Hanacseket elkényeztetik

Hanacsek Attila - órája - forrás: nso.hu Forrás: nso.hu - Hanacsek Attila - órája.

Hanacsek Attila a harmadik magyar játékvezető, aki a Katari Labdarúgószövetség meghívásának eleget téve az arab ország élvonalbeli bajnokságában „vendégbíráskodik”.

Korábban már vezetett meccset o(lakint Ahah ám Attila és Bede Ferenc, Hanacsek Attila pedig február 19. óta élvezi Dohában vendéglátói kényeztetését.

Merthogy az idehaza fellépésenként alig néhány tízezer forintot kézhez kapó Hanacsek, valamint a vele tartó asszisztens, Gyarmati Tibor igazán irigylésre méltó környezetben tölti napjait.

"A Ramada nevű négycsillagos szállodában helyeztek el bennünket - kezdte beszámolóját a 36 éves, a magyar élvonalban 1994-ben debütáló Hanacsek Attila. - Ellátásunk kifogástalan, kapunk reggelit, ebédet, vacsorát, a hotelhez tartozik egy sportcentrum, uszodákkal, szaunákkal, jakuzzival. Ha kedvünk tartja, lemehetünk a kondicionáló terembe, teniszezhetünk, fallabdázhatunk, szóval minden adva van a tökéletes felkészülésünkhöz. Ja, majd el felejtettem, vendéglátóink annyira komolyan veszik a munkánkat, hogy külön limuzin és sofőr áll a retulelkezésünkre... ”

A külföldi bírók meghívásának egyébiránt az a célja, hogy a helyi játékvezetők felfogását közelítsék a nemzetközi követelményekhez, másrészt meg a sztárokkal tűzdelt katari bajnokságban jobban elfogadják a külföldi játékvezetőket. Katarban futballozik a Reál Madriddal sikert sikerre halmozó Fernando Hierro, a Firenzében bálványként tisztelt argentin Gábriel Batistuta, a Barcelona egykori középpályása, Josep Guardiola vagy a Bayern München korábbi vezéregyénisége, Stefim Ejfenberg. A stadionok - amelyek világszínvonalúak, mégis mindenütt komoly átalakítások fojynak, mivel Doha rendezi a 2006-os Ázsiai Játékokatennek ellenére többnyire üresek, és csak a komolyabb rangadókon jön öszsze nagyobb publikum. Hanacsek Attila például az egyik meccsen alig 50 nézőt számlált meg a lelátón... A március 20-ig tartó bajnokság színvonala Hanacsek szerint a magyar másodosztályank felel meg, ám az iram lényegesen erősebb.

„Rengeteg fizikálisán remekül felkészített játékos van, a sztárok meg éppen éljük rúgják a labdát, úgyhogy az esti melegben is igencsak megterhelő feladat akcióközeiben mar adni" - árulta el Hanacsek, aki civilben rendőrként dolgozik, emiatt nem mulaszthatta el meglátogatni a helyi kapitányságot. Kiderítette, egy kezdő tiszt havonta 800 ezer forintnak megfelelő összeget kap.

„Rengeteg érdekességről tudnék még beszámolni, a benzin például olcsó, harmincnyolc forint litere; a csapatok közösen imádkoznak a helyi játékvezetőkkel a meccsek előtt, illetve szünetében; a katariak többsége nem dolgozik, mégis jól él, amit családonként a három-négy autó is jelez; az árak hasonlóak, mint Magyarországon; és hogy alkoholt nem lehet nyilvános helyen vásárolni. A legfontosabb viszont mégiscsak az: nagyszerű felkészülési lehetőségnek tartom az itt eltöltendő időt ” - mondta a bajnokság végéig Katarban bíráskodó Hanacsek Attila

 

Hozzászólások