Ádám MihályÁdám Mihály: kiállok a játékvezetőim mellett!

Fair-Play zászló - forrás: Forrás: - Fair-Play zászló.

A Pest megyei játékvezetők szokatlan, de határozott lépésével kapcsolatban megkerestük a levél egyik címzettjét, Ádám Mihályt, a PMLSZ Játékvezető Bizottságának elnökét. A beszélgetés során az elnök hangot adott negatív véleményének a játékvezetők bántalmazásával kapcsolatosan és határozottan kiállt, támogatásáról biztosította a megyei játékvezetőket.

- Hogyan fogadta az ön által vezetett játékvezetők által írt levelet?

- Teljesen megértem, és támogatom a kezdeményezést. A Kisnémediben történtek túl mennek azon a határon, amely már akár józan ésszel felfogható és kezelhető. Így amikor a játékvezetők hozzám fordultak, már első körben biztosítottam őket arról, mindent meg fogok annak érdekében tenni, hogy meghallgatásra találjanak.

- Nem volt meglepő, hogy ennyire összetartó módon, egyszerre lépték meg a leíratkozást?

- Az összetartással szerencsére sohasem volt probléma, ebben a kezdeményezésben pedig kiemelten fontosnak tartom. Sajnos a Kisnémedi csapatával nem ez volt az első probléma, de eleddig ez a legsúlyosabb. Az tény, hogy a leíratkozási listán jelenleg három olyan csapat van, amelyik kiemelkedik a mezőnyből, de ezt a listát a Kisnémedi magasan vezeti. Jelzésértékű, hogy a megye minden területéről származó játékvezetők iratkoztak le róluk nagy számban, és ez nem lehet véletlen...

- Mi lesz, ha a megye másodosztály kerete is csatlakozik a "sztrájkhoz"?

- Nagyon fontos kijelenteni, hogy ez nem sztrájk! Kimondottan egy problémás csapat elleni fellépésről, nem mellesleg teljesen békés fellépésről van szó! Én nem bíztatok senkit, nem sarkallom arra a játékvezetőket, amit esetleg nem akarnak. Ha azonban ők is szervezetten megteszik ezt a lépést, úgy az előzőekben elmondottak alapján őket is támogatásomról biztosíthatom. Egyelőre nem kaptam ezirányú jelzést, de a váci és a ráckevei versenybizottság álláspontja sem érkezett meg hozzánk.

- Nem gondolja, hogy ezzel esetleg feszültség alakul ki a Szövetség és a Játékvezetői Bizottság között?

- Nem hiszem, hogy bárminemű feszültségre adnánk okot. A Szövetséggel azonosak a céljaink és felnőtt emberként tudjuk rendezni az esetleges vitás pontokat. Emellett ebből nem kívánunk rendszert csinálni, de az eddigi lépéseink nem vezettek eredményre. A szövetségi ellenőrök sorozatos kirendelése sem oldotta meg a gondokat, volt olyan eset, hogy a csapatvezető - az egyébként amatőr - csapat játékosait a szövetségi ellenőr orra előtt, látványosan fizette ki, és jelezte, hogy akár kettesével is küldhetjük az ellenőreinket, az sem okoz nekik problémát. Nagyjából másfél éve nehezen találunk szót ezzel a csapattal, a rengeteg, gyakran nem megalapozott negatív nyilatkozatok, illetve a mérkőzéseken adódott események miatt. Így a játékvezetők reakciója - főleg egy ilyen támadás után - teljesen érthető.

- Mi lesz így a Kisnémedi mérkőzéseivel?

- Ebben a kérdésben úgy gondolom, a Szövetségnek kell megtalálnia a megoldást..

 

Hozzászólások