(Al)koholt vádak alapján

Alkohol - forrás: Forrás: - Alkohol.

Cserna László esete a szondával, avagy a Nemzeti Sport írta 1998-ban.

Tudom, mostanság nem könnyű gondolatot ébreszteni, hiszen a nemzet saját gyászával van elfoglalva: a legnézettebb tévésorozatban Rex felügyelő mellől kilőtték Moser detektívet, ott maradt a kutya szingliben, a gazda nem szabad, hanem halott, nehéz ennél fajsúlyosabb témát találni. Mégsem lehet szó nélkül elmenni a hétvége egyik legfeltűnőbb közjátéka mellett: a Megyeri úton vendégeskedő szombathelyiek feldúltan követelték az MLSZ ellenőrétől, hogy ellenőrizzék Cserna játékvezető alkoholszintjét.

Azért ez pazar.

Eddig csupán akkor ordította a nép, hogy ,,Részeg disznó!”, ha a bíró véletlenül megcsúszott és perecelt egyet, egyébként csak hülyéztek és anyáztak. Török klubigazgató ma(li)gánakciója viszont tényleg új fejezet. Szerinte Cserna úgy fújta a sípot, hogy azok után joggal kérhették tőle, ugyan fújjon már bele a szondába is.

Tegyük mindjárt hozzá, idén nem először akarják különféle teszteknek alávetni a sporttársakat. Nem is oly rég az újpestiek nyitottak tüzet Kiss Bélára, nyilvános Cooper-futást követeltek (miután nevezett a kezdőkörből ítélt meg egy tizenegyest, hozzátéve, röhej, hogy csípőficammal a profiliga közelébe engednek bárkit is. Ha ez a tendencia folytatódik, nemsokára vidám utóélete lesz egy-egy parázs hangulatú összecsapásnak.

Az elégedetlen fél táblát tesz majd a játékvezető elé, takarja le a bal szemét sporttárs, és olvassa a vonal alatti számokat, az partjelzők addig talán menjenek ki, majd szólítjuk őket is, és vigyázzanak, ha a negyediket nem látják, röpülnek a FIFA-keretből. Később papírt s tollat tesznek a bírók elé, uraim, a jegyzőkönyvet csak azután írhatják alá, ha kitöltötték ezt az IQ-tesztet, de legalább 100-at kell elérniük, különben óvunk.

A nyári edzőtáborba kérdezőbiztosok érkeznek, nem elég a szabályteszt, ráadásként kollokváltatják a bírói keret tagjait Vörösmarty késői lírájából, Ohm törvényéből, az Aranybullából, és drága uram, hogy akarja elbírálni a lesállást, ha nem tudja kifejteni a párhuzamos szelek tételét?! Félretéve a tréfát - no és azt, hogy elmaradt a szondáztatás, miután nem Cserna illatozott, hanem a játékosok arcszesze, miképp Kissnek sem kell loholnia, továbbá csípőficama sincs, kezdenek kissé elvadulni a történések. Anélkül, hogy szentet óhajtanék gyártani a játékvezetőkből, mégiscsak fura, hogy a szokványos nyilatkozatokon túl miképp vetemednek efféle megnyilvánulásokra klubvezetők. Illetve, nagyon is érthető. Piciben hasonlít az ügy a Clinton-afférhoz.

Amint nekiálltak kutakodni az amerikai elnök nadrágjában, a világ csendőre által megfegyelmezettek rögvest úgy érezték, lehet fickándozni, azok ott, Washingtonban úgyis magukkal vannak elfoglalva.

Akárcsak a magyar futball csendőrei. Irtunk már eleget a lövészárkokba húzódott s egymásra ad hoc alapon tüzelő játékvezetőkről, főnökeikről. Egy biztos: ami a köreikben jelenleg folyik, az sok mindent sugároz, csak erőt nem. Holott ez az a testület, amelyben még annak is ajtón belül kellene maradnia, ami valóban kikívánkozna onnan. Azon egyszerű oknál fogva, hogy hivatásuk alappillére a tekintély. Ehhez képest manapság könnyű a szemükbe vágni: maguk akarnak rendet tartani a pályán, amikor saját házuk tája egy külvárosi kuplerájra emlékeztet?

Azaz, rendezni kéne közös dolgaikat, a lehető legsürgősebben. Egyrészt a játékvezetők kizárólag a futballra koncentrálhatnának (alkalmasint az sem mindegy mostanság, hogy ,,kormánypárti” avagy „ellenzéki” ellenőr osztályozza-e a bírói hármast), másrészt elejét vennék az esetlegesalkoholt vádaknak.

Ellenkező esetben előbb vagy utóbb jöhet az Ohm-törvény.

Vaklárma:

A szünet végén Török Péter, a Haladás-Milos klubigazgatója megkereste a lelátón az MLSZ-ellenőrt. A szombathelyi vezető szerint ugyanis Cserna játékvezető „nem megfelelő állapotban”, vagyis ittasan vezette a találkozót, s ezt az észrevételt közölte az ellenőrrel. Szonda ugyan nem került elő, de Török Péter a találkozó után elmondta: járt a bírói öltözőben - elnézést kért Csernától a Tóth kiállítása utáni viselkedéséért, s a beszélgetés közben nem érezte, hogy Cserna alkoholt fogyasztott volna.

Tóth András, az újpestiek technikai vezetője is elképzelhetetlennek tartotta, hogy a játékvezető italos lett volna. Cserna László a lefújás után mosolyogva közölte, hogy ő bátran vállalkozik a szondázásra, mert szerinte a játékosok különleges arcszeszének illatát keverték össze az alkoholéval.

 

 

Hozzászólások