Miért vadult meg az NB I?

OTP Liga

2013-08-14 14:48:47

fehér sportszár (1) - forrás:
Forrás: - fehér sportszár (1)

64%-kal több a kiállítás, Bede eltörölne egy szabályt

Durvábbak a csapatok? Nagyobb a stressz a pályán? Vagy csak szigorúbbak a játékvezetők, mint korábban? Bármelyik előidézője lehet annak a piros özönnek, amely eddig jellemzi a szezont. Az idei első három bajnoki fordulóban ugyanis drasztikusan megszaporodtak a kiállítások. Már összesen 18 alkalommal küldtek le valakit a pályáról a bírók, azaz fordulónként átlagosan hat piros lapot jegyezhetünk fel. Ez pedig azt jelenti, hogy ebben a szezonban 64%-kal (!) több a kiállítás, mint egy évvel ezelőtt volt, sőt az idei adat az elmúlt évek szezonkezdeteihez mérten is kimagasló. Még a 2010/11-es idény is öt lappal elmarad a mostanitól, pedig az akkori 13-as szám sem számított alacsonynak. Bede Ferenc, korábbi FIFA-játékvezető a csakfoci.hu-nak beszélt a különös jelenségről és annak okairól.

"A játékvezetés profi, az asszisztencia amatőr"

Íme, a piros lapok számai az elmúlt öt szezonban három bajnoki kör után:

 • 2013/14: 18
 • 2012/13: 11
 • 2011/12: 10
 • 2010/11: 13
 • 2009/10: 7

A csakfoci.hu megkereste Bede Ferencet, korábbi FIFA-játékvezetőnket, hogy mondja el véleményét a nem szokványos jelenségről.

- Három forduló után akár véletlen is lehet a kiugróan sok piros lap, de persze az sem kizárt, hogy más okok vannak a háttérben. Reális képet majd az őszi szezon végén lehet kapni erről a jelenségről. Felfogásbeli különbséget nem látok a játékvezetők ténykedésében az elmúlt évekhez képest. A Játékvezetői Bizottság minden szezon előtt megfogalmazza az elvárásait a játékvezetők felé, amely legtöbbször arról szól, hogy a játékosok testi épségének védelme a legfontosabb, és a szándékos, durva szabálytalanságokat kellő szigorral kell büntetni. Az biztos, hogy a profi játékvezetői státusz bevezetésével mindenki duplán akar bizonyítani, hiszen a keresetek függnek a teljesítménytől is, így a szabályokat megpróbálják szigorúan betartani. Ugyanúgy vannak hibák, mint ahogy eddig is voltak, de nem hinném, hogy több a téves ítélet, mint korábban bármikor. Azt egyébként nem lehet várni, hogy a profi játékvezetés bevezetése után azonnal ugrásszerűen megnő a jó teljesítmények száma, főleg, hogy az asszisztencia továbbra is amatőr.

Horváth Ferenc, a Paks vezetőedzője nemrégiben azt kifogásolta, hogy a magyar játékvezetők nem engedik a kemény játékot, ezért nem tudnak a csapataink nemzetközi szinten komoly eredményeket elérni. Bede szerinte nincs igaza a fiatal szakvezetőnek.

- Nincs azzal gond, ha a játékvezetést kritika éri a szurkolók, a sajtó vagy éppen az edzők részéről. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a szabályokat nem mi hozzuk, hanem a nemzetközi szövetség , és ezeket be kell tartani. Azt nem hiszem, hogy a magyar bírók kevésbé engednék a kemény játékot, mint a külföldi kollégáik, már csak azért sem, mert több olyan játékvezetőnk is van, aki rendszeresen vezet külföldön komoly tétmeccseket.

A Pécs minden meccsen hátrányba került, a Vidi előnybe

Természetesen azt is megvizsgáltuk, hogy mely csapatok kerültek leginkább hátrányba, és ezzel párhuzamosan kik kerültek legtöbbször előnybe. A Pécs egyértelműen a negatív rekorder, hiszen a baranyai csapat eddig az összes bajnokiján kapott pirosat (legutóbb kettőt is). A PMFC idén összesen 95 percet játszott hátrányban (ráadásul ebből 61 percen át kettős emberhátrányban). A Kaposvár a második 78 perccel, a harmadik a KTE (70 perc).

Ami a másik oldalt illeti: a Videoton eddig minden meccset emberelőnyben fejezett be, így értelemszerűen élen áll a listán. A fehérváriak 82 percen át játszottak emberfórban (ebből 61 percig kettős előnyben), de azt is illik leszögezni, hogy az első bajnokijukon csak két perces volt a fór, míg a másodikon 16, és mindkét alkalommal már addig is vezetett a csapat. A listavezető Debrecen 78 perccel a második, míg a Mezőkövesd 70-el a harmadik.

