Zala messze van Vecséstől...

Megyei játékvezetés

2019-02-28 08:01:38
Zala | Balázsi Mihály |

Zalai felkészülés (2019.02.28) - forrás: facebook.com
Forrás: facebook.com - Zalai felkészülés (2019.02.28)

2019. utolsó szombatján, talán február leghidegebb reggelén kezdték meg a zalai játékvezetők, "szokásos" fizikai tesztjüket a tavaszi bajnokságra. 

"Bírni kell a fiúknak" - válaszolta, Balázsi Mihály  JB elnök.  - "Nem vagyunk mi puncshuszárok és manökenek, a játéktéren is találkozhatunk hasonló szituációval. Mellette elhaladó érettebb sípmesterek is hasonló véleménnyel voltak.  Lézerméréssel pontosan feltérképezték az erőállapotot, két fő sérülése kiújult ezért Ők és a hivatalos hiányzók, márciusban "hozhatják" a kötelezőt."

"Ez egy munkahely, itt nem lehet "vetíteni", teljesíteni kell, hiszen ezt a csapatok  és a szakmai stábok elvárják, nem szabad "meglopni" őket - folytatta, közben haladtunk a Palatinus étterembe, ahol folytatódott az edzőtábor "szellemi" felvonása. - "Személy szerint nem értek egyet ezzel a régi rendszer "maradványával" az elméleti tesztel, fél évente, hiszen például az autó jogosítványt is több évre adják, szerintem a játékvezetők sem butulnak el fél év alatt. Minden héten csoportfoglalkozásokon a felelősök remek munkát végezve éberen tartják a szabályok ismeretét."

Hivatalos köszöntőben Józsi György (MLSZ ZMLSZ Igazgatója) megköszönte a játékvezetőknek az elmúlt bajnoki félévet, felhívta a figyelmet az általános játékvezetéssel kapcsolatos típushibákra, majd megkérte Őket, hogy az újonnan kiosztott 44 db defibrilátort "ellenőrizzék" le, hogy a csapatok megfelelő helyen tartják, a többi labdarúgással kapcsolatos "eszközzel" együtt.


Erdős József profi játékvezető kiváló előadással előrukkolva "szórakoztatta" a résztvevőket, alkalmazkodva a "laza" zalai stílushoz.


Varga László az ellenőri szekció vezetője, felhívta az ellenőrök figyelmét a szakmai feladatok pontos és precíz megfogalmazására, zéró toleranciát hirdetve a fegyelmezetlenség és sportszerűtlen viselkedések ellen.


Balázsi Mihály JB elnöke tájékoztatta a résztvevőket az elmúlt félév pozitív és negatív eseményeiről, melyből kiderült,hogy megreformálta az elnökség a játékvezetői kereteket.


Játékvezetői Akadémiára felvett  Major Zsolt és Mózsa Ábel mellett díjazásban részesült még: Boldi Tibor, Gulyás Ádám, Siket László, Szente Dávid,  Aczél Péter,  Novák János.


Előtérbe helyezte az emberi intelligenciát, viselkedést a játékvezetésben, de felhívta a figyelmet, nem kell elviselni olyan körülményeket, melyek nem fedik a megfelelő sportszerű viselkedést.

Bemutatták a két legújabb Zalai játékvezető szereléseket,melyek a három éves koncepció utolsó darabjai. (melegítő, táska, öt adidas szerelés, így Zala optikailag is a "csúcsra" ért).

Elnök úr kiemelte három év után 25 futsal hallgató sikeresen vizsgázott (ebből öt somogyi kolléga), mely örömteli,hogy mindenki aktívan működik. Ebben a szakágban a "boss" NB I-es futsal játékvezető Kubicsek Máté lett.

"Nagypályás" hallgatók száma 10 fő, ebből egy hölgy, reméljük Ők is hasonló eredménnyel fognak a tudásukról bizonyítványt kiállítani.

Megköszönte minden játékvezetőnek a kiváló felkészülést,megemlítve, hogy jelenleg Magyarországon az amatőr és professzionális játékvezetése között nagy szakadék tátong. Amatőr játékvezetésre és támogatására végre koncepciót kellene kidolgozni, olyan sikeres megyei elnökök és az országos elnökséggel karöltve, hogy vonzó és eladható legyen az egész "cirkusz", ezzel jobb és minőségibb merítést biztosítva az Országos játékvezetés részére. Leszögezve, hogy egy elnöknek nem a saját érdekeit kell előtérbe helyezni az általa vezetett megyével szemben,mert ezzel meglopja saját és általa képviselt EMBEREK értékeit.

Zala megyére lebontva,ha nem olyan pozitív az Igazgatóság hozzáállása,akkor a játékvezetők létszáma folyamatosan csökkenne, a  fizetés emelés ellenére, hiszen a kocsi elkerülné a lovat.

Zala megyében  közel 150 fő közreműködésével, indítjuk a szezont, remélem nem lesz új a nap alatt-zárta be az edzőtábort Balázsi Mihály


 

Hozzászólások: