Hanacseki trükk a FIFA jelöléssel?

Hanacsek labdát lopott? - forrás: fft.hu Forrás: fft.hu - Hanacsek labdát lopott?.

Lehet, hogy ismét nem a szabályok szerint járt el Hanacsek Attila, de az MLSZ elnöksége nem vette ezt észre?

A FIFA 2022. szeptember 2. napján részletes útmutató adott ki a 2023-as keretekre jelölt személyekkel kapcsolatban. A FIFA meghatározta azt, hogy milyen korosztályú játékvezetőket lehet felterjeszteni a nemzetközi keretbe és az adott személyeknek milyen sportszakmai múlttal kell rendelkezni.

Az útmutató 6. pont 2/g bekezdése részletes szabályokat tartalmaz a VAR jelöléssel kapcsolatban is.

Angolul az alábbi olvasható: The proposed video match officials (VMOs) shall have officiated regularly at matches at the highest level in the member association of their country for at least two years and have officiated at least 15 matches as a VMO. They can also be directly certified by FIFA or the confederations. There is no fitness requirement for this role

A fordítás alapján ezt azt jelenti, hogy VAR-ként olyan játékvezető jelölhető, aki legalább 15 mérkőzésen VAR-ként tevékenykedett.

Az MLSZ Elnöksége ELN-100/2022 (09.01.) számú határozatában elfogadta a 2023-as nemzetközi kereteket, amelyet Török Katalin visszavonulása miatt decemberben módosított.

Az MLSZ Adatbankjának adatai alapján Karakó Ferenc 9 alkalommal működött VAR-ként 2022. szeptember 1. napjáig. (Azóta ez a szám 10-re emelkedett.)

Érdekes kérdés, hogy az MLSZ JB. elnöksége hogy terjeszthette így elő Karakó Ferencet.

A VAR statisztikák böngészve megállapítható az is, hogy a jelenleg elsőszámú nemzetközi játékvezetőnek számító Bognár Tamás 2022. április 29. óta nem működött közre VAR-ként, igaz az ő neve mellett is csak 9 VAR szerepel.

 

Hozzászólások