Bede szerint jogtalan volt a kiesési harcba is komolyan beleszóló 11-es

Bede Ferenc - ing - forrás: origo.hu Forrás: origo.hu - Bede Ferenc - ing.

Újabb komoly játékvezetői hiba igazolja, hogy nincs oktatás a játékvezetőknek.


Labdaleejtéssel és nem 11-essel kellett volna folytatódnia a játéknak a Honvéd-DVTK bajnoki 49. percében, amikor a nézőtéri sípszó által megtévesztett Danilo megfogta a labdát a 16-oson belül - állítja a korábbi FIFA-bíró.

Ahogy arról a csakfoci.hu beszáolt, egy egészen furcsa körülmények között megítélt, és a bronzcsatába, illetve a kiesési harcba is “beleszóló” 11-essel egyenlített a Diósgyőr a Honvéd elleni 4-4-es NB I-es bajnoki második félidejének elején.

Berke Balázs játékvezető úgy ítélt büntetőt a DVTK-nak, hogy a Honvéd brazil támadója, Danilo a 16-oson belül kézzel lehúzott egy szabadrúgást, miután azt hitte, hogy egy – a nézőtérről hallatszó – sípszó már megszakította a játékot. A kispesti játékosok hiába reklamáltak, büntető lett a jelenet vége, amelyet Vernes Richárd értékesített, 2-2-re alakítva az állást.

Az esetről a Honvéd csapatkapitánya, Djordje Kamber is beszélt a csakfoci.hu-nak, honlapunk pedig azt is megmutatta, hogyan szól a hasonló esetekre vonatkozó szabály – e szerint Berkének meg kellett volna szakítani, majd labdaleejtéssel újraindítani a játékot. Hasonló véleménnyel élt a korábbi FIFA-játékvezető, Bede Ferenc is, aki az Origónak egyértelműen kijelentette, hogy Berke hibázott azzal, hogy 11-est ítélt.

– Ebben az esetben a szabály adta lehetőséget kihasználva, játékvezetői labdaejtést kellett volna végezni ott, ahol a játékos érthetetlenül, kézzel megfogta a labdát – mondta Bede, aki elárulta,  HOGY HOSSZÚ ÉVTIZEDEKEN KERESZTÜL EZÉRT EGYÉRTELMŰEN BÜNTETŐT KELLETT VOLNA ADNI, DE AZ UTÓBBI ÉVEKBEN A SZABÁLYVÁLTOZÁSOK KÖVETKEZTÉBEN LABDAEJTÉSSÉ VÁLTOZTATTÁK.

Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a játékvezető felismerje a nézőtéri sípszó felhangzását, hiszen mondhatja ő, hogy nem hallotta. Viszont a magyar bajnokikon hat játékvezető van a pálya körül, akik közül valakinek hallania kellett ezt a sípszót és informálni a játékvezetőt.

– Az is előfordulhat nagyon ritkán, hogy a játékvezető fáziskéséssel fúj a sípjába, így lehet, hogy már elrúgták a szabadrúgást, és a sípszó akkor hangzik fel. Ebben az esetben, ezt a szituációt előidézve is labdaejtésnek kellett volna következni, mert a képanyagból látszik, hogy a sípszó felharsanása egyértelműen zavarólag hatott a Honvéd játékosára – tette hozzá az Origo szakértője.

“A bíró a rúgónak mutogatott, majd tizenegyest ítélt” – ezt mondja a szabályzat a büntetőről, ami diósgyőri bennmaradást érhet......Kapcsolódó cikkek

Berke: Honvéd-Diósgyőr

Tovább


Hozzászólások