Juhos Attila



BLSZ segített a VAR projektnek

VAR - busz - forrás: nso.hu Forrás: nso.hu - VAR - busz.

2021. június 27-én véget ért a magyar játékvezetők felkészítése a videóbíró-rendszer használatára, július végén, az OTP Bank Liga rajtján elkezdődhet a VAR magyarországi alkalmazása.

A MLSZ közel két évvel ezelőtt, 2019 augusztusában kezdte el a VAR-projekt megvalósítását. Az elmúlt időszakban az NB I-ben szereplő csapatok stadionjait technikailag alkalmassá tették a VAR fogadására, a FIFA jóváhagyta a Magyarországon alkalmazandó VAR technológiát, és mostanra a VAR-rendszer használatára kiválasztott játékvezetők felkészítése is befejeződött. A június 12-13-i és a 26-27-i teszthétvégén a rendszer élesben is jól vizsgázott, az I. VAR-kupa mérkőzésein a játékvezetők már a videóbíró-rendszer használatával vezették le a mérkőzéseket. Az előző két hétvége 34 mérkőzését követően a FIFA szakemberei is elismerésüket fejezték ki az elvégzett munka és a játékvezetők felkészültsége kapcsán.

 VAR projekt szervezésében az MLSZ Budapesti Igazgatóság is részt vett, a gyakorlást 18 budapesti egyesület csapata segítette, akik közül 16-an a két teljes hétvégén lebonyolított tornán, a VAR Kupán vettek részt, míg ketten a Budatétény SE és az Újpesti Flotta egy oda-visszavágós párharcot vívott egymással.

A tornán a II. Ker. UFC, a MUN SE, a 43.sz. Építők SK, az Ikarus BSE, a Nimród SE, a XII. Ker. Svábhegy FC, a Testvériség SE, a Pénzügyőr SE, a Fővárosi Közterület SK, a Fővárosi Vízművek SK, a RAFC, az ASR Gázgyár, az Airnergy FC, az 1908 SZAC Budapest, a Hidegkúti SC, a Csep-Gól FC vett részt.

A VAR Kupát a 43.sz. Építők SK csapat nyerte, a második a Nimród SE lett, a harmadik helyen az Ikarus BSE, míg a negyediken a XII. Kerület Svábhegy FC zárt.

A Kupa díjátadó ünnepségén dr. Borbély Zoltán, az MLSZ Budapesti Igazgatóság Társadalmi Elnökségének alelnöke, Juhos Attila, az MLSZ Budapesti Igazgatóság Játékvezető Bizottságának elnöke, és Zelei János Főtitkári Irodavezető, a videóbíró projekt vezetője adta át.

Zelei János záróbeszédében megköszönte a budapesti csapatok segítő részvételét, hogy a nyár ezen részében is nagy létszámban rendelkezésre álltak és ezzel segítették a projekt sikerességét. Szintén köszönetet mondott az Igazgatóság dolgozóinak és a munkát segítő játékvezetőknek is.

 

Hozzászólások