VAR: „Hat-nyolc hónapos procedúra” – Kassai a játékvezetők felkészítéséről

VAR

2021-01-19 13:38:12
Kassai Viktor |

Kassai a "A VAR figyel" téged felirattal ellátott pulóverben - forrás: csakfoci.hu
Forrás: csakfoci.hu - Kassai a "A VAR figyel" téged felirattal ellátott pulóverben

Az orosz futballbírók főnöke, Kassai Viktor a Nemzeti Sportnak elmondta, megtapasztalta a gyakorlatban, hogy alapos felkészültség kell a videós elemzéshez.

Csányi Sándor múlt heti évértékelőjének fontos pontja volt a játékvezetés technikai fejlődéséről szóló fejezet – az MLSZ elnöke kifejtette, eldőlt, hogy a magyar bajnokságban is bevezetik a videobíró intézményét, de egyelőre nem tudni, mikor és hogyan. Lapunk vasárnapi számában Szabó Zsolt beszélt arról, mennyire fontos lenne bevezetni a VAR-technológiát az NB I-ben is, és megírtuk, hogy a szövetség már megállapodott egy kanadai céggel, amely a szolgáltatást biztosítja, és egy olasz vállalattal, amely a speciális technikát utaztatja a stadionok között. Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan működik a rendszer Oroszországban, ahol Kassai Viktor a játékvezetők szakmai vezetője.

„Az első osztályú bajnoki mérkőzéseken már több mint egy éve   működik a VAR Oroszországban, de a játékvezetők képzése folyamatosan zajlik, egyre bővítjük a VAR-vizsgával rendelkező bírók körét – mondta a 2011-es Bajnokok Ligája-döntő (Barcelona-Manchester United 3–1) játékvezetője. – Ha egy kolléga nem ment végig az előírt oktatáson, és nincs VAR-licence, az IFAB, a szabályalkotó testület előírásai szerint nem fújhat sípba a videobírós rendszert használó bajnokságban. Ez pedig hosszú távú vezetői gondolkodásra kényszerít bennünket is: néznünk kell, kik jöhetnek szóba a közeljövőben az első osztályban, és nekik legalább egy évvel korábban már el kell indulniuk az engedély megszerzéséhez vezető úton.”

A játékvezetők képzése mellett a futballbírók képzéséért felelős instruktorok oktatása is kiemelten fontos. Az oktatókat a FIFA tanítja be, és Kassai Viktor magyar kollégája, Ring György is rövidesen bekapcsolódhat a következő VAR-instruktori tanfolyamba. Az orosz szövetség minden segítséget megad a játékvezetők fejlesztéséhez, hiszen a játékvezetői bizottság főállású VAR-instruktorának munkáját az egyik legnevesebb szakértő, a korábbi angol játékvezető, David Elleray felügyeli.

„Az nem elegendő, ha egy játékvezető, mondjuk, tíz éve az első osztályban vezet, meghallgat egy-két előadást, és máris van VAR-licence. Az oktatás teljes fázisán mindenkinek végig kell haladnia, amelyet a FIFA szigorúan szabályoz. Meg kell tanulnia, és be kell gyakorolnia mindenkinek a rendszer használatát, sőt le is kell vizsgázni ahhoz, hogy valaki tétmérkőzésen működhessen, ez pedig legalább hat-nyolc hónapig tartó procedúra.”

A korábbi játékvezető elmondta, a szóba jöhető technológia az adott ország jellegzetességeihez alkalmazkodik. Oroszországban a jelentős távolságok miatt az NB I-ben tervezett mobil szisztéma (minden stadionban a meccs idejére telepítik a szükséges technikát) nem jöhetett szóba, ezért a centralizált rendszert használják, egy központból figyelik az összes találkozót.

,,A Premjer Ligában előfordulhat, hogy a VAR-szobában ülő és a meccsen közreműködő játékvezető között több ezer kilométernyi távolság van. Egy meccs­napon négy mérkőzést tudnak figyelemmel kísérni a központból a VAR-szobákban ülő kollégák, erre van technikai kapacitásunk. A hatalmas távolságok miatt szerencsésebb a moszkvai központ, és így a videobíró egy hétvégén akár két mérkőzésen is közreműködhet. Ebben a rendszerben viszont hiányzik, hogy a játékvezetők és a VAR-ok a mérkőzés előtt találkozzanak, és a csapatmunka részleteit személyesen beszéljék meg.”

Kassai Viktor elmondta, az is megtörténhet, hogy valaki a pályán már nem vezet meccset, de a szobában részese az eseményeknek. Olyan játékvezetőkről van szó, akik aktív pályafutásuk végén járnak, hiszen ők ezzel meghosszabíthatják karrierjüket, és olyan kollégák ülhetnek a VAR-szobában, akik nemrégiben még a játéktéren tevékenykedtek.


nso.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Szabó Zsolt: Szükség van a VAR-ra
2021-01-17 12:53:04

Bejött Szabó Zsolt volt FIFA-bíró korábbi jóslata, míg az MLSZ költséghatékony módszert választ arra, hogy az NB I-ben segítse a játékvezetőket.

Jövő szezontól lehet VAR!
2021-01-15 13:08:34

Index.hu hosszú cikkek közölt az MLSZ-től és a jelenlegi labdarúgásról.

Hozzászólások: