Bíróáradat - Nyugatról

UEFA - zöld mez - forrás: Forrás: - UEFA - zöld mez.

Magyar játékvezető nélkül rendezik meg az Eb-t, s tíz év óta ez lesz az első világ- vagy Európa-bajnokság, amelyen nem lesz magyar bíró.

Az UEFA 30 játékvezető részére tart továbbképzést február 13. és 15. között Máltán, közülük jelöli ki az Eb-n közreműködő bírókat. Feltűnő, hogy Németországot, Angliát, Olaszországot, Spanyolországot, Hollandiát és Franciaországot három-három játékvezető képviseli, míg Közép- és Kelet-Európából mindössze három, egy orosz, egy lengyel és egy szlovák bíró lesz ott az edzőtáborban.

 

A meghívottak: Günter Benkő (osztrák), Michel Piraux (belga), Kim Milton Nielsen (dán), Graham Barber (angol), Paul Durkin (angol), Graham Poll (angol), Claude Colombo (francia), Alain Sars (francia), Gilles Veissiere (francia), Hellmut Krug (német), Márkus Merk (német), Hartmut Strampe (német), Stefano Braschi (olasz), Graziano Cesari (olasz), Pierluigi Collina (olasz), Dick Jól (holland), Mario van dér Ende (holland), Jan Wegereef (holland), Rune Pedersen (norvég), Ryszard Wojcik (lengyel), Vitor Manuel Meló Pereira (portugál), Nyikolaj Levnyikov (orosz), Hugh Dallas (skót), Lu- bos Michel (szlovák), Juan Antonio Feman- dez Marin (spanyol), Jose Maria Garcia- Aranda Encinar (spanyol), Antonio Jesus Lopez Nieto (spanyol), Anders Frisk (svéd), Karl-Erik Nilsson (svéd), Urs Meier (svájc). Mario van dér Ende sérülése miatt nem vesz részt a továbbképzésen, ennek ellenére tagja az Eb-keretnek.

 

Nagy Miklós, az MLSZ JT elnöke szerint Vágner Lászlónak ott lett volna a helye az Európa-bajnokságon, ha nem hagyja idő előtt abba a bíráskodást. - Vágner idén még vezethetett volna a nemzetközi porondon, mindenkit váratlanul ért tavalyi hirtelen búcsúja - mondta Nagy Miklós. - Úgy terveztük, hogy idén Puhl Sándor vagy Vágner képviseli a magyar játékvezetőket az Eb-n és a 2002-es világbajnokságra „felfuttatjuk” a tehetséges fiatal bírókat.

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert jó az utánpótlásunk: Ábrahám Attila, Hanacsek Attila, Juhos Attila és Bede Ferenc is esélyes lehet a vb-szerep- lésre. A legutóbbi két Európa-bajnokságon Puhl Sándor képviselte a Játékvezető Testületet, 1996-ban ő vezette az egyik elődöntőt is, az Anglia-Németország találkozót.

 

Az UEFA-tól származó hír még, hogy a korábbi állásponttal szemben az európai szövetség nem foglalkozik a világbajnoki selejtező csoportok programjával. Az UEFA erről levélben értesítette az MLSZ-t, ahogyan arról is, hogy a csoportellenfelek megállapodásának hiányában a FIFA készíti majd el a 8. selejtező csoport (ebben kapott helyet a magyar válogatott) menetrendjét is.

 

Hozzászólások