A "szakértő" Bede véleménye

Elemzés

2013-04-24 18:02:45

Bede Ferenc int - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Bede Ferenc int

A külföldi sajtó alaposan szétszedte Kassai Viktort, a Bayern München - Barcelona (4-0) Bajnokok Ligája-elődöntő után. A magyar játékvezetőn két elmaradt 11-est, egy kiállítást, valamint három szabálytalan gólt kérnek számon. A csakfoci.hu megkereste Bede Ferencet, korábbi kiváló FIFA- játékvezetőt, aki honlapunknak kielemezte a kétes szituációkat.

 

Bede szerint az esetek többségében jogosak a Kassait ért kritikák, de akadtak olyan kiélezett és nehezen megítélhető helyzetek, amelyekben jól döntött a magyar bíró.

A csakfoci.hu délelőtt már arra kért Benneteket, olvasókat, szavazzatok arról, mely esetben hibázott Kassai és mikor döntött jól. Rengeteg voks érkezett, így az egyes eseteknél jelezzük azt is, mi a közvélemény többségének álláspontja.


1. Pique kezezése

Az első kétes szituációra a mérkőzés 16. percében került sor. Gerard Pique a kezével blokkolta Lahm lövését a tizenhatoson belül. Kassai nem ítélt büntetőt.

A csakfoci.hu olvasói szerint: Kassai hibázott (66%)
Bede Ferenc szerint: ? Nekünk a televízió képernyők előtt sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen nem a másodperc tört része alatt kell döntést hoznunk. A képanyag alapján azt mondom, hogy 11-es a Bayernnek és sárga lap a kezező Piquének. A védő elfordul, miközben a jobb kezét mozgatja, vagyis a testét a kezével hosszabbítja meg és nem a labda megy a kéz felé, hanem fordítva.


2. Alexis Sánchez kezezése

Felugrás közben Alexis Sánchez kezében elakadt a labda a barcelonai tizenhatoson belül. Kassai továbbengedte a játékot.

A csakfoci.hu olvasói szerint: Kassai hibázott (53%)
Bede Ferenc szerint: ? Egy hulló labda ráesett Alexis Sanchez kezére, igaz, a keze nem volt természetes testhelyzetben. Ez korántsem olyan egyértelmű, mint az előző eset, ezért elfogadom, hogy nem ítélt büntetőt Kassai Viktor.


3. Dante felugrása a Bayern első góljánál

Spanyol sajtóorgánumok szerint a Bayern első találata előtt Dante támaszkodott az ellenfelére, úgy fejelt a gólszerző Müller elé. Kassai megadta a gólt.

A csakfoci.hu olvasói szerint: Kassai jól döntött (61%)
Bede Ferenc szerint: ? Az esetet lehet úgyis magyarázni, hogy rátámaszkodik az ellenfelére a védő, ami szabálytalan. A biztos, hogy Dante túlugrik a Barcelona játékosán, de mindkét keze a vállán helyezkedik el. Adtak már ezért szabadrúgást kifelé, de elfogadom, hogy Kassai Viktor nem fújt.


4. Mario Gomez találata

Több szakértő egybehangzó véleménye, hogy Mario Gomez lesről szerezte a bajorok második gólját.

A csakfoci.hu olvasói szerint: Kassai hibázott (69%)
Bede Ferenc szerint: ? Abból a kameraállásból, amit láttam a televízióban, lesnek tűnt. Ha az asszisztens nem tudja eldönteni az adott pillanatban, hogy leshelyzet alakult-e ki vagy sem, akkor jobb, ha elengedi, itt ez történhetett.


5. Müller elzárása Robben gólja előtt

Egyes vélemények szerint a Bayern harmadik találatánál Thomas Müller szabálytalanul zárta ki a játékból Jordi Albát, így Robben gólt szerezhetett.

A csakfoci.hu olvasói szerint: Kassai hibázott (59%)
Bede Ferenc szerint: ? Itt az alapvonali segítőnek kellett volna jeleznie a szabálytalanságot, hiszen közel állt az esethez. Müller nekiszaladt a védőnek, ezért kifelé járt volna szabadrúgás.


6. Jordi Alba sportszerűtlensége

A mérkőzés hajrájában Jordi Alba Robben arcába dobta a labdát, Kassai sárgát adott a spanyolnak, de vannak, akik szerint piros járt volna.

Bede Ferenc szerint: ? Ilyen esetekben el kell dönteni, hogy sportszerűtlen vagy erőszakos cselekedetről van szó. Amennyiben a spanyol játékos Robben testére dobja a labdát, akkor egyértelműen sárga lap jár, itt az volt a "zavaró" tényező, hogy az arcába dobta. Ha Kassai Viktor kiállítja Jordi Albát, akkor sem hibázik?


Összességében

Bede Ferenc mérlege általánosságban így hangzik:

? Játékvezetői szemmel nézve nem volt könnyű mérkőzés, hiszen apróságokon múlt, hogy adott esetben jó ítéletek születtek-e vagy sem. Azt megjegyezném még, hogy a tizenhatoson belüli kezezésnél, Müller szabálytalanságánál segítőjére is hagyatkozhatott, a les megítélése pedig egyértelműen az asszisztens feladata.

Privacsek András


 

Hozzászólások: