Bede FerencBede: Lejárt Puhl ideje

Bede Ferenc int - forrás: nso.hu Forrás: nso.hu - Bede Ferenc int.

A sporttörvényt is módosítaná Kubatov Gábor, az FTC elnöke annak érdekében, hogy büntetlenül lehessen kritizálni a játékvezetőket.

Nem tudja megemészteni Kubatov Gábor, az FTC elnöke, hogy kétmillió forintos bírsággal sújtotta az MLSZ fegyelmi bizottsága a zöld-fehérek vezetőedzőjét, Thomas Dollt, mert kritizálta a játékvezetőket. A sportvezető szerint egy demokratikus országban szabadon lehet véleményt mondani bárkiről és bármiről.

– Ebben az országban bárki szabadon bírálhat bármely közjogi méltóságot, politikust, színészt, sportolót, de ha egy-egy játékvezetőről és az ítéleteiről mond véleményt, akkor súlyosan megbüntetik, legyen szó akár fe­rencvárosi, akár bármilyen más klubhoz tartozó szakemberről. Nem is ismerek olyan szereplőt, akit ne lehetne büntetlenül kritizálni, kivéve a bírói kart és az MLSZ-t. Az én demokrácia-felfogásomtól ez távol áll – mondta az MTI-nek Kubatov, aki hozzátette: országgyűlési képviselőként megfontolja, ha csak ez az út járható, akkor kezdeményezni fogja akár a sporttörvény módosítását is.

Bede Ferenc, korábbi nemzetközi játékvezető szerint is szükség van a bírói rendszer megreformálására, ám irreálisnak tartja azt a felvetést, miszerint kerüljön be a sporttörvénybe a bírók szidása.

– Nem tudom, hogy a sporttörvény melyik paragrafusába szeretnék beleírni, hogy lehessen szidni a bírókat. Egyáltalán ki kritizálhatja a já­tékvezetést? A szur­kolók, a sportvezetők, a vezetőedzők vagy a játékosok? – fogalmazott a Borsnak Bede. – Úgy gondolom, reformra szükség van, ám nem olyanra, amilyet Kubatov Gábor szeretne. A hatbírós rendszert kellene megszüntetni, mert ettől nem lett magasabb színvonalú a játékvezetés. A másik nagy probléma, hogy az NB I-es meccseken akár négy felügyelő is figyeli a bírók munkáját, ilyen a világon máshol nincs. A harmadik pedig, hogy generá­cióváltásra lenne szükség a bírói vezérkarban. Puhl Sándor ideje lejárt, vele már nem lehet véghezvinni a reformokat.

 

Hozzászólások