Interjú Oláh Gáborral

Játékvezetőkről

2009-12-21 10:22:37
Oláh Gábor |

Oláh Gábor - ZTE-Videoton balhé - forrás:
Forrás: - Oláh Gábor - ZTE-Videoton balhé

Oláh Gábor idén ünnepelte játékvezetői pályafutásának egy évtizedes jubileumát. A krisztusi korban lévő sportember 1999-ben a Ráckevei Körzeti Labdarúgó Szövetség játékvezetőjeként talán csak álmodott arról, hogy 2010 január 14-én, harmincnegyedik születésnapját már az országos elit keret tagjaként ünnepelheti. A 2005 óta NB II-es kerettag Oláh az utóbbi években stabil taggá vált az országos játékvezetők csapatának, de nem feledkezett el arról sem, honnan indult. A Pest megyei Játékvezető Bizottságban egyre komolyabb feladatokat kapó és elnökségi tagsággal bíró, civilben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán kiemelt főreferensként dolgozó sípmesterrel a megyei évzárón beszélgettünk a mögötte álló pályafutásról, és az előtte tornyosuló kihívásokról.

- Nem panaszkodhat, jól végződik az év?

- Igen, hiszen sikerült felkerülnöm az NB I-es keretbe. December 8-án az elnökségi ülést követően Vágner László elnök úr hívott fel, és ő közölte velem a jó hírt. Meglepetésként ért, mivel ugyan az utóbbi napokban voltak kósza hírek arról, hogy felkerülhetek, nem számítottam a biztos előrelépésre. Az utolsó ligakupa fordulóban vezetett mérkőzésem úgy érzem, nagyon jól sikerült, talán ez is közrejátszott a döntésben. E mellett ősszel szerintem stabil, megbízható teljesítményt nyújtottam az NB II-ben is.

- A focibiro.hu szaklapon megjelent összesítés szerint a szezon második legjobban foglalkoztatott játékvezetője volt idén az NB II-ben. Mit gondol, milyen gyakoriságra számíthat az első osztályban?

- Először mindenképpen fel kell vennem majd az élvonal ritmusát, az egy teljesen más világ. Az NB I-es kerettagság nem ajándék, a bejutásért is meg kell dolgozni, de a bennmaradás is folyamatosan hatalmas feladatot jelen. A játék sokkal gyorsabb, és az érdeklődés miatt a játékvezetők ténykedése is jobban fókuszban van. Sok a tévés meccs, a média is nagyobb érdeklődéssel szemléli ezeket a mérkőzéseket, egyszóval ez az első osztály?

- Sokfelől hallunk pozitív visszajelzéseket, sokan örülnek a feljutásnak, de vannak kemény kritikai hangok is. Ezt hogyan tudja kezelni?

- Nem foglalkozom ezzel. Bízom abban, hogy többen örülnek a sikeremnek, mint akik nem?

- Menyiben változik az előrelépéssel a megyében vállalt szerepe?

- Ugyanúgy kell dolgoznom, nem hiszem, hogy változna bármi is. Inkább azt szeretném, ha a pályafutásom egyfajta példa lehetne a fiatalabbaknak, hogy eljuthatnak erre a szintre.

- Azért nem mondható az öné villámkarriernek. Szépen végigjárva a ranglétrát, inkább ?megbízható vízhordóként?, csendben tette a dolgát.

- Igen, ez így van. Az eltelt négy évben kiegyensúlyozott teljesítménnyel, megbízhatóan hoztam a mérkőzéseket, talán ez lehet a pozitív döntés kulcsa. Annak pedig kimondottan örülök, hogy erre most került sor, mert így már kellő rutint sikerült szereznem a felsőbb osztályokban, amelyek megalapozhatják a ténykedésemet az élvonalban is.

- A focival egyébként hogy áll?

- Csak amatőr szinten, hetente kispályázom, de ezt is át kell majd gondolnom. Nagy a sérülésveszély, és a heti két országos edzés mellett már nem igazán jut idő rá. A Pest megyei játékvezető válogatottban azonban továbbra is pályára fogok lépni.

- Ez a válogatott viszont nem brillírozott a hétvégén?

- Nem volt szerencsénk. Három egy gólos vereség, ahol egy pici plusz hiányzott. Én nagy örömmel játszom ebben a csapatban, és csapatkapitányként is igyekszem a maximumot nyújtani. A társaság jó, baráti viszonyt ápolunk, remélem még sokáig együtt tudunk maradni és lesz alkalmunk bizonyítani.

- Játékvezetőként még mennyi időt lát maga előtt, és hogyan tudja összeegyezteni a sportot a magánélettel?

- Szerencsére eddig sem volt ebből semmilyen problémám, mind a munkahelyemen, mind családon belül megkapom a megfelelő támogatást. Feleségem is megértő, és biztosítja a nyugodt hátteret. Azt, hogy mennyi van még nekem az élvonalban, nem tudom, de hát még nagyon az elején vagyok, megpróbálom a lehető legtöbb időt kihozni belőle. Fontos azonban itt megemlítenem, hogy a privát szférán kívül rengeteg embernek köszönhetek szakmai segítséget, amelyek mind közrejátszottak abban, hogy eljuthattam idáig.

- Kiknek köszönné meg a támogatást?

- Első sorban Baráth Zoltánnak, akinél elkezdtem a játékvezetést a Ráckevei Körzetben, ő indított el a pályán. Sokkal tartozom Szabó Jánosnak, aki valamennyi utánpótlás mérkőzésemre elkísért és fontos időszakban egyengette a karrieremet. Székely Ferencet szintén meg kell említenem, aki az országos keretben segítette a munkámat, tanácsai és útmutatásai mindig hasznosak számomra. És természetesen a megyei labdarúgó szövetség játékvezető bizottságának teljes vezetőségének is köszönettel tartozom, hiszen ők végig támogattak és örültek a sikereimnek.

- A hétvégén Németh Ádámmal beszélgettünk, aki úgy fogalmazott, hogy számára kirobbanó öröm, hogy felkerült. Elsődlegesen azért, mert szerinte már régen megérdemelte, másrészt mostantól fix szobatársak lehetnek az edzőtáborban?

- Ádámot nagyon tehetséges játékvezetőnek tartom, véleményem szerint nagyon szép jövő állhat előtte és szívből drukkolok neki, hogy nemzetközi játékvezető lehessen a jövőben. Biztos vagyok abban, hogy a kapcsolatunk csak tovább erősödik a jövőben és kölcsönösen tudjuk segíteni egymást. Sokat beszélgetünk a meccsekről, és kritikusak is vagyunk egymással szemben. De egy szép gesztust is megemlíthetek, mikor Ádám az NB I-es játékvezetők számára rendszeresített kommunikációs szettet kölcsönadta nekem a mérkőzéseimre.

- Tud Ádámmal szemben elfogulatlan lenni?

- Persze, hiszen csak úgy van értelme. Szerencsére vagyunk olyan viszonyban, hogy bármit meg tudjunk beszélni, és el is fogadjuk a másik véleményét.

- Ellenőrként továbbra is találkozhatunk Önnel a megyei meccseken?

- Eddig is rendszeresen kilátogattam a lakhelyem környéki mérkőzésekre, és ez a jövőben sem lesz másképp. Ahogy időm engedi, szándékomban áll megtartani ezt a szokást. A megyei játékvezetők számára fontos, hogy támogassuk őket, így ellenőrként sem az a célom, hogy egy-egy hiba miatt azonnal ?agyoncsapjuk? őket, hanem az esetleges hibákat kiértékelve, jobbító szándékkal segítsük őket, és ne elvegyük a kedvüket a játékvezetéstől. Természetesen az országos keretben ez másképp van, de ott a játékvezetők nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkeznek, ezért a követelmények is magasabbak, mint az alsóbb osztályokban.

- Várja már a debütálást?

- Várom, de ez még egy picit távol van. Most egy-két hét tényleg a felhőtlen örömé, de utána kezdődik a felkészülés és állok a feladatok elé. Lazsálni mindenesetre nem lesz idő, hiszen január közepén már edzőtáborba vonulunk az NB I-es kerettel, és oda felkészülten kell érkeznem?


 

Hozzászólások: