A JT bepereli az MLSZ-t

MLSz székház - forrás: Forrás: - MLSz székház.

Miközben a Játékvezető Testület továbbra sem nyugszik bele abba, hogy az MLSZ elnöksége megfosztotta korábbi funkcióitól, a játékvezetők körlevelet kaptak a szövetség elnökének aláírásával.

Kovács Attila ebben idézi az OTSH vizsgálati anyagának néhány passzusát, s végül azt a következtetést vonja le: „Mindezekből kitűnik, hogy jogosan működik az ad hoc bizottság. ” Mint ismeretes: az MLSZ elnöksége ad hocbizottságot hozott létre a JT korábbi feladatainak ellátására, ám a szövetség azóta megtartott közgyűlése nem szentesítette a változtatásokat. így már nem csak az ad hoc JB megalakításával, hanem több újabb lépéssel szemben van törvényességi kifogása a JT vezetőinek.

Szerdai számunkban beszámoltunk arról, hogy az Ifjúsági és Sportminisztériumhoz is eljutottak a Játékvezető Testület aggályai, s a kormány vizsgálatot kezdeményez az ügyben. További fejlemény, hogy a JT a bírósághoz fordul, mert az MLSZ-től hónapok óta hiába várja azt a mintegy 14 millió forintot, amelyet az UEFA a magyar szövetségen keresztül küldött a testületnek.

Ez a pénz a JT-nek azokat a korábbi kiadásait fedezné, amelyeket a magyar FIFA-játékvezetők utaztatása és az ezekkel kapcsolatban felmerülő költségek emésztettek fel, s.amelyeket az európai szövetség rendre megtérít a testületnek. Az UEFA azonban mindig a nemzeti szövetségekkel áll kapcsolatban, így ez a pénz - 89 607 svájci frank - is az MLSZ-hez érkezett meg 1998. augusztus 11-én, ám ezt követően azonban a JT hiába várta, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően megkapja a költségtérítést.

A JT vezetői azóta szóban és írásban egyaránt többször kérték a szövetséget, hogy egyenlítse ki tartozását - tudtuk meg Nagy Miklóstól, a JT elnökétől -, ám erre nem ke- " rült sor, ezért most a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz fordultak jogorvoslatért. Nagy Miklós kérdésünkre elmondta azt is:4 felháborítónak tartja az MLSZ-elnök körlevelét, amely szerinte hemzseg a csúsztatásoktól és a valótlanságoktól. Egyébként is szokatlan, hogy a szövetség elnöke levelezzen a bírókkal - fogalmazott Nagy Miklós -, ilyenkor ez a JT elnökének feladata lenne. „

A levél egyetlen pozitívuma, hogy alá van írva” - mondta Nagy Miklós az emlékezetes tavaly novemberi, a JT megszűnését célzó máig tisztázatlan névtelen aláírásgyűjtési akcióra utalva. Nagy Miklós a körlevélben leírtakra reagálva kifejtette, hogy Kovács Attila az OTSH-vizsgálatnak éppen a legfontosabb passzusait nem idézte. Ilyen az a megállapítás, amely szerint:

„Nagyon fontos kérdés, hogy egy ilyen hatáskör-elvonási helyzetben a vonatkozó szövetségi szabályzatok az új helyzetnek megfelelően módosításra kerültek-e!” Ez - Nagy Miklós szerint - azért lényeges, mert ezeket a szabályokat nem módosították, holott azóta már közgyűlést is tartott a szövetség, s az alapszabályban továbbra is testület és nem bizottság szerepel. Ezenkívül Nagy Miklós felhívta a figyelmet az OTSH vizsgálati anyagának arra a megjegyzésére is, hogy „...az MLSZ szerveinek bárminemű határozatai a JT létezésére, alapszabályára és egyéb szabályzataira nem vonatkozhatnak, mert ezek módosítására és megváltoztatására csak a JT közgyűlése és elnöksége jogosult. ”

Azaz: az MLSZ nem szólhat bele a JT munkájába és nem indíthat például vizsgálatot sem a testület működésével kapcsolatban, hiszen önálló jogi személyről van szó. Nagy Miklós egyébként minderről korábban levélben tájékoztatta Kovács Attilát, ám nem kapott választ a megkeresésre, s nem sikerült tárgyalnia az MLSZ elnökével.

A JT elnöke furcsának tartja, hogy Kovács Attila „felfelé” - az ISM irányába - tárgyalókész, ám „lefelé” nem hajlandó beszélni a problémákról. Elmondható: jottányit sem közeledett az MLSZ és a JT álláspontja, s az ad hoc JB legújabb, személyi kérdéseket is érintő döntései még inkább rontották a kapcsolatot. Erre figyelt fel az Ifjúsági és Sportminisztérium is, amely híreink szerint máris elkezdte az információgyűjtést az ügyben, s amely testület talán már heteken belül kimondja a döntő szót az MLSZ-t is súlyosan érintő kérdésben.

 

forrás: nemzeti sport 1999. január 8

 

Hozzászólások