Puhl végig ellenségként kezelte Kassait!

Botrány

2020-01-09 16:35:47
Kassai Viktor | Puhl Sándor |

Puhl Sándor - Kassai Viktor - forrás: focibiro.hu
Forrás: focibiro.hu - Puhl Sándor - Kassai Viktor

Puhl Sándor gyakorlatilag minden értelmes, nyelveket beszélő fiatalt eltávolított a játékvezetésből, most Kassai Viktor távozott hazánkból!

 Már 2014-ben Hajdó Attila korábbi NB I-es játékvezető is nyílt levelet írt Csányi Sándornak, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének, akit arra kért, hogy váltsa le Berzi Sándort és Puhl Sándort, akik nem tesznek meg mindent a magyar játékvezetésért. Hajdó Attila 2006 és 2010 között az MLSZ Játékvezető Bizottságának elnökségi tagja volt, szerinte jelenleg "a szakmai munka színvonala teljes kudarc a magyar játékvezetésben. Nagy pénz, nagy költekezés, kis játékvezetés." Hajdó arra kéri Csányit, hogy váltsa le a Játékvezető Bizottság elnökét, Berzi Sándort és alelnökét, Puhl Sándort, mert szerinte ezek a személyek nem képviselik kellő méltósággal és felelősséggel a játékvezetést.

A korábbi NB I-es bíró Berzi Sándorról azt írta, hogy "egyértelmű, határozott döntések helyett - langyos vizeken evezve - nem a magyar játékvezetést szolgálja, hanem álszent módon csak a saját érdekeit nézi". Arról, hogy Kassai Viktor nem került be a világbajnoki keretbe, Hajdó szerint Berzi csak egy semmitmondó nyilatkozatot adott ki, "kényelmesen a karosszékből, ezzel lezártnak tekintette az ügyet". Hajdó úgy véli, hogy Berzi "bárkinek odaadja magát a beosztásának és befolyásának fenntartása miatt. Képtelen szemléletváltásra és megújulásra."

Szerinte Puhl Sándor alelnök kiváló bíró volt, de vezetőnek kevés, és képtelen alázattal szolgálni a magyar játékvezetést. "Puskás Öcsi bácsi után szerte a világban képviselhette volna a magyar labdarúgást a vb-döntő vezetését követően, de nem tette. Inkább showman lett. Miért? Mert ez volt a könnyebb, zsírosabb."

Kassai ellen volt folyamatosan Puhl


2017. telén robbant a bomba, amikor egy angol nyelvű cikk UEFA-forrásra hivatkozva azt állítja: Kassai Viktor azért nem lehet ott a 2018-as világbajnokságon, mert itthon keresztbe tettek neki. Méghozzá nem is akárki, hanem neves elődje, aki amúgy rettegésben tartja a magyar játékvezetőket.

Az európai játékvezetés a legmagasabb szintű a világon, rengeteg olyan kvalitású bíró van, aki a legélesebb vébémeccset is le tudja vezetni, ám a világbajnokságokra minden földrész limitált számban küldhet bírót, így sok minőségi játékvezető kimaradt a szűkítésnél. Nem másban keressük a hibát, kollégáimmal együtt kellően önkritikusak vagyunk a magunk teljesítményét illetően.

A hungarianfootball.com szerzője, Gayle Hope kevésbé diplomatikus, hiszen szerinte nem csupán a teljesítmény vezetett a kimaradáshoz, hanem az MLSZ tevékenysége is.


Nem a baki itt a baki

Alapvetés, hogy hibátlan játékvezető nem létezik. Kassai legutóbb például a török-horvát vb-selejtező után került össztűz alá, amikor egyértelmű tizenegyestől fosztotta meg a horvátokat, akik végül 1-0-ra kikaptak. Egy-egy ilyen hiba megítélése azonban sem a FIFA, sem az UEFA testületében nem olyan végzetes, Kassai is simán kapott BL-meccset a rossz döntés után.

Az UEFA 27 különböző nemzet játékvezetőjét tartja számon az elitlistán, köztük Kassai Viktor is. Ők kapják a BL csúcsmeccseit, a legnehezebb feladatokat, és közülük csak tíz repülhet Oroszországba. Nincs semmi garancia a játékvezetők számára az utazó keretbe kerülésre. Az IFFHS rangsorolásában az első öt helyről például csak a török Cüneyt Çakir és a holland Björn Kuipers utazhat Oroszországba. Az első Mark Clattenburg és a második Nicola Rizzoli, de a negyedik Jonas Eriksson (4.) sem kapott repülőjegyet.

Ennek ellenére a szerző Gayle Hope nem ezzel, inkább azzal magyarázza Kassai távolmaradását, hogy a döntéshozók figyelembe vették a nemzeti szövetségek ajánlását, és Kassai Viktor oroszországi részvételét egyáltalán nem támogatta az MLSZ játékvezetői bizottsága.

Az MLSZ 2017. évi rendes közgyűlésén Csányi Sándor elnök értékelte a játékvezetők teljesítményét, és kijelentette, hogy a játékvezetők hibákat követhetnek el, de az esetleges arroganciát nem tolerálják. Kijelentette azt is, hogy ilyen esetekben elképzelhető, hogy a bírót nem nevezik majd a FIFA-keretbe.

A szerző megbízható forrásból úgy értesült akkor, itthon Kassait pökhendinek és arrogánsnak tartják, és ezért „nyírták ki”, ezért kezdődött meg a leépítése. Az UEFA játékvezetői bizottságában szeptemberben egyre erősödtek azok a pletykák, miszerint Puhl Sándor, az MLSZ JB alelnöke Kassai Viktort a magyar játékvezetők közül csak a 6. helyre jelöli a magyarok FIFA listáján, miközben Vad II. Istvánt az első és Bognár Tamást a másodiknak.

Magyarországi források szerint Vad II. azonban nem első, csak ötödik, lévén az az Ifj. Karakó Ferenc vezeti a magyarországi listát, akit az MLSZ JB valamiért nagyon szeret, ellenben az UEFA kevésbé, lévén az utolsó, negyedik keretben tartják számon. Ifj. Karaó öt NB I-es meccs után lett FIFA-kerettag, annak ellenére, hogy a nemzetközi ajánlás szerint két évet kellene előbb levezetnie a legmagasabb osztályban.
Az UEFA ezt nem értette, ahogy azt sem, hogy Kassai miért nem kapott szinte egész nyáron NB I-es mérkőzést. Az UEFA ezért egyfajta üzenetként, bizalma megerősítéseként jelölte játékvezetőnek BL-meccsekre.

Ezzel is jelezték, az UEFA-ban – ellentétben az MLSZ-szel – kedvelik, értékelik és nagyra becsülik Kassai Viktor munkáját, akinek nemzetközi szinten is kifejezetten jó a híre társai körében.

A FIFA-jelöléseket október végén nyújtották be. November 12-én az UEFA-tól származó forrás megerősítette, hogy Puhl Sándor valóban csak a 6. helyen jelölte Kassait a FIFA-listán, és még az elitlistából is kivette, amely nemzetközi téren alapjaiban határozza meg a játékvezető jövőjét.

Az UEFA úgy érezte, hogy Puhl Sándor arra kényszeríti őket, hogy elfogadják a magyar szövetség által küldött ranglistát annak ellenére, hogy az UEFA merőben másként vélekedik a magyar játékvezetők képességbeli és magbízhatósági rangsoráról. Náluk még mindig Kassai az első.

Az UEFA-szakértője a döntés után úgy fogalmazott a magyar játékvezetővel kapcsolatban: Viktor nagyon kedves srác, egyáltalán nem arrogáns. Mindannyiunk számára kedvelt és tisztelt, kiváló játékvezető, aki folyamatosan képzi magát. Szeretek dolgozni vele. Botrányosnak tartom, ahogy az MLSZ kezelte a helyzetét.
A cikk eztán mélyen elemzi a magyar játékvezetők életét, a bíróküldéstől, az ellenőri jelentéseken át a pénzügyi elszámolásokig. Több olyan, az MLSZ JB alelnökének teljhatalmára utaló adattal szolgál, amely azt sugallja, hogy Puhl Sándor állam az államban, annak ellenére átláthatatlanul és ellenőrzés nélkül azt csinál, költ amit csak akar, hogy Csányi Sándor 2010-es megválasztásakor ellenőrizhető és átlátható szövetséget ígért. Azt is állítja, több játékvezetőnek elege van a rendszerből, de nem mernek szólni, mert félnek a retorzióktól. A szerző megoldásért sem megy a szomszédba, saját maga 16 pontban foglalja össze a követendő cselekvési tervet, amellyel orvosolni lehet a magyar játékvezetés anomáliáit.

A szerző eljuttatta írását Csányi Sándornak, az MLSZ elnökének és a játékvezetői bizottságnak is, és a cikk valamennyi állítására válaszra vár.


Az MLSZ akkor rögtön cáfolt!

Az elmúlt napokban több cikk foglalkozott Kassai Viktor játékvezető vb-döntőről való távolmaradásával. A személyével és tevékenységével kapcsolatban az MLSZ a következőket jelenti ki.

Minden szakmai döntésnek lehetnek kedvező vagy kedvezőtlen személyi következményei, hiszen ez minden olyan folyamat természetes velejárója, ahol a minőség biztosítása és a folyamatos fejlesztés a cél.

A kiemelt magyar játékvezetői keret tagjai évek óta nemzetközileg mérve is professzionális feltételek mellett végzik munkájukat. Ennek része a teljesítmények értékelése és rangsorolása. A játékvezetőknek el kell fogadniuk, ha a teljesítményük alapján meghozott személyi döntések negatívan érintik őket. A hazai játékvezetők értékelésének alapja minden esetben az NB I-es bajnoki mérkőzéseken nyújtott összesített teljesítmény, hiszen az MLSZ elsődleges érdeke a hazai játékvezetés színvonalának emelkedése.

A 2011-ben a világ legjobb játékvezetőjének választott Kassai Viktor személyét érintően számos értékelés, dicséret, bírálat és elemzés látott napvilágot az elmúlt években. Az utolsó félévben a nemzetközi és a hazai sajtó is foglalkozott a magyar játékvezető működése kapcsán a Bayern München–Real Madrid BL-negyeddöntő, valamint a Törökország–Horvátország vb-selejtező visszhangjával. Ahogy ezen mérkőzések kapcsán is, az MLSZ minden esetben, amikor külföldről vagy itthonról kritika éri egy játékvezető teljesítményét, kiállt és a jövőben is kiáll a tudása legjavára törekvő játékvezetőink mellett. Mint Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a szövetség idei közgyűlésén is elmondta, minden sportszakember, így a játékvezető is hibázhat, ugyanakkor arra senki esetében nincs mentség, ha nem megfelelően viselkedik a sportággal és annak szereplőivel, a játékosokkal, sportvezetőkkel és a szurkolókkal szemben.

Ami Kassai Viktor hazai rangsorolását illeti, egy magyar játékvezető hazai értékelése teljesen független az esetleges nemzetközi mérkőzéseken nyújtott teljesítménytől. Ez utóbbi a FIFA, illetve az UEFA hatáskörébe tartozik. Az MLSZ Játékvezetői Bizottsága a magyar játékvezetőket kizárólag az OTP Bank Liga bajnoki mérkőzésein mutatott teljesítmény alapján ítéli meg. A 198 mérkőzésből álló magyar bajnokság minden összecsapásán játékvezető-ellenőr osztályozza a játékvezetők – ideértve a vezetőbíró mellett az asszisztensek – tevékenységét is. Az így beérkező egyedi szakmai osztályzatok összeadódnak, és ezek átlaga szolgáltatja az adott szakember rangsorban elfoglalt pozícióját. Kizárólag ez, a hazai működés elfogulatlan elemzése és osztályozása van hatással a játékvezetők értékelésére, és ez határozza meg a rangsorban elfoglalt helyüket.

Ebből adódóan az MLSZ Játékvezető Bizottságának megvédeni, segíteni vagy megakadályozni nincsen lehetősége egy szakembert sem, hiszen ez a „kivételezés” nem kívánt személyes érzelmeket juttatna a kizárólag szakmai alapon működő értékelés gépezetébe. Egy játékvezető csakis azzal erősítheti szakmai pozícióját és javíthatja megítélését, ha színvonalas működését magas osztályzatokkal ismerik el a mérkőzéseken résztvevő szakemberek.

Összegezve, az arra legesélyesebb magyar játékvezető vb-döntőre való kijelölésének elmaradása nem az MLSZ rangsorolásának, hanem a FIFA játékvezetői bizottsága döntésének, azon belül vélhetően a játékvezető nemzetközi teljesítményének köszönhető. Az MLSZ sajnálja, hogy a 2018-as vb-döntőn nem lesz magyar játékvezető, de ennél sokkal fontosabbnak és elsődleges feladatának tartja a hazai labdarúgás fejlődését és az utánpótlásképzés erősítését.Így van, csak a szakmaiság számít!

Ezért lett most vezető Oroszországban Kassai Viktor, akit hazánkban az MLSZ JB. vezetői folyamatosan támadták.

Vajon az MLSZ JB. minden szakmai munkát tud felmutatni? Fábián Mihály Ausztráliában, Kassai Viktor Oroszországban lett fontos vezető, Szabó Zsolt, Erős Gábor, Bede Ferenc, Kispál Róbert, Vámos Tibor, Ring János és sorolhatnánk ki lett szorítva a magyar játékvezetésből.

Kedves Elnök Úr! Mi számít Önnél?

Kiket kell még elüldözni a játékvezetésből, hogy végre változás legyen?


 

Kapcsolódó cikkek

Kassai Orosz JB vezető lett!
2020-01-09 15:52:27

A helyesnek bizonyultak információnk: Kassai Viktor lett a játékvezetők szakmai főnöke az Orosz Labdarúgó Szövetségben.

Hozzászólások: