Pető Péter is nosztalgiázik

Kassai Viktor

2019-12-29 18:41:35
Kassai Viktor | Pető Péter |

Pető Péter - forrás: szeretlekmagyaro
Forrás: szeretlekmagyaro - Pető Péter

Egykori játékvezető, sportbarátunk, a 24.hu főszerkesztője Pető Péter is emlékezik Viktor sikereire.

Néztem őket a meccs előtt, könnyedek voltak, mosolygósak. Utána sokáig úgy meséltem, hogy a topbírók azért lesznek a világ legjobbjai, mert órákra fel tudják függeszteni az idegrendszerük működését.

Elvégre ha belegondolunk, hány millió euró, hány karrier, sors múlik egyetlen döntésükön, ha elképzeljük, hogy komplett nemzetek fiesztája vagy tragédiája múlik egy-egy ítéletükön, lényegében érthetetlen, hogy nem nyomja őket össze a nyomás, hogy képesek kizárni mindent egy stadion közepén arra a megfeszített pillanatra, amikor határoznak. És ők mindig, de mindig döntenek. Radikális azonnalisággal érvek, gondolkodás, mérlegelésre szánt idő nélkül.

Akkor éppen Bordeaux-ban tették ezt. Az Olaszország-Németország Eb-negyeddöntőt vezették, akkor néztem őket közelről a bemelegítésnél.

Köztük őt, Kassai Viktort. A magyar futballtörténelem legnagyszerűbb játékvezetőinek egyikét. Ezen még legelkötelezettebb gyűlölőinek sem érdemes vitatkozniuk: világbajnoki elődöntő, Eb-negyeddöntő, olimpiai döntő, 35 évesen Bajnokok Ligája-döntő, több mint 300 NB I-es meccs. Aki a nemzetközi elit futballban zajló versenyt, a sportág globális szórkoztatóiparban játszott szerepét ismeri, annak ez a lista mindent elmesél.

Persze ez általában keveseket érdekel, hiszen amikor a múltkor Pakson befújta... Amikor ugyanis egy játékvezető abbahagyja, sokan emlegetik, mekkorát hibázott itt, mit rontott ott, de csak kevesen emlékeznek felejthetetlen teljesítményekre, ezernyi visszajátszás alapján eldönthető esetnél hozott tökéletes ítéletekre, félelmetes mentális bravúrokkal menedzselt meccsekre, amikor egy súlyos sérülés vagy éppen a résztvevők ősi gyűlölete miatt kezelhetetlennek látszott már a helyzet, menthetetlennek tűnt a mérkőzés.

Kevesen, noha erre nagyon érdemes. Még akkor is, ha azok hajtják végre a nagy teljesítményeket, akiknek soha, senki nem szurkol a futballpályákon. A bírók, akiknek egyik legjobbja jelentette be most visszavonulását.

Volt idő, amikor a lehető legközelebbről nézhettem koncentráltságát és profizmusát. Amikor idehaza tán először használták az NB I-ben a játékvezetők a headsetet, a Kassai, Erős, Vámos trió mellett én voltam a tartalékbíró. Azt hiszem, Vác-REAC meccs volt. Olyan, amire alapból nem emlékszik senki, néző is alig volt.

Az ehhez hasonló események egyetlen ember memóriájábna ragadnak meg: akinek egyszer megadatott, hogy egy kicsit együtt dolgozzon valakivel, aki a saját szakmájában a világ legjobbjai között van.

Mint Kassai Viktor a sajátjában.


 

Kapcsolódó cikkek

VISSZAVONUL KASSAI VIKTOR ÉS RING GYÖRGY
2019-12-29 17:01:49

Az elmúlt két évtized legsikeresebb magyar játékvezetőjét nem látjuk többé a hazai és külföldi futballpályákon. Közel harmincéves pályafutása alatt megszerzett tapasztalatát más területen hasznosítja a jövőben.

Hozzászólások: