Bede így látta a 3. fordulót

Elemzés

2014-08-11 17:57:09
Bede Ferenc |

Bede Ferenc int - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Bede Ferenc int

A csakfoci.hu ezúttal is összegyűjtötte a kétes játékvezetői ítéleteket a hétvégi NB I-es fordulóból. Bede Ferenc, korábbi FIFA-bíró pedig elmondta véleményét a konkrét szituációkról. Ezekből kiderült, hogy ugyan voltak véleményes helyzetek - például az Újpest pécsi gólját megelőző, lesgyanús eset -, de ezekben most szinte tökéletes döntéseket hoztak a játékvezetők.

A Videoton - ETO rangadón két olyan esetet is találtunk, amely beszédtémát szolgáltatott, főleg a fehérvári szurkolók körében. A második félidő elején Lang Ádám kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, a 11-es azonban elmaradt. A meccs végén Juhász Roland duplázott, de a játékvezető érvénytelenítette a találatot.

Bede Ferenc véleménye: - Lipták felett elszállt a labda, majd nekivágódott Lang mellének, onnan pedig a jobb karjára esett. Látszik, hogy a védő végig, a mozdulatának megfelelő, természetes testhelyzetben tatja a karját. Szándékosan nem ütött bele a labdába, ezért helyesen nem ítélt büntetőt a játékvezető. Nem biztos, hogy tudatos döntés volt részéről, de helyes, és ez a fontos. Juhász a második gólja előtt rátámaszkodott a védőre, így fejelt a hálóba, jól döntött a bíró, hogy nem adta meg a találatot.

A Lang-eset 1:47-től, Juhász meg nem adott gólja 4:35-től:


A Pécs- Újpest mérkőzésen a játékvezető előbb megítélt egy büntetőt a vendégeknek, majd miután észrevette, hogy az asszisztens lest jelzett, visszafújta a 11-est. A lilák egyenlítő gólja előtt Simon a leshatárról indult.

Bede Ferenc véleménye: - Jól látszódik, hogy a pécsi védő szabálytalankodik, a játékvezető azonnal büntetőt ítél, a kommunikáció nem volt tökéletes közte és az asszisztens között. Picit kivárhatott volna, de végül jó ítélet született, ami a legfontosabb. A pécsiek 11-ese jogos volt, mivel az újpesti védő a tizenhatoson belül buktatta az ígéretes helyzetben lévő hazai játékost. Az Újpest egyenlítő gólja előtt a pécsi jobbhátvéd vonalát kell figyelni, a felvételekből nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy les volt-e vagy sem, mivel a kamera nincs vonalban. El kell fogadni a játékvezető döntését.

1:05-től a visszafújt 11-es, 1:35-től a pécsi büntető, 2:35-nél pedig az Újpest gólja:


A Diósgyőr - Haladás mérkőzésen a második hazai találatnál úgy tűnt, Rózsa kapus a gólvonal mögül szedte ki a labdát. Így látta Kassai Viktor is, aki az alapvonali asszisztens volt ezen a találkozón.

Bede Ferenc véleménye: - Nincs perdöntő kameraállás, a világ egyik legjobb játékvezetője állt az alapvonalnál, fogadjuk el a döntését.

A DVTK említett gólja 3:08-tól:


A Honvéd - Nyíregyháza találkozó második félidejében Fodor Ferenc buktatta a tizenhatos előtt a kispesti Youlát, a játékvezető azonnal piros lapot adott a nyírségiek védőjének.

Bede Ferenc véleménye: - Négy fehér mezes között lépett ki a Honvéd-játékos, a buktatás egyértelmű. A kiállítás jogos volt, mivel egyik védőnek sem lett volna esélye a nyilvánvaló gólhelyzet megakadályozására. (Fotó: vidi.hu)

Fodor kiállítása 2:28-nál:

 

Hozzászólások: