Pénteken megkezdődik a 121. élvonalbeli idény

1. forduló: Debrecen-Paks - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - 1. forduló: Debrecen-Paks.

Péntek este a Bozsik Arénában, a Bp. Honvéd–ZTE FC mérkőzéssel kezdődik meg az OTP Bank Liga 2022–2023-as idénye, a 121. élvonalbeli idény. A 12 csapatos mezőny a hatszoros bajnok Vasassal és a két éve még az NB III-ban szereplő Kecskeméttel bővült, így továbbra is négy fővárosi együttes szerepel az NB I-ben, míg a kelet-magyarországi együttesek száma négyre nőtt, a nyugatiaké négyre csökkent.

Az előző idényben is az OTP Bank Ligában szereplő klubok fele, vagyis öt egyesület (Bp. Honvéd, ZTE, Kisvárda, Paks, DVSC) váltott edzőt nyáron, míg ötnél ugyanaz a szakember irányít az első fordulóban, aki az előző idény utolsó fordulójában is a kispadon ült.  A tizenkét vezetőedző közül hat külföldi és hat magyar, itt az idény végén még a magyarok felé billent a mérleg. Bár a koronavírus-járvány erősödni látszik, jó hír, hogy jelenleg a fesztiválok, koncertek és a sportrendezvények, így a labdarúgó-mérkőzések látogatása semmilyen korlátozás alá nem tartoznak.

Az átigazolási időszak végéig még hosszú hetek vannak hátra, de az első bajnoki hétvége előtt érdemes körbe nézni, melyek a csapatoknál a legfontosabb (eddigi) nyári változások.

BP. HONVÉD–ZTE FC (Július 29., péntek, Bozsik Stadion, 20.00)

Kispesten megújult a szakmai stáb, a skót Chris Docherty sportigazgatóként, Ivan Kepcija szakmai tanácsadóként segíti a klubot. Skót az új vezetőedző is, Thomas „Tam” Courts személyében. Alaposan kicserélődött a játékosállomány, érkezett például Újpestről a rutinos Nikola Mitrovics. Tovább új szerzemény a szenegáli Christian Gomis, az ukrán-izraeli kettős állampolgárságú Makszim Plakuscsenko és a korábban Kisvárdán szereplő, albán Herdi Prenga. A Honvéd kölcsön vette a kanadai Richlord Ennint. A tavaszi keretből tizenöten távoztak, köztük korábbi válogatott játékosok, mint Balogh Norbert és Baráth Botond, vagy a csapatkapitány Hidi Patrik.

A ZTE is megújította a szakmai stábot, Ricardo Moniz az új edző, aki máris nagy csatát nyert Zalaegerszegen az AC Milan szombati legyőzésével. Dragóner Attila az új sportigazgató. A keret is változott, Boros Zsombor, Csóka Dániel, Gergely Botond, a visszatérő Eduvie Ikoba, Klausz Milán, az éppen a Honvédtől érkező Májer Milán, a szintén korábban kispesti, de a MOL Fehérvártól megszerzett Szendrei Norbert, valamint  Christy Manzinga és Olekszandr Szafronov mind-mind új szerzemény. Miként a kölcsönbe érkező, brazil Diego Santos Carioca. A távozók között van Bobál Dávid, Emir Halilovic és Nikola Szerafimov is. Kölcsönszerződése lejártával távozott Josip Spoljaric és Zsóri Dániel.

KECSKEMÉTI TE–VASAS FC (Július 30., szombat, Széktói Stadion, 17.45)

A két újonc egymással játszik a nyitó fordulóban. A kecskemétiek 2015, az angyalföldiek 2018 után térnek vissza a legmagasabb osztályba. A Szabó László vezette KTE elveszítette az előző NB II-es idényben 25 gólt szerző Lukács Dánielt, s távozott a veterán Bartha László is. Viszont érkezett Banó-Szabó Bence, Belényesi Csaba, Uros Djuranovics, az élvonalban korábban a Mezőkövesdben szereplő Mihajlo Meszhi, valamint Pejovics Danilo és Sági Milán.

A Merkantil Bank Liga bajnoka, a Kuttor Attila vezetőedző irányításával készülő Vasas csak magyar játékosokkal vág neki a szezonnak, ebből következően nem igazolt légiósokat. Befutott, érett játékosokat ellenben igen, ilyen Baráth Botond, Dombó Dávid, Géresi Krisztián, Novothny Soma, Deutsch László és Hidi Patrik.

ÚJPEST FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC (Július 30., szombat, Szusza Ferenc Stadion, 20.00)

Az Újpest alighanem gyengült a nyáron, olyan fontos játékosokat veszített el, mint Nikola Mitrovics, Jorgosz Kutrumbisz, továbbá a két georgiai, Giorgi Beridze és a kölcsönszerződés lejárta után a MOL Fehérvárhoz visszatérő Budu Zivzivadze. A távozók között vannak még olyan rutinos, veterán egykori válogatottak, mint Kádár Tamás és Szakály Péter. Az érkezők többsége egyelőre külföldi, mint Jack Lahne és Matija Ljujics. A kispadon nem történt változás, Milos Kruscic irányítja a gárdát.

A Supka Attila szakmai vezetésével készülő Mezőkövesdnél úgy tűnik, változtatott a vezetőség az eddigi rendszeren, mindössze egy légiós érkezett a nyáron, az észak-macedón Remzifaik Selmani. További erősítés a két Kállai fivér, Kevin és Zalán, továbbá Rabatin Richárd, Rédling Kevin, a kölcsönvett Horváth Milán és a kölcsönadásból visszatérő Kotula Máté. A távozók között vannak rutinos élvonalbeli játékosok, mint Nagy Dániel, Vági András, Babati Benjamin, Kocsis Gergő és Antal Botond, valamint Patrick Ikenne-King, Andreias Calcan, Denis Granecny és Vjacseszlav Csurko.

KISVÁRDA MASTER GOOD–DEBRECENI VASUTAS SC (Július 31., vasárnap, Várkerti Stadion, 15.45)

A Kisvárda rekordidényt kezd, soha még a megye, a régió csapata nem töltött ilyen hosszú időt egyhuzamban az élvonalban. Nagy változások zajlottak a csapatnál, tizenöt hónapon belül már a negyedik vezetőedző irányítja a története eddigi aranykorát megélő gárdát. A nemrégiben kinevezett Török László korábban a Kecskemét csapatát vezette a legmagasabb osztályban, az előző bő másfél évben a kisvárdai utánpótlásban dolgozott. Az OTP Bank Liga legutóbbi ezüstérmesétől távozott Dombó Dávid, Claudiu Bumba, Herdi Prenga, Lazar Csirkovics és Gosztonyi András. A kapus Hindrich Ottó kölcsönbe érkezett Kolozsvárról, megszerezte a klub a horvát Dominik Kovacicot, a szerb Milos Vranjanin és az északmacedón Mario Ilievszkit, valamint a Gyirmótról érkező Széles Imrét.

A Loki is új vezetőedzővel vágott neki a szezonnak, Joan Carrillót, a 2022 őszének elején még Kisvárdán dolgozó, legutóbb Dunaszerdahelyen edzősködő Joao Janeiro váltotta. Tizenketten távoztak, köztük a már a jövőjét építő korábbi válogatott balhátvéd, Korhut Mihály, a négy idény után váltó Pávkovics Bence, valamint Tischler Patrik és az előző idényben tíz góljával karriercsúcsát beállító Ugrai Roland. Várhatóan sok légiós játszik majd hétről hétre a csapatban, miután az osztrák Admira Wackertől hazatérő korosztályos válogatott Major Sámuelen kívül csak külföldieket igazolt a DVSC: a román Raul Balbaraut, a montenegrói Meldin Dreskovicsot és Dusan Lagatort, a spanyol Christian Manriquét, a görög Jorgosz Neofitidisz és a Kárpátaljáról érkező Olekszandr Romancsukot.

PAKSI FC–MOL FEHÉRVÁR FC (Július 31., vasárnap, Paksi FC Stadion, 18.00)

Az OTP Bank Liga 2021–2022-es gólkirálya, Ádám Martin Dél-Koreába igazolt, a januárban Ciprusra kölcsönadott Bognár István, édesapját, a korábbi vezetőedzőt, Bognár Györgyöt és Medgyes Sinant követve az MTK-hoz került. Waltner Róbert lett az új vezetőedző, a filozófia pedig a régi: magyar játékosokat szerződtet a klub. Az új szerzemények: Kádár Tamás, aztán a Gyirmót élvonalbeli történetének gólkirálya, Varga Barnabás, Böle Lukács, továbbá a Haladásból érkező, az előző Merkantil Bank liga-idényben Nyíregyházán futballozó Debreceni Zalán.

A MOL Fehérvár Michael Borisszal a kispadon kezdte meg az idényt. A korábbi kisvárdai Claudiu Bumba és a ZTE-től vett Nikola Szerafimov érkezésével erősödött, kölcsön vette a klub a szlovák Peter Pokornyt, visszatért a tavaszi kölcsönadásból Budu Zivzivadze és Lyes Houri. A legfontosabb távozó a korábbi csapatkapitány, a klub történetének gólrekordere, Nikolics Nemanja, de nincs már a keretben három további válogatott, a Vasashoz kerülő Géresi Krisztián, a karrierje talán legnehezebb szakaszában lévő Bese Barnabás és a Győrnek kölcsönadott Kovácsik Ádám sem. Szendrei Norbert Zalaegerszegre igazolt.

FERENCVÁROSI TORNA CLUB–PUSKÁS AKADÉMIA FC (Július 31., vasárnap, Groupama Aréna, 20.30)

A Fradi nagyszerű pozsonyi sikere után akár telt házhoz közeli publikum is lehet a forduló rangadóján, a bajnoknak és az előző idény bronzérmesének a találkozóján. Az FTC leginkább a nemzetközi porondra erősített, a holland Mats Knoester, a francia Xavier Mercier, a dán Rasmus Thelander és az azonnal alapemberré váló, a Sheriff Tiraspolból vett Adama Traoré már be is mutatkozott a BL-selejtezők során. A tavasszal az OTP Bank Ligában zöld-fehérben szereplők Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző nem számíthat már a távozó Miha Blazic, Lasa Dvali, Róbert Mak, Marko Marin, Somália ötösre.

A Hornyák Zsolt vezette Puskás Akadémiánál eddig nem volt nagy mozgás, a gambiai Lamin Colley és a lengyel Wojciech Golla érkezett. Néhányan kölcsönadásból visszatértek, a válogatott Kiss Tamás játszott is a Guimaraes elleni kupacsatában. A légiósok közül távozott Libor Kozák, Joao Nunes és Weslen Júnior is, másik magyar élvonalbeli klubhoz, a Vasashoz igazolt Deutsch László.

 

Hozzászólások