Harmadik félidő margójára avagy erkölcsileg tarthatatlan a Puhl-pitus

Botrány

2012-11-28 19:41:38
Puhl Sándor | Takács János |

Puhl Sándor - forrás:
Forrás: - Puhl Sándor

Szögezzük le, hogy nem a Harmadik félidő című műsorról kívánunk negatív kritikát írni. Nem is tennénk ezt, hiszen hétről hétre minket is leültet a képernyő elő és becsüljük a csatorna labdarúgás iránti alázatát. Kiváló műsor, kiváló szerkesztőkkel és tartalommal. Nem szándékunk egyébként Puhl Sándort sem megbántani a sportcsatornán végzett "szakértői" munkájával kapcsolatban. Magas színvonalon kommentálja és minősíti a külföldi bajnokságokban szereplő csapatok játékosait, edzőit és taktikáit. Az elmúlt napokban ismét reflektorfénybe került a vasárnap esti műsorban kifejtett tevékenysége és nyilatkozatai.

2012. tavaszán már a korábbi nemzeti instruktor, Ring János is közzétette nyilatkozatában, hogy „Puhl Sándor 3.félidő-beli szerepével mérhetetlenül nagy károkat okoz a játékvezetők oktatásában”.

Minap éppen a DVSC tulajdonosa Szima Gábor úr a következőket nyilatkozta:

„Több szakemberrel beszéltem a kérdéses helyzetről, és tízből tíz azt mondta, szabálytalan volt a belépő, a győri játékos hátulról akasztotta Coulibalyt. Így értékelte az esetet a szaksajtó is. Ettől még tiszteletben tartom Puhl Sándor véleményét, ő gondolhatja úgy, hogy szabályos volt a megmozdulás. Sokkal inkább azt tartom aggályosnak, hogy Puhl Sándor a játékvezetői bizottság alelnökeként tévéadásban, tehát a széles nyilvánosság előtt hétről hétre pellengérre állítja a kollégáit. Normális esetben a játékvezetői bizottság vezetőinek az értékelése belső ügy. De még ennél is nagyobb gond, hogy Puhl Sándor egy szituációt az egyik héten így, a másik héten pedig úgy ítél meg. A bírók nem tudják, mihez tartsák magukat, és teljesen összezavarodnak. Elárulom, Puhl Sándor televíziós szerepléséről nem egyedül gondolkodom ekképpen."

Szerencsére most már minden mérkőzést a szurkolók is élőben végignézhetnek a sportcsatornákon. Láthatják a játékvezetői tevékenységet, jó döntéseket és hibákat egyaránt. Nincs szükségük ilyen fajta „szakmai útmutatóra”. Sokszor még a szakemberek is vitatkoznak gólokon, büntetőkön és leseken.

Néhány hónappal ezelőtt a megyei elnökök értekezletén téma volt már Puhl TV-s szereplése és akkor az MLSZ JB. elnöke azt nyilatkozta, hogy Puhl MLSZ elnökségi határozat értelmében szerepelhet a TV-ben úgy, hogy a megszólalásait, értékelését előre egyezteti az elnökkel és a másik alelnökkel.

Az MLSZ-től kapott információk szerint ilyen elnökségi határozat nincsen. Ezt bizonyítja a nyilvános dokumentum tár is.

Életszerűtlen lenne egyébként, hogy Puhl a vasárnap esti mérkőzés lefújását követően hívja Berzit, hogy mit mondjon. Vajon Berzi mit mondott volna 2 perccel a műsor kezdése előtt Takács Játékvezetőről, amikor éppen az UEFA központjában díszvacsorán vesz részt vagy éppen Fehérváron a Videoton stadionjában nézi a mérkőzést. Ugye sántít valami az érvelésben..

Tovább megyünk!

Néhány héttel ezelőtt az MLSZ elnöksége elfogadta, hogy a csapatok vezetői, játékosai nem minősíthetik a játékvezetői tevékenységeket TV-ben, újságokban és a klubok internetes weboldalán. Ez a TV szereplés mennyire felel meg ennek a követelménynek.

Információnk szerint az UEFA szigorúan tiltja, hogy JB. bizottsági vezetők nyíltan minősítsék a játékvezetők tevékenységét. Ezért nem nyilvánosak a játékvezetői értékelések sem. Bár az utóbbi időben felmerült, hogy miért titkosak.

Az élvonalbeli játékvezetőknél az is kiverte a biztosítékot, hogy Puhl Sándor a következőt üzente: "Elég sok olyan rossz ítéletet láttunk mostanában, amely komoly indulatokat kavart. Bár van még háta forduló az idén, azt kell mondjam, egy pár játékvezető számára komoly következményei lesznek annak, hogy fekete-fehér helyzeteket nem tudnak jól megítélni. Mint ahogy egy játékos a tartalékcsapatba kerül, ha nem sikerülnek neki a dolgok, a téli szezonban egy-két játékvezetőnek búcsút intünk. Nekik a második vonalban kell megmutatniuk majd, hogy mit tudnak. Amikor necces, nehezen eldönthető helyzetekről van szó, akkor a játékvezető oldalára állunk, de ami fekete-fehér szituáció, ott nem lehet. És most is történt pár ilyen. Mindezt kicsit fenyegetőleg is mondom, remélem, mindenki ért belőle, és az utolsó idei fordulóban megfelelő teljesítményeket látunk. Egyértelmű, hogy a futball nem tűri el, hogy a bírók olyanokat hibázzanak, amilyeneket nem lehet. "

Egy autós hasonlattal élve:

Sándor! Ön dönt iszik vagy vezet!

Reméljük Puhl úr és az MLSZ JB. is dönt a játékvezetők érdekében.

Forrás: pepsifoci.hu, fft.hu, nb1.hu


 

Hozzászólások: