Bornemissza Norbert



A főállású VAR benézte

VAR - busz (2) - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - VAR - busz (2).

Napról napra látja mindenki, hogy a hiányos oktatás miatt több a hiba.

Szépek a hanacseki csalárd statisztikák, de aki nézi a hétvégi mérkőzéseket az látja, hogy nagyon sok a hiba a VAR buszban... Iványi Zoltán és Solymosi Péter már nem ülhet a buszban, Zierkelbach Péter levetették hétvégén a hibája miatt. 

Bede Ferenc kérdésünkre rámutatott: nem is a két játékos közötti vélt vagy valós kontakt a perdöntő a kérdésben.

Melós napja volt a játékvezetői csapatnak és a VAR-szobának is a Fehérvár-Zalaegerszeg bajnokin. A 3-3-s döntetlennel záruló mérkőzést egyebek mellett kiállítás és újrarúgatott tizenegyes is színesítette. A legvitatottabb szituáció a válogatott védő, Fiola Attila piros lapja volt.

1-1-es állásnál egy labdavesztés után Szendrei iramodott meg a kapu felé, nyomában a Vidi védőivel. A középpályás az akció végén az ellenfelek szorításában egy gyenge lövést adott el, közben elesett, Vad II István pedig piros lapot mutatott fel Fiola Attilának. A VAR vizsgálta az esetet, ám végül úgy döntöttek, nem hívják ki a bírót. Az eset kapcsán a korábbi FIFA-játékvezetőt, a jelenleg televíziós szakértőként dolgozó Bede Ferencet kérdeztük.

Első körben arra voltunk kíváncsiak, hogy a képek alapján egyértelmű-e, hogy volt-e kontakt a két labdarúgó között. „Valóban nehéz helyzet, hiszen a két játékos lábainak mozgása alapján úgy tűnik, lehetett kontakt Szendrei és Fiola lába között, ugyanakkor a rendelkezésre álló képanyag alapján nem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy összeértek-e vagy sem” – véli Bede.

Ezen a ponton azt gondolhatnánk, hogy a VAR-szoba helyesen járt el, amikor – minden kételyt kizáró bizonyíték hiányában – nem szólította fel Vad II-t az ítélet felülvizsgálatára. Van azonban egy másik aspektusa az esetnek, ami a korábbi nemzetközi játékvezető szerint az egész problémát megoldhatta volna.

Bede Ferenc 270 NB I-es bajnokit vezetett pályafutása során (Fotó: Getty Images )

„A játékvezető az ilyen esetet hátulról nézi és az esetleges faultokra figyel, a képernyők előtt ülők viszont oldalról látják az eseményeket. Ezeken a képeken márpedig látszott, hogy a szabálytalanság pillanatában egy másik védő (Serafimov – a szerk.) is egyvonalban helyezkedett a Fiola-Szendrei párossal. Ebből következően a szituáció nem minősül egyértelmű gólhelyzetnek. A VAR-szobának ezen a címen kellett volna kihívnia a játékvezetőt. Az én megítélésem szerint hibás döntés született, piros helyett csak sárga lapot kellett volna adni Fiolának” – mondta Bede Ferenc.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az M4 Sport közvetítésében elhangzottak szerint Fiola kapott egy sárga lapot a 43. percben, ezt a televízió egy felirattal is megerősítette. A TV-képeken azonban nem látszott, hogy Vad II István mit csinál, miután a keze elindul a zsebe felé. Az a lap a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyvében nem szerepel. Ha viszont valóban felmutatta a játékvezető, akkor egy helyes VAR-eljárás sem mentette volna meg Fiolát a kiállítástól.

 

Hozzászólások