Bede FerencMi jöhet a puhli korszak után?

Puhl Sándor - forrás: Forrás: - Puhl Sándor.

Az elmúlt hónapokban nagyon megrendült a bizalom Puhl Sándor vezette MLSZ JB-ben. Az országos kerettagok többségénél és az amatőröknél is kiverte néhány megmagyarázhatatlan döntés a biztosítékot.

Már 2014-ben arról cikkezett a Nemzeti Sport, hogy „másfél évtizede két ember, Puhl Sándor és Vágner László szembenállása osztja puhlistákra és vágneristákra a magyar labdarúgó-játékvezetők világát.”

Akkor Bede Ferenc így fogalmazott: „Igen, igaz a felvetés: vannak puhlisták és vágneristák, e két ember harca nyomja rá a bélyegét másfél évtizede a magyar focibíróvilágra. Egyidősek, együtt lettek topbírók, hogy mi történt kettejük közt, nem tudhatom. Amennyivel jobb volt Puhl a pályán, legalább annyival jobb Vágner a tárgyalóasztalnál vezetőként. Hogy én vágnerista lennék? Ha valaki elmondja Magyarországon az álláspontját, máris rásütik a bélyeget. Ehhez képest én Vágner idejében hagytam abba, nem voltunk jó viszonyban, nem engedte, hogy folytassam, pedig szerettem volna, azóta sem beszéltünk. Próbálok tárgyszerű maradni”.

Pár hete ismét napirenden van Puhl menesztése, amely különböző hírportálokon is előkerült:

Itt az idő a vérfrissítésre, olyan embereket kell a játékvezetői bizottság élére tenni, akik nem a régi korban szocializálódtak, mint Puhl Sándor és Vágner László, akik már lassan húsz éve töltenek be felváltva vezetői szerepet. Eljött a generációváltás ideje - nyilatkozta a Rangadónak Bede Ferenc korábbi FIFA-játékvezető.
Bede hozzátette, az elmúlt húsz évben a játékvezetés központi irányítása szabta meg az irányvonalakat a szakmai és fizikai felkészülés terén is.

Itt mindent központosítva, felülről mondanak meg, mint a diktatúrában. Puhl és Vágner irányításával működik már elég régóta a játékvezetői bizottság, valamint a megyéknél található elnöki székekbe is a hozzájuk közel álló emberek kerültek. Mindig az első számú vezető szakmai instrukciója határozta meg az egész ország játékvezetőinek működését. Meggyőződésem, hogy Puhl Sándor hatalmát évek óta Berzi Sándor, az MLSZ elnökségi tagja tartja életben – zárta a Rangadónak adott interjúját Bede.

Amennyiben az MLSZ Elnöksége a most zajló átfogó rendkívüli vizsgálat után meneszti Puhl Sándort és Hanacsek Attila alelnököket, akkor nagy kérdés, hogy mi lesz?

Marad-e Berzi Sándor MLSZ elnökségi tag a JB vezetője?

Ki legyen az az egy személy, aki felelős vezetője lesz a Bizottságnak?

Mennyire kap szabad kezet az új vezető a szervezetének kialakításában és a megyék irányításában?

Az biztos, hogy bárki is lesz a játékvezetők vezetője, az öröksége egy morálisan mélyponton lévő társadalmi szervezet, amely erkölcsileg és szakmailag is a lejtő alján van. Onnan neki csak felfelé lehet húzni a szekeret, mert ennél már nincsen lejjebb.

Az is biztos, hogy rövid időn belül 5-10 kollégát kell maga mellé venni, akik az adott szakterületen a maximális teljesítményt tudják nyújtani.

Nem elég csak a profikkal foglalkozni, most a nagyobb feladat az amatőrökkel lesz.

Fontos, hogy gyors stratégiai tervet dolgozzon ki az új vezető, amelyet már másnap el kell kezdeni megvalósítani. Ilyen lehet pl. a szervezeti rendszer teljes átalakítása, játékvezetői díjemelés, pontos és precíz nyilvántartás.

Hónapokon belül döntést kell arról hozni, hogy a radikálisan fogyó játékvezetői létszámot milyen módon lehet emelni, milyen jövőképet lehet a fiatal kollégák elé tenni.

Át kell szervezni az utánpótlás rendszert, az ellenőrzéseket és a megyékben folyó munkákat.

Nagy feladat lesz az, hogy a befásult, bólogató vezetők helyett fiatal, agilis vezetőket kell kinevezni a feladatok, megyék élére.

Érdemes átlapozni az MLJT néhány évvel ezelőtt készült tanulmányait. Akkor az volt a feladat, hogy a vágneri éra hibáit milyen módon lehetne kijavítani és felfelé ívelni a játékvezetést. Azokat a tanulmányokat több hónapos előkészítő munka után adták ki azok az emberek, akik most a puhli rendszer kiszolgálói. Igaz, akkor még náluk a szakmaiság dominált!

Előre kell nézni, de a múltat le kell zárni.

 

Hozzászólások