Puhl Sándor betegsége már hetek óta tartott: kiderült, mi okozta a legendás játékvezető halálát

Játékvezetőkről

2021-05-21 07:09:46
Puhl Sándor |

Puhl Sándor - halála - forrás:
Forrás: - Puhl Sándor - halála

A magyar játékvezető elvesztése sokkolta a játékosokat és a szurkolókat, Puhl Sándor betegsége már hetek óta tartott - írja a blikk.hu.

 

Nehéz elhinni, felfogni: 65 éves korában elhunyt Puhl Sándor. Furcsán hangzik, de elmúlt évtizedeinek legnagyobb sztárját veszítette el a magyar labdarúgás. Miközben a focisták nem tudtak nemzetközi porondon sikereket aratni, őt zsinórban négyszer választották a világ legjobb játékvezetőjének (1994–1997), de persze, nem ezért volt annyira népszerű. Vagánysága, humora miatt rengetegen szerették, eredményei miatt tisztelték. Elvesztettük őt, aki életében annyi mindent elért, oly sok nehézségen túljutott – ám a koronavírust – sajnos – nem volt képes legyőzni a szervezete.

Lehetett arról hallani, hogy kemény harcot vív a betegséggel. Televíziós szakértőként évek óta láthattuk képernyőn, de hirtelen eltűnt, és persze, sokan kezdtek aggódni, vajon mi lehet vele?... Kórházba vitték, majd arról beszéltek futballberkekben, hogy nagy a baj, lélegeztetőgépre került. Ám megcsillant a remény, azt lehetett tudni, hogy javulni kezdett az állapota. Ám egy újabb fertőzés következtében visszaesett, s bár a végsőkig harcolt, az alattomos betegséget nem győzhette le. A kórházban hunyt el.

Klement Tibor, a Győri ETO egykori vezetője Puhl egyik legjobb barátja volt. Összeomlott, lapunkon keresztül üzent elhunyt barátjának.

– Sanyikám, megrendültem, nehezen térek magamhoz. Hiányozni fogsz nekem és az egész magyar futballtársadalomnak. Pótolhatatlan ember vagy. Az fáj legjobban, hogy elköszönni sem tudtam tőled. Két hónapja, márciusban a névnapodon hiába kerestelek, írtam neked, már nem tudtál válaszolni. Azóta reménykedtem, hogy újra hallom a hangodat, de már hiába – fogalmazott a gyászoló barát.

Puhl 1984-től 2000-ig tartó pályafutása során számos legendás mérkőzésen bíráskodott. Ezek közül a legemlékezetesebb az 1994-es brazil–olasz világbajnoki döntő, de vezetett UEFA-kupa- és Bajnokok Ligája-finálét is – mindkét esetben a Dortmund és a Juventus részvételével (1993, 1997). Az elmúlt bő tíz évben az MLSZ Játékvezetői Bizottságának alelnökeként tevékenykedett, s a Sport TV-nél dolgozott televíziós szakértőként.

Bár a játékvezetőé sokszor hálátlan szerep, a futballisták közül is sokakkal ápolt jó kapcsolatot. Értette a nyelvüket, kivívta a tiszteletüket. A ZTE sportigazgatójaként dolgozó korábbi válogatott csatár, Sallói István is barátként tekintett rá.

– Letaglózott a hír, megmondom őszintén. Régóta voltunk szakmai és baráti kapcsolatban, sok meccset vezetett nekem, az MLSZ-ben is dolgoztunk együtt, s a játékvezetők főnökeként is bármivel fel lehetett hívni. Mindig partnerként kezelt, bármilyen pozícióban dolgozott – mondta a Blikknek Sallói. – A Vidi játékosaként egy Fradi elleni meccs után szóvá tettem neki, hogy két büntetőt nem adott meg nekünk. Két héttel később összefutottunk, odajött és azt mondta, Pistikém, mindkettőben igazad volt. Ez a vagányság mindig jellemző volt rá.

Az egykori újpesti Véber György is nehezen találta a szavakat.

– Öt perce hívott fel egy barátom, ezt most egyelőre nem is tudom feldolgozni… – kezdte Véber. – Jóban voltunk aktív játékos koromban is, nem jártunk össze, de ezt a sportbaráti viszony megmaradt később is. A meccseken sokat zrikált, volt, hogy közölte velem viccesen, azért nem ad sárgát, mert majd este én állom a számláját egy szórakozóhelyen. Igazi sportbarátot veszítettünk el, akinek a játékvezetői nagyságát nem is kell ecsetelni

A játékvezető küldetése

Puhl korábban a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt arról, milyennek tartja a jó bírót.

– A játékvezető küldetése, hogy minél jobban szórakozzon a néző. Nagyon fontos, hogy a bíróban tudatosuljon ez a fajta küldetéstudat. A bíró minden ítéletével az egyik csapatnak ad valamit, a másiktól elvesz. Mindkét félnek egyszerre kedvezni nem lehet, ezzel tisztában kell lenni. Egy játékvezető számára az igazán felemelő az, amikor érzi, ítéleteivel jobbá tudott tenni egy meccset – fogalmazott.

 

blikk.hu
 

Hozzászólások: