Világbajnoki jubileum

Kassai Viktor

2015-07-08 20:33:06
Erős Gábor | Kassai Viktor | Vámos Tibor |

Kassai Viktor - zöld mez - forrás: profispori.hu
Forrás: profispori.hu - Kassai Viktor - zöld mez

Napra pontosan öt évvel ezelőtt rendezték a Spanyolország-Németország labdarúgó világbajnoki elődöntőt, melyen, a történelem során először magyar játékvezetői hármas működött közre. Kassai Viktor, Vámos Tibor és Erős Gábor most megünnepelte a szép jubileumot. ár kBorábban világbajnoki döntőt vezethetett magyar játékvezető, olyan, ez volt a legmagasabban jegyzett vb-meccs, ahol három játékvezető működhetett, és azt hiszem, erre igencsak büszkék lehetünk ? mondta Vámos Tibor a megemlékezés szervezője.

Volt egy időszaka az életemnek, amikor több időt töltöttem Viktorral és Gáborral, mint a családommal. Mindig együtt edzettünk, és miután kiderült, hogy a korom miatt már nem vehetek részt a következő felkészülésben, utána is rendszeresen hívogattam a srácokat, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Minden egyes fontosabb külföldi meccs előtt sok sikert kívánok nekik.
Azt is gondolom, hogy fontos a hagyományokat ápolni, fontos, hogy egy olyan eseményre, mint egy világbajnoki elődöntő, visszaemlékezzünk, sőt, megünnepeljük.
Vámos Tibor már nem vezet meccseket, ám nem szakadt el a futballtól. Bár civilben a XVI. kerület legnagyobb iskolájának, a Táncsis Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, mellette a Budapesti Labdarúgó Szövetség ellenőri csapatának a tagja, és az MLSZ szervezési csoportjában is dolgozik csapatkísérőként.

- Napközis tanérként kezdtem, de most már több évtizede én vezetem az iskolát, és igenis büszkeséggel tölt el, hogy a gyerekek mellett a kollégáim is elfogadnak. Olyannyira, hogy már megkaptam az értesítést, miszerint újabb öt évig én lehetek az igazgató. Ami pedig az ellenőri munkát illeti: a fél életemet a futballban töltöttem, természetes, hogy a megszerzett tudásomat szeretném továbbadni. Persze, mindig maximalista voltam, így remélem, ezen a téren is feljebb léphetek, és bekerülhetek az országos ellenőri keretbe.
 

Kevesen tudják, de Vámos Tibor akár sportújságíró is lehetne, hiszen elvégezte a Komlósi Oktatási Stúdiót, ahol olyan csoporttársai voltak, mint például Hajdú B. Istvánnal, és bár korábban voltak ilyen írással kapcsolatos tervei is, ma lényegében letett arról, hogy cikkeket írjon Vámos Tibor tehát már visszavonult, Kassai Viktor másik asszisztense, Erős Gábor viszont még ott van a pályán, és mint azt elmondta, ehhez családja mellett két társának segítsége is kellett. ? A világbajnokság után néhány hónappal derült ki, hogy rosszindulatú daganatos betegségem van - mondta Erős. ? Egy percre sem adtam fel, és soha nem tagadtam, a családom mellett Viktor és Tibor támogatása is sokat segített, így nekik is köszönhetem, hogy a vb és a betegség után néhány hónappal ott lehettem a Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája fináléban is.

Azóta is részt veszek NB I-es mérkőzésen, sőt, az UEFA keretében is benne vagyok, így nemzetközi mérkőzésekre is küldenek. Másfél évem van még a nyugdíjazásig, és ebben a másfél évben is tudásom legjavát adom majd. Úgy gondolom, hogy felépítettem magamról egy képet, és ezt nem szabad lerombolni.
Erős Gábornak más irányú céljai is vannak, igaz, ezek is összefüggenek a sporttal.

- Lakhelyem, Esztergomban amellett, hogy önkormányzati képviselő vagyok, a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöki posztját is betöltöm. Szeretnék ezen a téren is bizonyítani, szeretném, ha a helyiek elismernék a városért tett munkámat. Persze, arra a kérdésre, mit hozhat a jövő, azaz milyen tervei vannak, Erős Gábor másként válaszol, mint az átlagemberek. - Amikor egyik napról a másikra kiderült, hogy daganatos betegségem van, megtanultam élni az életet. Pontosabban megtanultam, mi a fontos, és mi nem annyira. Hogy mit hozhat a jövő?
Nem tudom. Az biztos, hogy szeretnék a fiúkkal 5, 10 vagy épp 20 év múlva is leülni, és nosztalgiázni egy kicsit arról a bizonyos vb-elődöntőről.

A trió harmadik tagja, Kassai Viktor még ma is a legmagasabban jegyzett játékvezető.

Nagyon sokat köszönhetek Tibornak és Gábornak. Öt évig elválaszthatatlanok voltunk - mondta Kassai.
Ám ahogy a futballban, úgy a játékvezetői keretben is előfordul, hogy új csapatot kell építeni. Nekem most már új csapatom van, de természetesen, hogy mi régiek tarjuk a kapcsolatot, és segítünk egymásnak, ahol lehet. Én vagyok hármunk közül az, akinek még van ideje a játékvezetésben. Persze, nem szabad eltitkolni azt a hibát sem, ami a 2012-es Eb-n történt. Az is hozzá tartozik az életemhez, de már történelem. Nem szabad túl sokat foglalkozni vele, de letagadni sem lehet. Szerencsére úgy érzem, a karrieremet nem törte meg. Ezt az is bizonyítja, hogy például a Bajnokok Ligája játékvezetői közül jelenleg én vagyok legrégebb óta jelen a sorozatban, én vezetek ott a legrégebb óta. És bár a mostani tavaszi idényt ki kellett hagynom, tudom, hogy jönnek az új feladatok, amelyeken legjobb tudásomat nyújtom majd. Jön az NB I új idénye, jön új Bajnokok Ligája idény, jön a 2016-os Eb, úgyhogy kihívás van bőven.
A játékvezetői hármas úgy tervezik, legalább ötévente megismétli ezt a megemlékezést, mert mint mondták, életük egyik legnagyobb élménye egyben a magyar játékvezetés egyik legnagyobb sikere is.

Fehér György - fft.hu
 

Hozzászólások: