NB I: senki sem ment Nyugat-Európába; nőtt a légiósok száma

OTP Liga

2020-02-19 16:31:18

MLSz székház - forrás:
Forrás: - MLSz székház

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nyilvántartási, igazolási és átigazolási szabályzata szerint a professzionális csapatoknál január 15-től február 14-ig tartott a téli igazolási és átigazolási időszak, amelynek befejeztével csak szerződéssel nem rendelkező, szabadon átigazolható labdarúgó válthat klubot. Lássuk, milyen változások történtek a télen a csapatok keretében a fontosabb statisztikákon keresztül!

0 – Az elsők között bejelentett téli szerzemények között volt Zalaegerszeg nigériai légiósa, a 18 éves Meshack Izuchukwu Ubochioma, aki úgy távozott kölcsönbe a ZTE-tulajdonos Végh Gábor érdekeltségi körébe tartozó szlovén másodosztályú NK Nafta Lendavához, hogy NB I-es meccsre nem is nevezték. Ha Szlovéniában tavasszal bizonyítani tud, nyártól megkaphatja a lehetőséget a magyar első osztályban, persze ahhoz az is kell, hogy a ZTE FC az élvonalban tudjon maradni.   

2 – A legkevesebb új játékost, kettőt a DVSC szerződtette a télen. Az ukrán Jurij Habovda az NB II-es  Haladástól érkezett, a szerb Luka Milunovics pedig Malajziából.

3  Három hazai, illetve magyar állampolgárságú labdarúgó szerződött végleg (nem kölcsönbe) külföldi bajnokságba. Az átigazolási időszak elején a Honvédtól távozott Vadócz Krisztián az uruguayi sztárcsapathoz, a Penarolhoz szerződött, míg a marosvásárhelyi születésű Kovács Lóránt – aki a Haladásban is játszott – Újpestről hazatért Erdélybe, a román Liga 1-ben szereplő Sepsi OSK-ban folytatja a pályafutását. (A magyar származású, de szlovák állampolgárságú Karol Mészáros is távozott Újpestről, ő a cseh élvonalba igazolt.) 

4 – Négy légióst szerződtetett a Kisvárda Master Good, amely a legtöbb külföldi labdarúgót igazolta át a télen, ha a kölcsönjátékosokat nem vesszük figyelembe. A brazil Fernando Viana, valamint a román Iasmin Latovlevici mellett két szerb futballista, Nemanja Obradovics és Szlobodan Szimovics is a várdaiakhoz került. Bár a kieső helyen szerénykedő ZTE-hez öt légiós is érkezett, de közülük a fent említett nigériai támadó egyelőre távozott is, míg a két horvát, Matija Katanec és Stjepan Ostrek, valamint a ciprusi Fanosz Katelarisz kölcsönbe érkezett. Utóbbi az NB I történetének első ciprusi labdarúgója.

7 – Hét játékos tért vissza a télen hazánkba, az NB I-be: a brazil Somália (Ferencváros) 2015 augusztusa, a horvát Dinko Trebotic (Kaposvár) 2016 áprilisa után futballozik újra az NB I-ben. Hidi Patrik (Bp. Honvéd) 2018 decembere, Ugrai Roland (Bp. Honvéd) 2018 júliusa, Vécsei Bálint (Ferencváros) 2015 augusztusa, Guzmics Richárd (Mezőkövesd) 2014 májusa, Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár) 2015 májusa, míg Novothny Soma (Újpest) tavaly március után játszik ismét a magyar élvonalban.

18 – Tizennyolc futballista szerződött (nem kölcsönbe került) az élvonalból a másodosztályba. A góllövőlistát az őszi szezon végén vezető Feczesin Róbert (Vasas) mellett többek között Devecseri Szilárd (Haladás), Fejes András (ETO FC Győr), Hudák Martin (Szeged-Csanád), Kiss Máté (ETO FC Győr), Priskin Tamás (ETO FC Győr), Prosser Dániel (MTK), Remili Mohamed (BFC Siófok), valamint Simon Ádám (ETO FC Győr) is osztályt váltott. Az NB II-ből csak öten igazoltak az NB I-be: Farkas Aurél (Csákvárról Kaposvár), Jurij Habvoda (Haladás – DVSC),  Szakály Dénes (Siófok – Paks), Szélpál Norbert (Békéscsaba – Paks), Szánthó Regő (ETO FC Győr – FTC), de utóbbi már kooperáció keretében már kölcsönbe is került Soroksárra. Három játékos pedig az NB III-ból került az NB I-be: Jelena Richárd (Kozármisleny – Kisvárda),  Laky László (PAFC II – Kaposvár), Tomori Zoltán (Bp. Honvéd II – Újpest).

27 – A téli átigazolási időszakban huszonhét légióssal bővült az élvonalbeli klubok kerete, ami relatív magas szám, de a teljes igazsághoz tartozik, hogy 23 külföldi labdarúgó viszont elhagyta az országot. Az elmúlt években megszokott nemzetek – bosnyákok, brazilok, horvátok, románok, szerbek, szlovákok vagy ukránok – mellett megismerhetünk néhány más országból érkező légióst is, olyat is, aki Magyarországon kevéssé figyelt bajnokságból érkezett. A Midtjyllandtól sem gyakran érkezik légiós hazánkba, de a Costa Rica-i Mayron George a Bp. Honvédnál most megmutathatja, mit tanult a dán élvonalban. Bolíviából sem éppen gyakori szerződtetni labdarúgót, a Diósgyőr mégis onnan választott, de a két ország bajnokságának összehasonlítására csak a kolumbiai José Ricardo Cortés képes. Csapattársa, az albán Hysen Memolla Finnországból költözött a melegebb régióba, miként az Újpestnél a guineai Moussa Corso Traoré, aki Svédországból érkezett kölcsönbe. Fordított utat járt be a Ferencvárosnál korábban megismert Somália, akinek Szaúd-Arábia után a februári hűvös időjárás a szibériai hideggel lehet egyenértékű. S bár a közelmúltban a szerb és ukrán légiósok közül sokat megismertünk, ketten egészen távoli országból érkeztek: Luka Milunovics (Debrecen) a malajziai Melaka United, míg Danilo Rjabenko (Mezőkövesd) a tádzsik DF Pomir mezét cserélte le.

51 – Összesen ötvenegy új játékost szerződtettek a klubok. Ebből 37 játékost végleg, 14-et kölcsönbe igazoltak át (ebbe a kölcsönből visszatérők nincsenek benne). 48 futballista pedig végleg távozott az NB I-es csapatoktól.

Forrás: mlsz.hu


 

Hozzászólások: