dr. Hegyi Péter

 • Kép forrás:

  dr. Hegyi Péter 21 cikk

  • wikipedia

  Született SZEGED 1972-04-08
  Vármegye/szerv Csongrád / Csongrád-Csanád M. Ig.


  

  Sikeres bemutatkozás Angliában

  dr. Hegyi Péter - forrás: szegedma.hu Forrás: szegedma.hu - dr. Hegyi Péter.

  Évente mintegy 6500 fiatal vizsgázik játékvezetésből, a hat országos rendszerű bajnokság égisze alatt átlagosan tíz-tizenkét megyei osztályban játszanak a csapatok, még az ötödik vonalban is 1500-2000 néző van a meccseken. A csapatok többsége a hagyományoknak megfelelően előre- ívelgeti a labdát, az ellenfél ez ellen egy vonalban, lesre állítással védekezik. A játékvezetők percekig jegyzetelnek, és elmagyarázzák, mit miért nem szabad, és csak ezután mutatják fel a sárga lapot a játékosoknak, akik viszont csak elvétve reklamálnak.

  Természetesen Angliáról, a labdarúgás őshazájáról van szó.

  Arról a futballnemzetről, amelynek a labdarúgásában a múlt hét vége óta egy magyar játékvezető is fújja sípot, olyan meccseken, amelyeken csak a „Class One”, azaz az első osztályú kategóriába sorolt bírókat foglalkoztatják. Dr. Hegyi Pétert a civil foglalkozása szólította tavaly Newcastle-ba, hiszen orvosként kapott kétéves szerződést a helyi egyetem élettani intézetétől. S mivel a szegedi orvos itthon első osztályú partjelzőként is tevékenykedett - legutóbbi hazai mérkőzése tavaly október 30-án a Ferenc- város-Tatabánya találkozó volt -, természetesen Angliában is szívesen hódol a hobbijának. Éppen ezért a magyar játékvezető az elutazásakor ajánlólevelet kért dr.

  Bozóky Imrétől, az MLSZ elnökétől, aki korábban FIFA-pertjelző volt, és Nagy Miklóstól, az MLSZ Játékvezető Testületének elnökétől. Az ajánlólevelek hasznosaknak bizonyultak, dr. Hegyi Péter ugyanis első osztályú besorolást kapott, és bár egyelőre a Division IV-ben (ötödik vonal) foglalkoztatják, már az idén alkalma lesz az előrelépésre. A következő lépcsőfok pedig az, hogy bekerül a Division I-től a Divsion III-ig foglalkoztatható bírók közé, azaz a Premiership előszobájába.

  A szakmai ranglétrán való előrejutás ne hézségeit, a hihetetlenül éles versenyt jól jellemzi: a szigetországban hat-nyolc év kell ahhoz, hogy egy játékvezető eljusson arra szintre, ahonnan a magyar bíró most elkezdheti az angliai pályafutását. A szegedi orvos egyébként túl van az első mérkőzésén, és a szombati Newcastle B. Park FC-Carlisle City FC (0-3) találkozó után csak annyit mondott neki a meccs játékvezető-ellenőre: „Excellent, Peter, congratu- lation” - azaz gratulált neki a kitűnő teljesítményéhez.

  A magyar bíró egyébként az MLSZ JT jelvényét viseli a mezén, hiszen továbbra is a magyar testület tagja, és hazatérése után nagy valószínűséggel a magyar FIFA-keret tagja lesz. Dr. Hegyi Pétert a múlt heti továbbképzésen személyesen köszöntötte Kenneth Ridden, az angol bírók főnöke, az UEFA JB tagja, aki arra kérte a magyar já- . tékvezetőt, tolmácsolja üdvözletét Puhl Sándornak, Palotai Károlynak, és a többi magyar kollégájának.

   

  Hozzászólások