Mi a baj a baranyai elnökkel?

Megyei játékvezetés

2018-05-20 05:18:34
Baranya | Ábrahám Attila | Czakó Dénes | Georgiou Grigorisz | Vavika Ferenc |

Czakó Dénes - forrás:
Forrás: - Czakó Dénes

Az elmúlt napokban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy Puhl Sándor több megyei JB elnököt, köztük Czakó Dénest is el akarja távolítani. Mi lehet az oka?

 

(A cikk közzétetele előtt megkerestük a cikkben szereplő érintett játékvezetők többségét és kértük, hogy a cikk átolvasása után tegyenek észrevételeket az abban foglaltakra.)

 

 

Az, hogy a problémákat megértsük, vissza kell tekinteni az elmúlt 10-15 évre.

 

Czakó Dénes 2009. július 27-e óta elnök Baranyában, amikor Vágner László megpuccsolta Ábrahám Attilát és ő lemondott elnöki posztjáról. Akkor sem sok választási lehetőség volt, hiszen dr. Rákóczy István akkori megyei elnök több játékvezetőt megkeresett, hogy vállalják el az elnöki posztot és mivel senki nem vállalta el, így Czakót nevezték ki elnöknek.

 

A háttér megállapodás lényege az volt, hogy az elnökségben szerepet kap a Vágnerék által megfúrt Ábrahám és Georgiou Grigorisz is. Egy ideig egyfelé húzott a megye és folytatták az Ábrahám Attila által megkezdett programot.

 

 

Georgiou menet közben kiszállt, mivel a csapatok megyei elnöknek szavazták meg. Ő vezényelte le többek között az igazgatóság létrejöttét Pécsett.

 

 

Amíg az MLSZ JB. élén Vágner László volt, több esetben is nyíltan a megye ellenük volt. Emlékezzünk vissza arra, hogy a pécsiek nem vásároltak egyedül GEMS mezeket vagy nem asszisztáltak a vágneri arroganciához. Baranyai elnökség hangosan tiltakozott akkor is, amikor az országos keretből kikerültek a pécsi játékvezetők.

 

 

A megalakult megyei igazgatóság élére kinevezték Bogyay Zoltánt is, míg a társadalmi elnök a megyében megbecsült Réfi Gábor lett. Ekkor is elindult az elnök keresés Bogyayék részéről. A megkeresett személyek nem vállalták a JB. elnöki pozíciót, így maradt továbbra "ha ló nincs, a szamár is jó" alapon.

 

Czakó életében innentől párfordulást következett be, mert úgy érezte szakmai alapon került ismét az elnöki székbe. Megerősödött és csak a saját feje után ment. Szakított a korábbi szakmai elképzelésekkel. Saját barátait tette magasabb keretekbe. Előfordult az is, hogy az évek óta jól teljesítő "vidéki" játékvezető nem kerülhetett fel, mert az elnöknél dolgozó és rosszabb teljesítményt nyújtó játékvezetőnek kellett a hely.

 

 

„Nagyon megrémült Dénes akkor, amikor megtudta, hogy az MLSZ-ben is váltás történik és Puhl Sándor újra visszatért. Mindenki tudta a megyében, hogy Ábrahám és Georgiou nagyon jó viszonyt ápol Puhllal és biztos volt abban, hogy hamarosan leváltják” – emlékezett vissza egyik baranyai játékvezető.

 

 

„Sajnos szakmai téren is elindult lefelé a megye. Utánpótlás játékvezetőket nem tudtunk kiállítani a tesztekre. Akik oda jutottak sorra buktak meg a fizikai és elméleti felméréseken. Kezdtek elmaradozni a közös programok, edzések, összejövetelek. A többség már csak neten értekezett egymással.  Nem folyt megfelelő szakmai munka, aminek eredménye az volt, hogy az országos keret közelébe nem került senki. " - folytatta elkeseredetten a játékvezető.  - "Eljutottunk már odáig is, hogy az elnök felhívta a játékvezetőket, amikor valaki a zárt facebook csoportban valamihez hozzászólt vagy esetleg kritikát mert írni. Innentől az a személy nem kívánatos lett az elnök számára!  Az egész megye az ilyen arrogancia és felsőbbrendűség ellen küzdött a vágneri rendszerben és most a Puhl Sándor alatt is. Akkor büszkén lehettünk baranyaiak. Most meg ugyanaz a stílus, ugyanolyan katona, ugyanolya arrogancia...."

