Vad 250. mérkőzés

Profi - statisztika

2020-03-14 18:59:11
Vad István |

Vad István - Manchester - forrás: uefa.com
Forrás: uefa.com - Vad István - Manchester

Fontos jubileumhoz érkezett Vad II. István a Honvéd-Kisvárda mérkőzéssel, hiszen 250. alkalommal fújt NB I-es mérkőzést.

Vad 1995-ben vizsgázott a játékvezetésből. Fiatal kora miatt kettő éven keresztül csak gyermekmeccseket vezethetett. 1997-ben vezette első BLSZ II-es felnőtt mérkőzését, 1997-től a BLSZ I keret tagja. A BLSZ Játékvezető Bizottsága (JB) javaslatára 2001-ben NB III-as, egyben országos utánpótlás bíró. Az MLSZ JB minősítésével 2002-től NB II-es, majd NB I/B-s. 2004-től NB I-es játékvezető. Első NB. I-es mérkőzését 2004. április 3-án vezette (Sopron-Videoton).

2013-tól a tizenkettő hivatásos játékvezető között van.

A mai napig 346 alkalommal működött közre NB. I-es mérkőzésen. 250 mérkőzést vezetett, 8 alkalommal asszisztált, 75 alkalommal volt alapvonali játékvezető és 13 alkalommal tartalék játékvezető.

250 mérkőzés közül legtöbbször a Debrecennek vezetett meccset, számszerint 46-ot, utána Újpest következik 40 meccsel.

Legtöbb meccset Szakály Péternek (35), Balajcza Szabolcsnak (31) és Mészáros Norbertnek (30) vezette.

2007-től FIFA kerettag.

A FIFA JB központi nyelvei közül az angolt és a spanyolt beszéli. 27 évesen vezette első nemzetközi mérkőzését. Az UEFA JB, a talent program keretében megkülönböztetett figyelemmel kísérte szakmai tevékenységét. 2009-től az UEFA JB besorolás szerint 2. kategóriás bírót. 010. október 19-én BL csoportmérkőzést vezetett, akkor került be Kassai Viktor mellett a legrangosabb játékvezetők közé. A Bajnokok Ligájában (BL) meccseket vezető európai bírók legfiatalabbja. 2

Több nemzetek közötti válogatott, valamint Intertotó-kupa, Európa-liga és UEFA-bajnokok ligája klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának 4. bíróként segített. 

 

Egyszer kirúgták meccs közben:

Az első NB III-as mérkőzésén Esztergomban az egyik hazai csatárt a büntetőterületen belül buktatták. Amikor a síp megszólalt ott volt az esemény közelében. A védő egy erőteljes rúgással felszabadítást végzett, de olyan pontosan célzott, hogy Istvánt pont fejbe rúgta. A rúgás erejének köszönhetően - kiütötte a labda -, csak a kórházban tért magához. Két hét múlva újra a pályán volt.

Minden Vad játékvezető:

A nagymama a (akkor még) Testnevelési Főiskola tanáraként labdarúgók oktatásáért volt felelős személy. A nagyapa, id. Vad István az aktív labdarúgást befejezve a budapesti (megyei) bajnokságban bíráskodott. Vad István, gyorsan végigjárva a játékvezetői szinteket. Hamarosan a FIFA JB nemzetközi bírói közé került. Az unoka, a Vad II. István, 16. életévet betöltve vizsgázott játékvezetésből. Szakmai eredményei alapján maga is FIFA JB játékvezető. A női labdarúgás rohamos fejlődésével Vad Anita is játékvezető/asszisztens. Európában, de talán a világon is különleges esemény, hogy a nagyapa az apa, a fiú (unoka) és a lány (unoka) is minősített játékvezető lett. Ritkaságszámba megy az is, hogy egy családból két FIFA JB minősítésű játékvezető nevelődik.


 

Hozzászólások: