Bírómustra

Elemzés

2012-09-24 15:16:36

Videoton életkép - forrás: mlsz.hu
Forrás: mlsz.hu - Videoton életkép

Paulo Sousa nem tágít: ígérete szerint tovább harcol a hazai játékvezetés általa vélt anomáliái ellen. A portugál szakember már többször is elmondta, szót fog emelni az ellen, ha úgy érzi, a bírók nem partnerek abban, hogy jobb legyen a hazai futball. Ez a sajátos kommunikáció azt eredményezte, hogy eddig a Videoton részéről érkezett eddig a legtöbb kritika az NB I-es ítéletek kapcsán - derül ki állandó rovatunkból. A Birométerben egyébként továbbra is tartja vezető helyét Németh Ádám, az emlékezetes FTC-Lombard mérkőzés játékvezetője a legtöbbet kritizált sporttársak listájának élén.

Paulo Sousa, a Videoton mestere az elmúlt hetekben többször hangoztatta, nincsen megelégedve a magyar játékvezetésben tapasztalható állapotokkal, és amíg idehaza dolgozik, harcolni fog azért, hogy a szerinte helyes felfogásban dirigálják a találkozókat a sporttársak, és a hibáiknak legyenek komoly következményei ugyanúgy, mint ahogy a játékosok vagy az edzők esetében. A legutóbbi kritikai észrevételeket a hétvégi, Győri ETO elleni 0-1-es meccs után engedte el a portugál, aki talán minden eddiginél keményebben fogalmazott. (Azért azt mindenképpen említsük meg, a tréner azt is hozzátette, nem a sípmester tevékenysége miatt veszített csapata a rangadón.)

Ez a nyílt, sajátos "harcmodor" azzal járt, hogy a Videoton a leghangosabb csapatok listáján magabiztosan állt az élre Birométer rovatunkban. A fehérváriaknak egyébként a tavalyi szezonban összesen kevesebb, mint feleennyi pontjuk volt, azaz jóval kevesebbszer formáltak véleményt a kérdésben. A korábban a ferencvárosi vendégjáték alkalmával tapasztalt hibák miatt dühöngő Lombard már csak a második, az utóbbi hetekben egyáltalán nem foglalkoztak a sporttársakkal a Veszprém megyeiek. Érdekesség, hogy még hat olyan alakulat is van a mezőnyben, amely semmilyen formában nem bírálta a játékvezetőket.

A bírók között eloszlanak a kritikák, így még mindig az a Németh Ádám vezet, aki a már emlegetett, FTC-Lombard összecsapáson hibák sorozatát követte el.


Az összesített állás

BÍRÓK:
10 Németh Á.
7 Radványi
6 Szabó Zs., Pánczél, Bognár
5 Fábián
3 Iványi, Berger, Erdős, Andó-Szabó
2 Farkas
1 Solymosi, Takács, Böcskei, Vad II, Szilasi

CSAPATOK:
16 Videoton
9 Lombard Pápa
4 Kaposvár, Kecskemét
3 Honvéd
2 Haladás, Ferencváros
1 Eger, PMFC-Matias, Újpest


8. forduló

Paulo Sousa (Videoton) vs. Fábián Mihály (5*)
"Ennek az országnak a labdarúgása ilyen bírókkal nehezen fog fejlődni... A jelek szerint a bírók és az ellenőrök együtt készítik el a jelentéseket, más magyarázatot a jelenségekre nem nagyon tudok. A fegyelmi bizottság együttműködik velük, a vezetésben meg ott van a Győr elnöke. Így ilyen dolgok történhetnek, mint ami ma történt velünk. Volt, hogy a győriek az utolsó pillanatban kértek bírócserét a meccsünk előtt, és meg is kapták. Nem tudni, ki kinek a főnöke, ki ellenőriz kit. Ma is fel akartuk pörgetni a ritmust, de a bíró akkor engedte el a faultokat, amikor csak akarta, aztán még mosolygott is ki a kispad felé. Így azért nehéz. Amíg én itt dolgozom, ez ellen harcolni fogok, mert nem az igaz futball az, amit támogatnak."

Puhl Sándor vs. Vad II István (1)
A szakértő amondó, Luis Ramost (Kecskemét) nem második sárgával, hanem azonnali piros lappal kellett volna leküldeni.

 


 

Hozzászólások: