Vad: 40 éves lett

Játékvezetőkről

2019-05-30 09:52:26
Vad István |

Vad István - piros mez mutat - forrás: Europress
Forrás: Europress - Vad István - piros mez mutat

Kerek születésnapon ünnepel a mai napon Vad István. 

 

Vad István vagy ahogy a statisztikák írják Vad II. 1979. május 30-án született Vecsésen. 

Gyermekkorában a Rákosmenti TK-ban (RTK) kezdett futballozni, majd a Ferencváros (FTC), végül a Budapesti VSC (BVSC) ifjúsági keretében kergette a labdát. A játékvezetésből 1995-ben Budapesten vizsgázott. Fiatal kora miatt kettő éven keresztül csak gyermekmeccseket vezethetett.

1997-ben vezette első BLSZ II-es felnőtt mérkőzését, 1997-től a BLSZ I keret tagja. A BLSZ Játékvezető Bizottsága (JB) javaslatára 2001-ben NB III-as, egyben országos utánpótlás bíró. Az MLSZ JB minősítésével 2002-től NB II-es, majd NB I/B-s. 2004-től NB I-es bíró.

Első NB. I-es mérkőzését 2004. április 3-án vezette (Sopron-Videton). Azóta 246 mérkőzést vezetett le, amelyeken 1109 sárgalapot osztott ki és 89 játékost állított ki.

2007-től a nemzetközi játékvezetői keret tagja. 2009-től nemzetközi II. kategóriás játékvezető lett.

2010. októberétől Kassai Viktor mellett bekerült a legrangosabb kupában, a Bajnokok Ligájában (BL) működő játékvezetők közé. Három és fél éves nemzetközi kerettagság után, a BL-ben meccseket vezető európai bírók legfiatalabbjaként, 31 évesen kapta a megbízatást. Bár 1997-ben három BL-játékvezetője is volt Magyarországnak (Puhl Sándor, Piller Sándor és Vágner László), az eredménye mindenképpen óriási elismerés az UEFA részéről. 

Kolumbia rendezte a 18., 2011-es U20-as labdarúgó-világbajnokságot, ahol a FIFA JB bírói szolgálattal foglalkoztatta. Ukrajna rendezte a 2009-es U19-es labdarúgó-Európa-bajnokságot, ahol az UEFEA JB bíróként alkalmazta.
Kassai Viktor után újabb magyar játékvezető, Vad István is bekerült a labdarúgó Bajnokok Ligája bírói keretébe. A magyar szövetség honlapja szerint az elmúlt nemzetközi mérkőzéseken nyújtott szakmai értékelések alapján számítani lehetett rá, hogy mindhárom magyar éljátékvezető szerepet kap az európai kupasorozatok következő fordulóiban, de későbbre várt meglepetés volt, hogy Vad István alig három és féléves nemzetközi kerettagság után, a BL-ben meccseket vezető bírók legfiatalabbjaként, 31 évesen kapott megbízatást, 2010-ben.

Összes NB-s és nemzetközi küldése elérhető adatbankunkban.

 

 Boldog születénapot Pista!

 


 

Kapcsolódó cikkek

Jv.: Vad (Ring,TóthV.)
2014-03-18 09:47:57

Nézem az első forduló nyitómeccsének jegyzőkönyvét az NSO-n: Vasas-Honvéd, vezette: Vad II. I. (Ring, Tóth V.).

Vad játékvezető-dinasztia: apa, fiú, lány
2012-07-18 15:38:08

Mindennaposnak nem nevezhető történet: van egy labdarúgó, Vad István, aki a pályafutása befejezése után játékvezetőként is ismert lesz, majd a fia ugyancsak a bíráskodásra teszi fel az életét. A slusszpoén természetesen nem ez, hanem hogy a családfő sarjai legalább olyan ?érdekessé váltak", mint a korábbi FTC-futballista: előbb a FIFA-ranglétrán még gyorsabban emelkedő Vad II István, aki a minap a nemzetközi figyelem középpontjába került, illetve pár évvel korábban a lánytestvére, aki szintúgy mérkőzéseket kezdett vezetni. És ő már a negyedik szakmabeli a famíliában...

Hozzászólások: