Bede Ferenc

 • Kép forrás:

  Bede Ferenc 87 cikk

  • wikipedia

  Született Szolnok 1965-10-16
  Vármegye/szerv Budapest / Budapesti Ig. (2011-01-01)
  Jv. vizsga 1985


  

  Bede is megszólal Kassai ügyben

  Bede Ferenc lapot ad - forrás: nso.hu Forrás: nso.hu - Bede Ferenc lapot ad.

  Lassan Puhl Sándor ismét irigykedhet Bedére! Nem elég, hogy több meccset vezetett az élvonalban, de mostanában többet szerepel az újságokban is:

  Sporttörténelmet írt Kassai Viktor: a magyar játékvezető a FIFA Klubvilágbajnokság elődöntőjében először alkalmazta vitatott esetnél a videós visszanézést, és ez alapján ítélt 11-est a japán Kasima Antlers javára. Az esetről készült felvétel már be is járta a világot: korábban hivatalos mérkőzésen soha nem látott jelenetek után lőhette a büntetőt az ázsiai csapat. A játékvezetői tévedések minél biztosabb kiküszöbölését régóta szorgalmazók nyilván örömmel fogadják a fejleményeket. A VAR-rendszert persze még tovább tesztelik és csak utána dönt a FIFA, bevezeti-e a többi hivatalos tornáján is a videózás lehetőségét.

  A Rangadó a korábbi magyar FIFA-bírót, Bede Ferencet kérdezte meg, mit gondol a konkrét esetről és magáról a videóelemzés lehetőségéről. A futball felgyorsulásával sok változás jött be eddig is a sportágba, ma már szabályos játékvezetői csapatok közreműködnek egy meccsen, de a döntés meghozatala eddig még a vezetőbíró személyes felelőssége volt. Bede szerint az új fejleménnyel ez egy kicsit megváltozott.

  Kassai Viktor videózás után adta meg a 11-est

  - Azért nehéz nekem erről beszélni, mert eddig minél több nehéz döntést vállalt fel egy játékvezető, annál nagyobb volt a tekintélye. Ha innen közelítem meg, mostantól a játékvezetés presztízse csökkenhet. Kiváló játékvezetők voltak eddig is, néha hibáztak, de mellette jó döntéseket hoztak és ezért tisztelték őket. Kis túlzással innentől kezdve viszont akárki vezethet mérkőzést, hisz ha nem tud valamit eldönteni, megnézheti videón... De elismerem, ez egy játékvezető szempontja, nyilván a nézők vagy a játékosok a saját szempontjukból nézik a kérdést - fogalmazott Bede. Ezzel együtt nem tartja rossznak és játékvezető-ellenesnek az új technikát, személytelennek viszont igen.

  ? Azt szokták mondani, a játékvezető a játék tartozéka - innen nézve persze miért ne videózhatna, hiszen ez is a játékhoz tartozik. Mostantól, úgy tűnik, tényleg egy tartozék lesz a bíró is, ahogyan a videó és a kamera? Minden csoda három napig tart - ha sok ilyen lesz, előbb-utóbb hozzászokunk. Ráfújnak, videóznak, kivárjuk. Én még másik környezetben szocializálódtam, lehet, hogy néha jobb lett volna, ha van már akkor is videótechnika, egyszer például egy Vasas-Fradi mérkőzésen adtam egy 11-est a zöld-fehéreknek, amiről utólag láttuk, hogy nem volt az, de akkoriban az ilyen segítség eszünkbe se jutott.

  Kassai Viktor döntése valószínűleg igazolja majd a videobíró intézményét, kérdés, mikor jutunk el oda, hogy a legfontosabb bajnoki, kupa- és válogatott meccseken is vissza lehet nézni a kétes szituációkat, és vajon hányszor egy meccsen. Bede Ferenc úgy véli, az idő haladtával ezek a kérdések megoldódnak és magától értetődővé válhat a technika használata.

  - A pályán persze egy jó bíró ettől még érvényesítheti az egyéniségét - de mégiscsak az alapján ítélik meg, hogy mennyire hoz határozott és felvállalt döntéseket. Márpedig mostantól ez leginkább technikai kérdés lesz ezek szerint. De hát ez a modern éra, mondom, hamarosan talán már nem is foglalkozik senki a kérdéssel, olyan magától értetődő lesz. Lehet, hogy ha húsz év múlva beszélgetünk, már nem is értjük, mi volt furcsa régen ebben a módszerben - mondta a volt FIFA-bíró.

   

  Hozzászólások