kollégák közül külön kiemelnék néhány nevet: Ember Tibor, Füles József, Nyeki- ta Dezső, Török Károly és Világi Balázs néhány éve kezdte a bíráskodást a kezünk alatt, és ma már az országos keret kapuit döngetik.

E könnyűnek egyáltalán nem nevezhető szakma népszerűsége tehát növekszik a fiatalok körében. Mi ennek az oka?

Elsősorban Puhl Sándor fantasztikus sikerei hívták fel a figyelmet a bíráskodás szépségeire. De ha már az előbb a széles alapokat említettük, itt kell megjegyeznem, hogy nemzetközi szinten ma már több, a világ élvonalába tartozó játékvezetőnk van, és csaknem mind Budapestről. Elsősorban ez tölthet el bennünket bizakodással a jövőt illetően. A látványos sikerek ugyanis hatnak a kezdő érdeklődő fiatalokra, nagyobb a motiváció, így könnyebb a mi dolgunk is.

Hogyan lehet jelentkezni a tanfolyamra?

Minden jelentkezőt szeretettel várunk, telefonon vagy személyesen a BLSZ Curia utcai székházában. A tanfolyam decemberben indul, és aki sikeresen vizsgázik, tavasszal már sípot vehet a kezébe - vette át a szót Juhos Attila.

- Hölgyek érdeklődésére is számítunk, hiszen szeretnénk végre valóban megerősíteni a női vonalat. Bár van néhány nagyon tehetséges női bírónk, vitathatatlan, hogy több jelöltből nagyobb eséllyel kerülne ki néhány, komoly feladatokat is megoldani képes játékvezető. Szokásainkhoz híven az idén is nagynevű előadókat igyekszünk megnyerni a magas színvonal érdekében. Vendégünk lesz várhatóan doktor Szilágyi György, Nagy Miklós és Puhl Sándor is.

- Az eddigi tapasztalatok és munkánk eredménye alapján azt kell mondanom - összegzett Kiss Béla -, hogy jó úton haladunk, máris látványos sikerek jelzik a fővárosi játékvezető-képzés minőségét. Megkockáztatom, hogy az általunk a módszereink és az utánpótlás-nevelés struktúrája példa lehet más megyéknek is.

 

Hozzászólások