 

 

Ábrahám Attila továbbra is elnökségi tag maradt, de háttérbe szorult, mivel a nihillel és a furcsa keretmódosításokkal nem tudott azonosulni. Nála mindig a szakmaiság és a pályán mutatott produktum volt az első megalkuvás nélkül.

 

 

Ismét képbe került az esetleges Czakó utódnak Vavika Ferenc. Vavikáról tudni kell, hogy kb. 15 éve nem foglalkozik a megyei ügyekkel, egyetlen egy megyei rendezvényen nem vett részt. Igaz, hogy a korbábban országos keretben lévő játékvezetők sokat köszönhetnek Ferencnek.

 

Czakó szakmai és emberi pálfordulása folyamatosan ütötte ki a biztosítékot a megyei játékvezetőknél. Több korábbi meghatározó játékvezető nyíltan ellene fordult, amikor vitatható, egyszemélyes döntéseket hozott. Czakó az elmúlt tíz évben egyetlen alkalommal sem számolt el az Alapítványi pénzekkel, az általa külön kasszán tartott tagdíjakkal és több kétes sportszer beszerzése is volt.

 

 

Elnökségi ülések nagy része előkészítetlen volt. Az tagok csak ott szembesültek az elnök keretmódosítási javaslataival és ha valaki ellent mert mondani és nem szavazott úgy, ahogy Czakó kérte, akkor az utána számon lett kérve.

 

Puhl Sándor szempontjából viszont érthetetlen, hogy miért akar beavatkozni a baranyai játékvezetésbe is.        

 

A megyei JB életébe egyedül a megyei igazgató, társadalmi elnök vagy a megyei játékvezetők avatkozhatnának be. Az elmúlt 7-8 évben a szakmai lejtőn eddig senki sem avatkozott be, hiszen Czakó Dénes mindenkivel jó viszonyt ápolt, függetlenül attól, hogy a megyéje egyre mélyebbre került szakmailag. Sok fiatal hagyta abba a játékvezetést, még NB. III-as kollégák is. Elfordultak mellőle a korábbi támogatói és barátai.

 

Egy váltás esetén mindig az a kérdés, hogy mit hoz a jövő és kivel képzeli el Puhl Sándor a folytatást.

 

Ábrahám Attila? A kiváló korábbi élvonalbeli játékvezető és ellenőr alkalmas jelölt lenne. Ő nyíltan Puhl embere, ami előny és hátrány is lehet. Nagy hátránya, hogy feltétel nélkül követi Puhlékat, jóban, rosszban. Az esetlegesen bekövetkező országos JB vezetői váltása esetén akkor Ábrahámnak is mennie kell. Aki dolgozott korábban Ábrahámmal, az tudja, hogy pontos, precíz szakmai munkát végzett akkor is a megyében.

 

Vavika Ferenc? Az NB. II-es ellenőr a jelenlegi megyei helyzetet nem ismeri, így neki idő kellene, hogy felvegye a megyei ritmust. Nehéz nevezni azokat az embereket, akik ismerik Vavikát a megyében.

 

 

Kovács Nándor? A korábbi FIFA asszisztens évek óta a megyei oktatási részt vezeti. Nándit emberileg és szakmailag mindenki elfogadja. Sokan úgy vélik, hogy ő túl jó ember, hogy elnök legyen.

 

Szalóki Csaba, Bata László, Nagy István? Mindhárom alkalmas ember lenne. Ők már bizonyítottak a megyei játékvezetésben, de országos szinten kevésbé ismertek.

 

Egy biztos. Megalázó helyzet mindenki számára az, hogy Czakó Dénest évek óta el akarják távolítani az elnöki székből. Megalázó lehet neki ez emberileg is. Lehet, hogy néha egy lépés hátra kellene lépni és akkor emelt fővel jönne ki az ember a dicstelen támadásokból!

 

Dénes! Lépj hátra saját és megyéd érdekében! Ne ragaszkodjál ennyire a hatalomhoz.

 

 

 

Lejegyezte: KP, PA


 

Hozzászólások: