Kulcsár Katalin

 • Kép forrás: mlsz.hu

  Kulcsár Katalin 185 cikk

  • wikipedia
  • MLSZ adatbank

  Született Győr 1984-12-07
  Vármegye/szerv Győr-Moson-Sopron / MLSZ JB
  Jv. vizsga 1999


  

  Kulcsár Katalin: A BL-döntőhöz folyamatos felkészülés kell

  Kulcsár Katalin - Női BL döntő - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - Kulcsár Katalin - Női BL döntő.

  A hálók ellenőrzésétől a kispadok felügyeletéig rengeteg feladata volt Kulcsár Katalinnak, aki a hétvégi női BL-döntőn kapott szerepet. A legismertebb magyar női játékvezető tapasztalatairól mesélt a noifutball.mlsz.hu-nak.

  – A legfontosabb talán, hogy ilyenkor én vagyok a játékvezető beugrója. Ha vele valami történne, nekem kellene átvennem a mérkőzést. A mérkőzés alatt a két kispad előtti területen, az úgynevezett harmadik büntetőterületen meghozott döntésekben kell segítséget nyújtanom. Ezenkívül felügyelem a kispadokat, a melegítő játékosokat, de a mérkőzés előtti ellenőrzéseket, mondjuk a háló átnézését is én végzem – kezdi Kulcsár Katalin a negyedik játékvezető feladatairól, amelyeket a hétvégi női BL-döntőben is ellátta. – Ilyenkor a kapcsolattartó is én vagyok, engem keresnek a csapatok, a szervezők, az orvosok, mindenki. Illetve az adminisztráció is az én dolgom.

  A legismertebb magyar női játékvezetőnek nem ez volt az első BL-döntője, így nagy meglepetésre nem számított. Öt évvel ezelőtt ő vezette a VfL Wolsburg–Olympique Lyonnais találkozót. De a 2019-es budapesti fináléban is szerepet kapott, szintén negyedik játékvezetőként; illetve 2008-ban a Bajnokok Ligája elődjének számító UEFA Women’s Cup döntőjében volt Gaál Gyöngyi segítője a két kispad között.

  Ezek mellett számos rangos nemzetközi összecsapáson számítottak már rá, Európa-bajnoki, és világbajnoki párharcokon kapott feladatot. De Kulcsár Katalin elárulta, a BL-döntők közül számára a 2016-os a legkedvesebb, amikor ő dirigált a pályán. A nemzetközi megbízatásokhoz azonban egész évben jó formában kell lennie a játékvezetőnek és a csapatok szereplését is követnie kell:

  – A találkozó előtt egy-két héttel tudom csak meg a küldést, hogy hol lesz dolgom, ilyenkor már késő lenne elkezdeni a felkészülést, amire az UEFA és a FIFA is nagy hangsúlyt fektet, például hozzáférést ad számunkra mérkőzések felvételeihez és statisztikákhoz. Fontos, hogy tudjam, a csapatok milyen leshatárral dolgoznak, mik a reakcióik labdavesztéskor, milyen gyorsan váltanak védekezésből támadásba, és még sok mást. Amennyire lehet, előre kell látnom például, hogy a játékos várhatóan mit fog kezdeni a labdával, hogy rá vagy az érkező játékosra figyeljek jobban. A Bajnokok Ligája persze sok szempontból extra, most például a kispadok adtak sok feladatot, mivel jóval többen foglaltak ott helyet, mint egy átlagos bajnoki találkozón.

  A munka azonban a mérkőzés után sem ér véget, az UEFA ellenőrével a játékvezetők még aznap kielemzik a történteket.

  – Ekkor már tudjuk, hogy értékelik a teljesítményünket, és hogy a kulcsdöntések rendben voltak-e, de ritkán vagyok teljesen elégedett. Otthon is sokszor átnézem még a felvételeket. Nagyjából ezzel zárulnak a feladatok egy-egy mérkőzéssel kapcsolatban.

   

  Hozzászólások