Szilágyi Sándor

 • Kép forrás:

  Szilágyi Sándor 5 cikk

  • wikipedia

  Született DEBRECEN 1950-07-05
  Vármegye/szerv Hajdú-Bihar / Hajdú-Bihar M. Ig.
  Jv. vizsga 1978


  

  Portré: Szilágyi Sándor

  Szilágyi Sándor - forrás: dehir Forrás: dehir - Szilágyi Sándor.

  Játékvezetőként és asszisztensként jó teljesítményt nyújott, de csapatvezetőként is megállta a helyét.

  Szilágyi Sándor (Debrecen, 1950. július 5.)

  Debrecenben nevelkedett, már hatéves korában igazolt labdarúgó volt a Debreceni Építőkben, majd a Debreceni Volánban fejezte be pályafutását. A legmagasabb osztály, melyben játszhatott, az NB. II. volt, akkor a Debreceni Honvéd Bocskai SE-ben szerepelt. Pályafutása azonban egy sérülés miatt korán befejeződött, és ezután játékvezető lett.

  1983-ban lett a legmagasabb labdarúgó bajnokságnak, az NB. I-nek játékvezetője. Még ebben az évben debütált, a Nyíregyháza–MTK (0:1) bajnoki találkozón.

  NB. I-es mérkőzések száma játékvezetőként 80
  Legelső NB. I-es mérkőzés 1983-09-03 - NB. I. - Nyíregyháza - MTK
  Legutolsó NB. I-es mérkőzésn 1993-08-21 - NB. I. - Csepel - Sopron
  Kiosztott sárgalap: 171
  Kiosztott piroslap: 9

  Több nemzetek közötti válogatott- és klubmérkőzésen segítette partbíróként működő társát.

  Szerepelt az 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokságon, aztán asszisztálhatott Puhl Sándornak, a Juventus–Borussia Dortmund UEFA-kupa-döntőn is. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Játékvezető Bizottsága (JB) felszólította tagszövetségeit, hogy hozzanak létre önálló partbírói keretet. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) JB az európai tagszövetségeknek ajánlotta, hogy hozzanak létre partbírói keretet. Szilágyi Sándor ennek a követelmények lett Magyarországon az első üstököse.

  1993-as visszavonulásáig 226 NB. I-es mérkőzésen asszisztált.

  Sportvezetőként:

  2002-ben Szima Gábor lett a DVSC többségi tulajdonosa, aki megkereste, hogy egyen a DVSC cégvezetője. Kinevezését követően eredményesen irányítja Debrecenben, a DVSC-TEVA NB. I-es labdarúgó csapatot. Szilágyi is remek kapcsolatokat ápol az MLSZ vezérkarával. Elvégre dr. Bozóky Imre MLSZ-elnökkel és Puhl Sándor alelnökkel együtt fújta a sípot annak idején az élvonalban. A csapat szép sikere, hogy 2009-ben bejutott a Bajnokcsapatok Ligája torna főtáblájára.

   

  Hozzászólások