A csapatok emberelőnyben:
 • Videoton: 82 perc (ebből 61 percig kettős előnyben)
 • Loki: 78 perc
 • Mezőkövesd: 70 perc (ebből 8 percig kettős előnyben)
 • Pápa: 53 perc
 • Haladás: 48 perc
 • FTC: 29 perc
 • Paks: 28 perc
 • PAFC: 21 perc
 • DVTK: 19 percMTK: 2 perc
A csapatok emberhátrányban:
 • Pécs: 95 perc (ebből 61 percig kettős hátrányban)
 • Kaposvár: 78 perc
 • KTE: 70 perc (ebből 8 percig kettős hátrányban)
 • ETO: 67 perc
 • Honvéd: 53 perc
 • Puskás: 26 perc
 • Újpest: 21 perc
 • FTC: 16 perc
 • Haladás: 2 perc
 • DVTK: 2 perc
Öt kiállítás fél órán belül

Meglehetősen sok a gyors kiállítás az idei szezonban. Az idei rekord 5 perc (Kamenár), érdesség, hogy a kispesti Lovric a 37 perc utáni piros lapjával már nem tudott bekerülni az öt leggyorsabb kiállítás közé. Íme, a szezon villámlapjai:

Az öt leggyorsabb kiállítás:1. Kamenár: 5 perc (Haladás-ETO) 2. Kovács O.: 12 perc (Kaposvár-DVSC) 3. Póti: 20 perc (KTE-Mezőkövesd) 4. Uzoma: 26 perc (Videoton-PMFC) 5. Grumic: 29 perc (Videoton-PMFC)
Bede egy igencsak furcsa és a labdarúgó társadalmat is megosztó szabályról is elmondta a véleményét.

- Már idén is viszonylag több olyan szituáció volt, amikor nyilvánvaló gólhelyzetben szabálytalankodik egy játékos a saját tizenhatosán belül, amiért a vétkesnek piros lap, míg az ellenfélnek 11-es jár a szabályok szerint. Sokan azt mondják, hogy ez dupla büntetés, és akár egy mérkőzést is eldönthetnek ezek az ítéletek. Azt gondolom, hogy a bírók lennének a legboldogabbak, ha ezt a szabályt eltörölnék, hiszen sokszor előfordul, hogy a 11-es megítélése sem teljesen egyértelmű, de ha már befújta a kolléga, akkor a pirosat is fel kell mutatni, mivel ez a szabály. Tény, ha ez a mérkőzés első felében történik, akár az eredményt is jelentősen befolyásolhatja. 20 évvel ezelőtt ilyen esetekbe könnyebb dolgunk volt, megadtuk a 11-est, a csapatok pedig 10 a 10 ellen eldöntötték, hogy ki a jobb.

Akad bíró, aki már öt pirosat szórt ki

A 18 kiállításon összesen nyolc játékvezető osztozik. A "legszigorúbb" bíró eddig Farkas Ádám, aki már öt alkalommal mutatott fel pirosat az idei szezonban három meccs alatt. A fiatal játékvezető egyébként tavaly sem fukarkodott a lapokkal (akkori 10 pirosa a második helyet jelentette ezen a téren). Solymosinak és Bognárnak is megvan az 1 piros/meccs átlaga, mindketten három embert küldtek le eddig.

Piros lapok száma az egyes játékvezetőknél:1. Farkas Á. 5 2-3. Solymosi, Bognár 3-3 4-5. Andó-Szabó, Erdős 2-2 6-8. Kassai, Fábián, Szabó Zs. 1-1
Érdekesség, hogy Farkas Ádám tavaly 10 kiállítással a második legszigorúbb bíró volt az egész szezont figyelembe véve.

- Abban nem látok kivetnivalót, ha egy játékvezető egy-egy mérkőzésen az átlagnál több sárga és piros lapot oszt ki. Viszont, ha ez minden meccsére jellemző, akkor már érdemes elgondolkodni, hogy megfelelően tud-e fegyelmezni. Azt talán mindenki elhiszi, hogy ez nem egy könnyű szakma, kis túlzással ismernünk kell az összes játékos lelki világát, hiszen például másképp tudunk szót érteni Tököli Attilával vagy éppen Dombi Tiborral. Persze három forduló után még nem lehet komoly következtetéseket levonni, könnyen előfordulhat, hogy az a játékvezető, aki a szezon elején több pirosat is kiosztott később már nem fog ezzel a módszerrel büntetni - tette hozzá Bede.

(Fotók: vidi.hu/kesport.hu)

 

Hozzászólások: