Bede az új szakértő??

Elemzés

2011-12-10 13:58:08
Bede Ferenc | Gaál Gyöngyi Krisztina |

Bede Ferenc (ZTE) - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Bede Ferenc (ZTE)

Nem sikerült túl fényesen Gaál Gyöngyi bemutatkozása a németországi nőfoci-világbajnokságon, miután a magyar játékvezető ritkán látható hibát követett el az Ausztrália - Egyenlítői-Guinea (3-2) csoporttalálkozón: nem adott meg egy büntetőt, miután az egyik mezőnyjátékos két kézzel megfogta a labdát a tizenhatoson belül.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályai szerint a játékvezetők sem a saját, sem kollégáik teljesítményét nem véleményezhetik, a lefújás után azonban Karen Espelund, a FIFA norvég ellenőre megértést kért Gaál Gyöngyi számára. "Beszéltünk a játékvezetővel, aki nagyon sajnálja, hogy elnézte a kezezést" - mondta. Tom Sermanni, az tizenegyestől megfosztott ausztrálok kapitánya is engedékenyen nyilatkozott: "Előfordul az ilyesmi a futballban. Sok meccs volt a vb-n, amelyeken a bírók nem vettek észre hasonló eseteket. A játékvezetők nem mindig nyújtanak százszázalékos teljesítményt."

Nem csak a büntető lett volna jó megoldás

A torna játékvezetői bizottsága egyelőre nem döntött a nagy port kavaró esetről, de várhatóan több mérkőzést nem kap Gaál Gyöngyi ezen a vb-n. "Különleges esetről van szó, nem is emlékszem hasonló szituációra, ha lett volna is, akkor bizonyára büntető lett volna a vége" - mondta az [origo]-nak a játékvezetéstől már visszavonult Bede Ferenc. "Súlyos hiba volt, ami a pályafutását is befolyásolhatja. Nem tudom, mi játszódott le Gyöngyiben, miért nem ítélt semmit, ugyanis nem egy villanásról, hanem pillanatok sorozatáról van szó: a játékos megfogta a labdát, a bíró felé fordult vele, tett két lépést, majd földhöz vágta a labdát. Ezt érzékelnie kellett a játékvezetőnek."

Bede szerint egy bátrabb partjelző megmenthette volna a kellemetlenségektől Gaált, ha kezébe veszi az irányítást (a magyar bíró két segítője az olasz Cristian Cini és az angol Natalie Aspinall volt). "Az asszisztensre ugyanakkor nem lehet ráfogni az esetet, mert az a terület, ahol a kezezés történt, a játékvezető felügyelete alá tartozik. Egy határozottabb partjelző viszont rászólhatott volna a bíró fülére, hiszen megvolt hozzá a kommunikációs eszközük."

A labdát megragadó játékos azzal magyarázta különös tettét, hogy félrevezette egy nézőtéri sípszó. "Bruna azt mondta nekünk, hogy sípszót hallott, ezért fogta meg a labdát" - nyilatkozta a Kickernek a találkozón duplázó Anonam, Egyenlítő-Guinea válogatottjának támadója, míg a szövetségi kapitánya, Marcello Frigerio sejtelmesen fogalmazott: "Láttam valamit, amit mindenki látott."

Bede Ferenc szerint Gaál Gyöngyi akkor is választhatott volna a megoldások közül, ha érzékeli, hogy a közönség zavarta meg a játékost. "Nem csak a büntető lett volna az egyetlen jó döntés. Ha a játékvezető meg van győződve arról, hogy a labdát megfogó mezőnyjátékost egy nézőtérről érkező sípszó zavarta meg, akkor a labdaejtés is megoldás lehetett volna. Ekkor nem kell lapot kiosztani a vétkes játékosnak. Azonban sajnos semmilyen ítélet nem született."
Hozzászólások: