Bede elemezte a Derbit

Bede Ferenc (ZTE) - forrás: nso.hu Forrás: nso.hu - Bede Ferenc (ZTE).

Bede a derbi játékvezetéséről: Nem a Fradit, hanem az Újpestet sújtotta hiba - írja a csakfoci.hu.

Két igazán véleményes szituáció történt szombaton az Újpest-Fradi összecsapáson: a ferencvárosiak a hosszabbításban, hevesen reklamálva egy elmaradt büntetőt kértek számon Iványi Zoltán játékvezetőn, míg az újpestiek Otigba hazaadása kapcsán voltak elégedetlenek.

 

Fotó: www.origo.hu

 

Mint ismeretes, a szombaton megrendezett 223. Újpest-Fradi derbin Gorriarán beadásánál Vincent Onovo kezét érintette a labda a tizenhatoson belül. A zöld-fehérek az utolsó percekben tizenegyest reklamáltak, de Iványi Zoltán segítőjével, Farkas Ádám alapvonali bíróval együtt úgy döntött, nem ért büntetőt a jelenet. A vitatott szituáció kapcsán megkérdeztük a korábbi FIFA-bírót, Bede Ferencet.

Láthattuk, hogy a két játékos szinte egymás mellett állt. Gorriarán nagy erővel rúgta meg a labdát, amely Onovo kezén csattant.

Az ellenfél játékosának keze teljesen természetes testhelyzetben volt, és ennek csapódott neki a labda. Az újpesti játékos a testközelség miatt a labdával való ütközést nem tudta volna elkerülni. Ha ezeket a kritériumokat figyelembe vesszük, akkor ezek alapján ez nem minősül szándékos kezezésnek a mai futballban.

 

Ilyenkor főként azt kell eldönteni a játékvezetőnek – az adott helyzetnek megfelelően -, hogy természetes helyzetben van-e a kartartása, vagy sem. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy miután nekivágódott a labda, a játékos keze is hátravágódott. Ebben a szituációban jó játékvezetői döntés született – mondta a csakfoci.hu-nak Bede Ferenc.

 

A 62. percben Pajovic kirúgása után Otigba hazaadta a labdát Dibusznak, aki kézzel fogta meg a labdát, és Iványi Zoltán sípja néma maradt.

Szakmailag meglepő döntés született Otigba hazaadásakor, hiszen egyértelműen hazaadta a labdát Dibusznak, aki a büntetőterületen belül állva nem játszotta meg a labdát, hanem a kezébe vette.

 

Egyértelműen hazaadás volt, és itt meg kellett volna szakítani a játékot, és közvetett szabadrúgással jöhettek volna az újpestiek. Ne felejtsük el azt sem, hogy meglehetősen jó helyről, kapuval szemből végezhették volna el a közvetett szabadrúgást a lila-fehérek. Jó esély mutatkozott volna az Újpestnek a gólszerzésre.

 

A játékvezető, az alapvonali játékvezető és asszisztens volt, akik hárman együtt hozták meg ezt a hibás döntést, ami szakmailag számomra nem volt érthető.

 

Hozzászólások