Megszólal Vágner!

Elemzés

2011-08-09 18:34:56
Vágner László |

Vágner László - mutat - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Vágner László - mutat

Legalább két olyan, az ellenfél testi épségét súlyosan veszélyeztető, durva belépő is akadt az OTP Bank Liga idei kiírásának első fordulóiban, amelyet a visszhangok alapján nem torolt meg kellően az adott találkozó játékvezetője. Külföldön bevett szokás, hogy akár a meccsek után, a videófelvételek alapján is eltiltják a vétkeseket. A pepsifoci.hu a legilletékesebbet, Vágner Lászlót kérdezte arról, vajon idehaza ilyen esetekben várható-e hasonló lépés, továbbá vár-e bármilyen retorzió azokra a bírókra, akik nem megfelelően járnak el az ilyen, kiemelt esetekben.

Bár még csak négy forduló telt el az OTP Bank Liga 2011/2012-es kiírásából, több olyan durva belépő is akadt, amelyet nem szankcionáltak kellő szigorral a játékvezetők. Néhány példa: a zalaegerszegi Varga Róbert súlyos sérülést szenvedett a debreceni Nikolov Balázs túlzottan kemény belépője után, a vétkes viszont még csak sárga lapot sem kapott, a hétvégén, a Honvéd ellen pedig a ZTE védője, Sadek tartott rá durván ellenfele bokájára - ő ezért csak sárgát kapott a játékvezetőtől (mint a későbbiekben kiderül, ennek is van jelentősége).

Külföldön bevett szokás, hogy egy mérkőzés után a videófelvételek alapján tiltanak el játékosokat, ott abszolút a gyakorlat része, hogy a vétkesek utólag is megbűnhődnek tetteikért. Felmerül a kérdés: vajon idehaza ilyen esetekben él-e ezzel az illetékes testület, hiszen ezeknél az eseteknél az ellenfél testi épsége is veszélybe kerülhet, sokszor egy hajszál választja el a sértettet attól, hogy akár hónapokra is harcképtelenné váljon.

 

A pepsifoci.hu az ügyben az MLSZ játékvezetői bizottságát vezető Vágner Lászlót kereste meg. Az általa elmondottakból az derült ki, hogy vélhetően csak abban az esetben lépnek, ha a bíró nem veszi észre a durva belépőt.

 


  A szabályzat lehetőséget ad rá, hogy a videófelvételek alapján tiltsanak el valakit, ha a játékvezető az adott szituációt nem látta, és nem értékelte. Ha látta, és értékelte, akkor általában ezen nem szoktak változtatni utólag. Hangsúlyozom, általában, tehát a szabályzat akár erre is lehetőséget adna. Ha a bíró háta mögött valaki eltöri egy másik játékos lábát, akkor feltehetően eltiltják utólag. De ha a bíró érzékelte a szabálytalanságot, és szankcionálta, akkor ezen utólag ritkán módosítanak ? vázolta a helyzetet az 1998-as világbajnokságot is megjárt egykori sípmester.

 

 

Ha a játékvezető ilyen esetekben nem jár el kellő szigorral, talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nagyobbat hibázik, mintha nem ad meg egy büntetőt, hiszen itt épp azok kerülnek veszélybe, akiknek ez a megélhetésük: a labdarúgók. Felmerül a kérdés, van-e következménye a bírókra nézve annak, ha nem torolnak meg egy játékosok testi épségét veszélyeztető akciót.

 

A szankcionálás "belügy", de a bíróküldés nyilvános, abból mindenki arra következtethet, amire akar - mondta el sokat sejtetően hivatalos álláspontját Vágner László.
Hozzászólások: