Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 9

Botrány

2020-02-20 13:20:47

Top10 - forrás:
Forrás: - Top10

Sorozatunkban górcső alá vesszük azokat, akik az elmúlt 10 évben tönkretették a magyar játékvezetést.

TOP 9.: Oktatási és kiválasztási rendszer, valamint az Akadémia!

Az elmúlt tíz évben számtalan koncepcióváltáson ment át a toborzás, de a tanfolyami hallgatók számát érdemben nem sikerült növelni. Voltak kezdeményezések, de hosszú távon azok elhaltak. Olyan kimutatást azonban az MLSZ JB. soha sem tett közzé, hogy a végzett hallgatók hány százaléka kezdte meg a működést és hány játékvezető működött a tanfolyam után fél évvel.

Menet közben Arany Tamás a pécsi Ábrahám Attila váltotta a toborzás élén. Nem sokkal lett jobb a helyzet.

A számok azért is csalókák, hiszen a tanfolyami hallgatók száma azért magas, mivel edzői és egyéb egyetemi végzetséghez is szükséges a tanfolyam elvégzése.

Az oktatási rendszer alapjaiban nem változott meg. Megmaradtak a féléves tesztelések, amelyeken még mindig a múltszázadi módszerekkel oktatják a megyei játékvezetőket. Az érdektelen UEFA DVD felvételeket mutatják a megyei keretnek. Ők azonban a soha nem látnak 10 kamerából visszajátszást a mérkőzés után. A feltételrendszer is más a megyékben, mint az országosban.

Borsodban már játékvezető is meghalt a 40 fokban lévő fizikai teszten. Sajnos a számonkérés elmaradt.

Volt már Talent program, Palotai program és ki tudja. Volt egyetemi képzés, Akadémia és folytathatjuk a sort.

Egy biztos igazán nem jutottunk előre. A felvételi eljárások viccesek, hiszen „rokon” gyerek becsúszhat felvételi nélkül is, míg mások nem. Az oktatás az akadémián tényleg nevetséges. Olyan emberek oktatják a fiatalokat, akik még életükben nem beszéltek öt mondatot angolul, nem ismerik a számítógépet és két összetett mondatot sem tudnak mondani.

Hiába végzi el valaki az akadémiát, az még semmit nem jelent. Volt, hogy egy egész évfolyamot küldtek el, mondvacsinált okok miatt.

Mit várjon az ember az akadémiától, ha olyan a vezető, aki még megyei elnökkel kezet sem fog. A saját megyéjében száműzöttként kezelik és mindenkit feljelent.

Ők a példaképek?

10 év alatt nem sikerült megvalósítani online tesztelési és önértékelési rendszert, pedig pár hónap alatt össze lehetne ezt tenni.

Nem sikerült neves külföldi játékvezetőket meghívni az országos továbbképzésekre.

Sikerült azonban Puhl Sándoréknak heteket eltölteni drága szálodákban, luxus körülmények között.

 

Véleményünk szerint a játékvezetési oktatási és képzési rendszer is oda vezetett, hogy elfogytak a megyei játékvezetők és szakmai hibák fordulhatnak elő minden osztályban!


 

Kapcsolódó cikkek

Ők tették tönkre a magyar játékvezetést: TOP 10
2020-02-19 15:38:34

Új sorozatot indítunk, amelyben górcső alá vesszük azt, hogy kik tették tönkre a magyar játékvezetést az elmúlt időszakban.

Hozzászólások: