Jó úton halad a Pest megyei játékvezetés?

Megyei játékvezetés

2010-02-14 10:00:28
Pest | Ádám Mihály | Székely Ferenc Géza |

Székely Ferenc - forrás: google.com
Forrás: google.com - Székely Ferenc

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének felterjesztésére Székely Ferenc korábbi FIFA-asszisztens, NB I-es ellenőr közel került ahhoz, hogy szakmáját az elérhető legmagasabban jegyzett szinten űzhesse: március elején skóciai "vizsgafeladata" sikeres teljesítése esetén az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) nemzetközi játékvezető-ellenőri keretének lehet tagja - olvashattuk néhány napja az mlsz.hu-n. A Pest megyei játékvezetés eme újabb rangos elismerése azt mutatja: a futballpályákon sajnos már-már őshonossá váló heveny, játékvezetőket célzó bírálatok dacára jó úton, sőt megfelelő irányba halad a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának szekere.
Az immár hosszú évek óta Ádám Mihály - korábbi NB I-es játékvezető, a PMLSZ elnökségének tagja, országos ellenőr - által vezetett Pest megyei JB koránt sem látványos, sőt csak igen ritkán hálás munkáját számos kézzel fogható siker övezi. Elég csak végigszaladni - ez a "futás" jóval kényelmesebb, mint az ilyentájt szokás és előírás szerint kétlábon teljesítendő fizikai tesztelés a sporiknál... - az MLSZ JB keretein, számos "honfitársunkkal", azaz Pest megyéből indult, mai napig ide tartozó szakemberrel találkozhatunk: Németh Ádám és Oláh Gábor (utóbbi újoncként) az NB I-es, Fenyvesi Szabolcs (ugyancsak friss "húsként") és Janitz Gergő az NB II-es játékvezetői keret tagja, míg az országos asszisztensek között Butkai Zsolt, Farkas Balázs és Márton Zsolt neve cseng régi, jó ismerősként. Közülük Farkas Balázs korábban FIFA-kerettag volt (futsalban jelenleg is az), Németh Ádám pedig - ha fejlődése töretlen marad - hamarosan azzá válhat. (Ami a gyökereket, az erős Pest megyei kötődést illeti, a téli, nyári és szezonközi frissítő kurzusokon, továbbképzéseken rendszerint találkozni Németh, Oláh, Farkas és Márton sporttársakkal, akik segédkeznek a tesztelések lebonyolításában, s szakmai előadásokkal, élménybeszámolókkal gyarapítják a megyei mezőny tagjainak tudástárát, személyes sikereikkel, ambíciójukkal sok esetben talán még a fiatalok motivációját is.)

 
Tovább böngészve az országos - NB I-es és NB II-es - ellenőri kereteket, Fekete Miklós (MLSZ-elnökségi tag, a PMLSZ alelnöke), a fentebb már említett Ádám Mihály és Székely Ferenc (aki nem mellékesen a PMLSZ JB alelnöke is), illetve a minden valószínűség szerint szívében még ma is Pest megyei - jelenleg a BLSZ által delegált - Szabó János azok, akik tágabb értelemben ugyancsak a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának tövéről fakadnak, azaz szűkebb pátriánkból valók.
 

Részint a játék kedvéért, részint a kiemelkedőnek gondolt Pest megyei "foglalkoztatottság" igazolására az öt legfontosabb MLSZ JB-s keret összetételét megvizsgálva az alábbi "hazai" szerepvállalás érhető tetten százalékokban kifejezve (az első szám a keret összlétszámát, a második a Pest megyei "delegáltak" számát, a harmadik pedig utóbbi százalékos arányát mutatja):
- NB. I-es játékvezető keret: 2 fő (11,11%)
- NB. II-es játékvezető keret: 2 fő (8,7%)
- országos asszisztensi keret: 3 fő (6,82%)
- NB. I-es ellenőri ketet: 2 fő (10%)
- NB. II-es ellenőri keret: 1 fő (5,88 %)
ÖSSZESEN: 10 fő (8,20%)
 
 
 
Az ország 20 területi labdarúgó-szövetsége közül Pest megye ugyebár 5,00%-ot tesz ki, ennek tükrében - no meg az általában érzékelhető egyensúlyra való törekvést figyelembe véve - a PMLSZ játékvezetői és ellenőrei a 8,20%-os mutatóval átlag feletti foglalkoztatást, ha úgy tetszik, elismertséget vívtak ki maguknak.

Túl a száraz tényeken említsük meg azt is, hogy 2007 nyarától, amióta a PMLSZ bonyolítja az NB III-as bajnokság Duna-csoportos küzdelmeit - és ekként nem csupán a Pest, hanem a Fejér és a Komárom-Esztergom megyei, valamint a budapesti harmadosztályú játékvezetőket is félévente felkészíti az idényre -, menetrendszerűen fogalmazódnak meg a társmegyei JB-vezetőktől az ugyancsak Székely Ferenc által irányított oktatás színvonalát dicsérő, azt magasztaló jelzők.

Szót kell ejtenünk - kiváltképp a sikeres szervezésű honi Európa-bajnokság után alig másfél héttel - a futsal szakágban tapasztalható Pest megyei szerepvállalásról is: Farkas Balázsnál fentebb már említettük FIFA-tagságát, s ha a téma játékvezetői megközelítésből a labdarúgás kispályás változata Pest megyében, akkor megkerülhetetlen Solymosi András (el)ismert futsal játékvezető személye, aki ugyancsak sokat tesz azért, hogy az ő generációjuk utáni játékvezetői nemzedék tagjai ha lehet, még náluk is eredményesebb játékvezetői pályát futhassanak be.

Az utánpótlás, utódlás kérdése mindig mindenütt sarkalatos kérdés: a rutinos, sokat látott, több területen is bizonyított korábbi országos kerettag játékvezető, majd ellenőr Dorozsmai Lajos ma is tagja a JB elnökségének, tapasztalatait, meglátásait ő is - korban hozzá illő társaival egyetemben - megfelelően adta, adja át a fiatalabbaknak, az összeállításunkban több helyütt név szerint említett, ma is aktív játékvezetőknek. Úgy fest tehát - és örömteli ekként összegezni: a generációváltás az értékek megőrzésével, lassan ugyan, de a jelek szerint ideálisnak tűnő útvonalon halad a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságában.

A szakmai attitűdök mintegy kiegészítéseként (vagy inkább: azok hatékony "tálalásaként") a Pest megyei játékvezetés nagyon erős a manapság gyakorlatilag teljességgel nélkülözhetetlen kommunikációban, amelynek legfőbb eszköze a www.pmlszjb.hu honlap, mozgatója pedig Máté Attila főszerkesztő, egyébiránt maga is aktív megyei játékvezető. Áldozatos tevékenységének köszönhetően valamennyi fontos lokális rendezvényről helyszíni beszámolókkal, fényképekkel nyújt tájékoztatást szűkebben véve a megyei játékvezetői, tágabb értelemben viszont az egész futballtársadalomnak. Arról nem beszélve, hogy ezáltal rögzíti a legfontosabb eseményeket, történéseket az utókor számára is.

A PMLSZ JB közelmúltbeli eredményeire, jó hírére a labdarúgóktól kezdve az egyesületi és szövetségi sportvezetőkön át maguk a sípmesterekig büszke lehet mindenki, aki a Pest megyei labdarúgó-társadalomhoz tartozik. Bízzunk abban, hogy a megyei bajnokságok mérkőzéseire kifutó játékvezetői hármasok elődeik, a ma még előttük járók által kivívott elismerésnek is meg kívánnak felelni akkor, amikor sípjukba fújnak, illetve zászlójukat emelik.

 

Hozzászólások: