Eltűnt, több, mint ezer játékvezető

Játékvezetők statisztikái

2020-12-13 08:41:10

cseretábla - forrás:
Forrás: - cseretábla

A tények makacs dolgok. A számokkal nehéz vitatkozni.

Egy biztos, 2010-ben több, mint háromezer aktív játékvezető működött az országos keretben és a megyékben összesen. Ez a szám 2020-ban a nyilvántartások alapján kettőezer fő alá csökkent.

Lehet azon vitatkozni, hogy mennyi az aktív játékvezetők száma, de felesleges. A különbség abban van, hogy Puhl Sándorék az összes keretbe sorolt játékvezetők számát veszik figyelembe (így pl. a nagypályás és futsal játékvezetők duplán számíthatnak) és a józan többség meg a valóban működő játékvezetőket számolja. A különbség a két számítás között közel 500 játékvezető. Azaz a 500 olyan játékvezető van keretbe sorolva, akik nem működnek és ők torzítják a valóságot.

Nagyon egyszerű a dolog, össze kell adni a működő játékvezetők számát és kijön a valóság.

A számháború helyett inkább az a nagyobb kérdés, hogy a puhli rendszer alatt hogyan tűnhetett el több, mint ezer játékvezető, amikor az MLSZ elnöksége a társadalmi bázis bővítését tűzte célul 10 éve.

A játékvezetői társadalom megítélése csökkent, hiszen elmaradnak a nagy nemzetközi sikerek, nemzetközi feladatokat is egyre kevésbé kapnak a játékvezetők. A fiatalok előtt nincs motiváció. Nem működik megfelelően a felfelé áramlás. Még mindig a „nagy öregeket” tartják az országos keretben, hiszen ők elég simulékonyak.

Csapnivaló az oktatási rendszert. Nem épült ki megfelelő központi digitális oktatási rendszer. A képzésekben a megyéknek rögtönözniük kell, nincs felülről egységes útmutatás, képzési anyag.

A fiataloknak nincs példaképük, akikre felnézhetnek, akiktől pár jó szót kaphatnak.

Hiányzik a magyar játékvezetésből az egység, helyette inkább széthúzás van. Pár megyében jó szakmai munka folyik, de ők nem „baráti” megyék, így az ottani fiatalok hátránnyal indulhatnak.

Bebizonyosodott, hogy nem megfelelő a mostani NB. III-as rendszer. A régi utánpótlás játékvezetői kiválasztás sokkal szakmaiabb volt.

Alig emelkedtek a játékvezetői és ellenőri díjak. A megyei játékosok közül sokan havi 100-150 ezer forintért fociznak, míg a kollégák pár ezer forintért bohóckodnak.

Az ellenőrök is elfogytak. Annyi plussz terhet ró rájuk az MLSZ JB., hogy gyakorlatilag már senkinek nincs kedve a megyékben ellenőrizni. (Vecsési napok, bonyolult ellenőri jelentések, stb.)

Sok mindenen kellene változtatni a morálisan és szakmailag széthullott magyar játékvezetésben.

 


 

Hozzászólások: