Lopott-e labdákat Hanacsek Attila?

Hanacsek Attila - órája - forrás: nso.hu Forrás: nso.hu - Hanacsek Attila - órája.

Sorozatunkban hónapról hónapra leporolunk egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Ezúttal annak a húszéves történetnek jártunk utána: lopott-e labdákat Spanyolországból Hanacsek Attila játékvezető?

Sokan élénken emlékeznek a Deportivo Alavés szereplésére az UEFA-kupa 2000–2001-es kiírásában: a nemzetközi szinten igencsak kiscsapatnak számító spanyol együttes óriási meglepetésre egészen a döntőig menetelt. A dortmundi fináléban pedig minden idők egyik legizgalmasabb és leglátványosabb kupadöntőjét játszotta a Liverpool ellen: csak hosszabbításban, ezüstgóllal kapott ki 5–4-re. A sorozat második körében, a legjobb 48 között játszott mérkőzésre, az Alavés és a norvég Lilleström találkozójának visszavágójára vélhetően már jóval kevesebben emlékeznek. Egyvalaki azonban egészen pontosan: Hanacsek Attila, a mérkőzés magyar játékvezetője. Az első mérkőzésen Norvégiában már 3–1-re nyerni tudott az Alavés, így a 2000. november 9-i spanyolországi visszavágó már csak formalitásnak tűnt. A pályán nem is volt nagy izgalom, a békés 2–2-vel a spanyolok könnyedén bejutottak a következő fordulóba. A találkozón bíráskodó magyar játékvezetőben azonban örök nyomot hagyott az összecsapás – pedig nem a pályán történt olyasmi, ami kellemetlenné vált volna számára.

Több mint egy héttel a mérkőzés után ugyanis különös hír jelent meg az egyébként még igencsak gyerekcipőben járó internetes futballportálok egyikén, a brit onefootball.com oldalon. A cikk egyenesen azt állítja: a Hanacsek Attila vezette magyar játékvezetői négyes a mérkőzés tizenkét hivatalos labdájából hetet ellopott a bírói öltözőből. „Az Alavés elöljárói Hanacsek Attilát és három segítőjét azzal vádolják, hogy hét, összesen 280 fontot érő futball- labdát loptak el a múlt heti Lilleström elleni UEFA-kupa-mérkőzés után – írta a brit honlap. – A négy magyart korábban borokkal és trikókkal a főszponzor is megajándékozta, ezek után még inkább meglepték vendéglátóikat azzal, hogy kértek Alavés-mezeket is, hogy azokat hazavigyék. Amikor a spanyol klub menedzsere a mérkőzés másnapjának reggelén benyitott a játékvezetői öltözőbe, felfedezte, hogy onnan eltűnt hét kiváló minőségű labda. A klub szóvivője szerint, a hivatalos verzió úgy szól: ajándékba adták a bíróknak a labdát.”

A civil foglalkozását tekintve rendőrnyomozó Hanacsek Attila a Nemzeti Sport megkeresésére azonnal reagált a vádakra. „Nevetséges ez az egész – fogalmazott. – Megdöbbentő, és nem is találok szavakat. Még hogy hét labdát elloptunk volna? Én, aki nyomozó vagyok?! Ez nevetséges. Különben is, mit keresne hét labda a bírói öltözőben? A lefújást követően a labdaszedők feladata, hogy begyűjtsék azokat. Ezt meg is tették, de hogy utána hová vitték a labdákat, arról fogalmam sincs. Egy biztos, nem a mi öltözőnkbe tették be! Én egyetlenegy labdát, a meccslabdát vittem be, azt természetesen ott is hagytuk az öltözőben. Azt mondják, másnap reggel vették észre, hogy eltűntek a labdák? Kérdem én, miért nem kerestek meg minket? Hiszen reggel még ott voltunk a városban. Egyébként a meccs estéjén sem akadt senkinek semmi gondja velünk, mindkét klub vezetői gratuláltak a teljesítményünkhöz. A mezekkel kapcsolatban meg csak annyit: valóban kaptunk egy Alavés-, illetve egy Lilleström-dresszt a végén, de ez mindenütt így szokás. Most is, amikor beszélünk, egy portugál válogatott mez van rajtam. Azt is loptam volna?! Aljas rágalom az egész. Csak az a baj, hiába tudom, hogy ártatlan vagyok, hiába bizonyosodik be, hogy nekünk van igazunk, én jövök ki az egészből kellemetlenül. Ha ez a nemzetközi szövetség fülébe jut… Gondolja, hogy egy ilyen marhaság miatt feláldoznám a nemzetközi karrieremet? Ez nevetséges. Nem tudok mást mondani.” A nyomozó helyett a Nemzeti Sport kezdett nyomozásba. A november 17-i lapszám Pietsch Tibor által jegyzett cikke szerint a következő beszélgetés zajlott le a magyar és az angol kollégák között:

„– Jó napot kívánok, Magyarországról, a Nemzeti Sport című napilaptól beszélek. A Hanacsek-hír miatt zavarnám…
– Jó napot, itt Ben Lyttleton, a onefootball.com hírszerkesztője. Miben segíthetek?
– Elsősorban abban, hogy elárulja nekünk, honnan származik az információ.
– Nem titok, Spanyolországban van egy tudósítónk, ő adta le az anyagot.
– Arról van tudomásuk, hogy a kollégájuk miként jutott a hír birtokába?
– Azt hiszem, az egyik újságban olvasta.
– Mielőtt a cikkeket feltennék az oldalra, önök, szerkesztők szokták ellenőrizni, van-e valóságalapjuk az információknak?
– A legtöbb esetben igen, de ezúttal kivételt tettünk, mert a spanyolországi emberünk az egyik legmegbízhatóbb újságírónk.
– Mondja meg őszintén, elképzelhetőnek tartja, hogy Hanacsek arra kényszerülne, hogy hét labdát eltegyen?
– Ha szerda este kérdez, akkor azt felelem, lehet. Csütörtök délelőtt viszont számos e-mailt kaptunk magyar olvasóinktól, melyben azt írják, higgyük el, a játékvezető ártatlan. Ezek után úgy vélem, alaptalanok az Ala vés vádjai.
– Hallotta már, hogy Hanacsek Attila civilben nyomozóként dolgozik?
– Nem, még nem. Na látja, ezek után végképp nem kételkedem az ártatlanságában.”

A brit portál ezután javította a cikkét, de addigra már körbefutott a hír a spanyol médiában. Még a világ leghíresebb sportnapilapjainak egyike, a madridi Marca is írt róla, ezzel a címmel: „Az Alavés tagadja, hogy a magyar bíró, Attila (sic!) hat labdát lopott volna”. A hat egyébként onnan jött, hogy a Radio Vitoria – amelyre aztán visszavezethető volt, hogy elsőként kürtölte világgá az álhírt – úgy mentegetőzött: „Riporterünk csupán azt hallotta, hogy a játékvezetők bevittek hét labdát az öltözőbe, és később csak egy került elő. A maradék hatnak rejtélyes körülmények közepette nyoma veszett. A magyarokat valóban megajándékozták mezekkel és borokkal, de azokat emlékül kapták. Az Alavés pedig kiadott egy sajtóközleményt, amelyben tagadta az információ valóságát.”

Végül tehát az Alavés, a spanyol és a brit sajtó is tisztázta a magyar játékvezetőt a képtelen vádak alól. De hogy kinek állhatott érdekében az akkortájt a legjobb magyar játékvezetőnek számító Hanacsek Attila befeketítése, az sosem derült ki. Egy könnyed, ráadásul továbbjutást érő döntetlen után a spanyol klubnak vajon mi oka lehetett a vádaskodásra? Ha fel is fedezték hat vagy hét labda eltűnését, vajon miért csináltak belőle ügyet? Kinek állt érdekében ez a hecckampány? Egy neve elhallgatását kérő informátorunk, egy korábbi játékvezető a FourFourTwo-nak annyit árult el az ügy hátteréről: az ötletgazdát, a „súgót”, aki az álhírt elterjesztette a nemzetközi sajtóban, bizony idehaza kell keresni…

FÁJDALMAS SEB

Megkérdeztük Hanacsek Attilát, hogyan tekint vissza a húsz évvel ezelőtti ügyre. A korábbi játékvezető máig nem tud nevetni az eseten.

„Nem szeretnék erről nyilatkozni, mert túl fájdalmas sebeket szakítana fel bennem – mondta a FourFourTwonak. – Nehéz időszaka volt az az életemnek, nehezen tettem magamat túl rajta, de most már lezártam magamban, és nem szeretnék emlékezni sem rá. Nem tudom, kinek állhatott az érdekében a lejáratásom, egy ideig gondolkodtam azon is, hogy jogi útra terelem a dolgot, de miután a sajtóban is tisztáztak engem, letettem erről, nem vagyok bosszúálló típus. Hálás vagyok a Nemzeti Sportnak is, mert oknyomozó cikkük révén derült fény az igazságra.”

(Megjelent a FourFourTwo magazin 2020. augusztusi számában.)

 

Hozzászólások