Eltűnt egy régi arc

Vavika Ferenc - forrás: facebook.com Forrás: facebook.com - Vavika Ferenc.

Nincs pontos kimutatás róla, de körülbelül 180 labdarúgó-játékvezető tevékenykedik a megyében, közülük 160 rendszeresen. A focibírók kerete a közelmúltban jelentős fiatalításon esett át.

Amikor tavaly év végén, a holtszezonban Vavika Ferenc lett a megyei Játékvezetői Bizottság elnöke, programbeszédében többek között a fiatalítást tűzte ki célul. Ezt komolyan is vette, a különböző keretekben a közelmúltban ilyen-olyan okok miatt nagy változások történtek. Többen kiöregedtek vagy elköltöztek Baranyából, néhá- nyan magasabb osztályba kerültek. Rossz teljesítménye miatt azonban senkit sem mellőznek.

- Ezt megelőzően másfél éve volt az utolsó keretmódosítás, az akkoriak több mint fele eltűnt - kezdi Vavika Ferenc. - Nézzük például a megyei I-eseket, akkor 27-en voltak, ebből most 14 játékvezető kikerült. A megyei I. B-seknél 12-en voltak, ennyien maradtak is, de hét régi arcot már nem lehet látni a pályán. A fiatalokat azonban nemcsak bedobtuk a mélyvízbe, hanem a kezüket továbbra is fogjuk. Az oktatásukra nagy figyelmet fordítunk, minden pénteken, az úgynevezett szövetségi napon tanítjuk őket. Kár, hogy az ellenőrzésükre kevés a pénz, egy-egy hétvégén csak 5-6-ot tudunk megnézni.

Vavika Ferenc örömmel újságolja, hogy bíróberkekben 2001 decembere, az elnökválasztás óta megnyugodtak a kedélyek, mindenki elfogadja a jelenlegi helyzetet. Ezt jelzi, hogy a nemrégiben meghirdetett tanfolyamra sokan, 23-an jelentkeztek, közülük 21 elsőre le is vizsgázott, a másik kettőt azonban „visszatapsolták”. Hasonlóan járt az a hat is, akik nem tudták teljesíteni a fizikai tesztet (a 40 év alattiaknak 12 perc alatt 2600, az afölöttieknek 2400 métert kell futniuk). Nagyobb baj, hogy a fél tucatban két olyan is van, akikre a megyei I. osztályban várt volna feladat. Csakhogy a vizsga szigorú, aki nem tudja „letenni”, nem vehet sípot a szájába, asszisztensi zászlót a kezébe. így ez a hat sem jutott a rajt óta munkához a zöld gyepen. Március eleje óta összesen 148 játékvezetőt teszteltek, .közöttük öt hölgyet, egyikük, Auth Szilvia NB I-es női meccseken kap hétről hétre szerepet, a többi négy gyakorlatilag kezdő.

- Nehéz játékosok és nehéz csapatok még vannak, velük rendszeresen meggyűlik a bajunk - említi Vavika Ferenc. - Az egyik ilyen problémás együttes vezetőjével már leültem beszélgetni, merthogy közös a célunk, mi is, ők is a magyar labdarúgást szeretnénk jobbá tenni. Úgy éreztem, volt értelme a diskurzusnak.

A nagy ugrás
Baranyából az NB l-ben Ábrahám Attila rendszeresen vezet, míg Georgiu Grigorisz és Balajti János hétről hétre lenget. A nőknél Auth Szilvia most került fel az élvonalbeli keretbe. NB I. B bírónk nincs, NB Ikes kettő van (Berki II. Zsolt, Kiss Norbert), az NB lll-as pedig hét (Nagy István - országos utánpótlás kerettag, Sebestyén Attila, Czakó Dénes, Tatai Péter, Tamás Armand, Kasza Zoltán, Kozári István). Az egyik legígéretesebb a 19 esztendős Ursprung Csaba, aki legutóbb egyszerre két osztályt ugrott felfelé.

 

Hozzászólások