Piroseső az NB I-ben

Piros lapot mutat a jv. - forrás: Forrás: - Piros lapot mutat a jv..

Az NB I eddig eltelt hét fordulójában úgy tűnt, hogy a játékvezetők szórják a piros lapokat. Vajon valóban több a kiállítás, mint korábban vagy csak úgy tűnik? És ha igen, mi az oka? Véletlen, esetleg a csapatok keményebbek, vagy a bírók döntenek túl szigorúan? A pepsifoci.hu utánanézett, milyen volt a lapjárás az elmúlt években a mostani szezonhoz képest. Összeállításunkban elemeztük is a most kialakult helyzetet, kikértük a "bírószakértő", az idén a legtöbbször kiállított játékos, valamint két végleteket tekintve érintett edző véleményét is

Feltűnő jelensége a 2010/11-es élvonalbeli szezonnak, hogy rengeteg piros lapot osztottak ki a bírók az eddigi hét forduló alatt, szám szerint 29-et. Összesen 53 bajnokin, azaz nem a számok azt mutatják, hogy gyakorlatilag minden második meccsen van kiállítás. Ez a számadat akkor igazán érdekes, hogy tavaly 56 meccsen összesen 15-nél jártak a csapatok, azaz az idei adat szinte a duplája a tavalyinak. Három éve ugyanezen időszakban is csak 18 pirost jegyezhettünk fel, 2008-ban 24-ig jutottak a csapatok szintén 56 találkozón.


4 érv, avagy tényleg sok piros
A statisztika sokszor nem sokat jelent, hazudni azonban nem szokott. Íme négy tény, ami arra enged következtetni, hogy idén túl sok a piros:
- idén volt olyan forduló, amiben 8 pirosat osztottak ki, ez az elmúlt éveket tekintve rekord
- idén hétből öt alkalommal adtak 2 pirosnál többet egy fordulóban a bírók
- egy éve egyszer sem volt 3-nál több piros fordulónként az első 7 körben
- nem volt olyan bajnoki forduló idén, amikor ne lett volna kiállítás, sőt a korábbi évekkel ellentétben olyan kör sem akadt, amikor csak egy piros lett volna


A piros lapok tehát megszaporodtak az utóbbi időben, mindeközben a sárgák száma lényegében ugyanannyi maradt. A pepsifoci.hu megpróbált utánajárni, miért ugrott meg ennyire a kiállítások száma. Véletlen? Esetleg szigorúbbak a bírók? Netalán a csapatok játszanak durvábban? Ez ügyben megszólaltattunk egy korábbi neves játékvezetőt, kikértük a véleményét a legtöbb piros lapot begyűjtő játékosnak, és két olyan klub edzője is megszólalt, akik a legtöbb, illetve a legkevesebb pirosat begyűjtő csapatok kispadjain ülnek.


Elsőként Puhl Sándort, az 1994-es vb-döntő bíráját faggattuk.

- Nem biztos, hogy ez az adat önmagában mindenképpen rosszat jelent - mondta a korábban négyszer is a világ legjobb bírójának választott Puhl a pepsifoci.hu megkeresésére. - Én eleve nagyon óvatos vagyok a statisztikákkal, hogy a számok mit mutatnak az egy dolog, megint más kérdés, hogy mi van mögötte. Valóban érdekes dolog, hogy most sok a piros lap, de talán az is lehet, hogy ennek semmiféle szakmai oka nincs, pusztán a véletlen műve. Lehet, hogy a bajnokság utolsó hét fordulójában alig lesz majd kiállítás, és végül majd minden kiegyenlítődik. A számok akkor lesznek érdekesek, ha tudjuk az okokat. Lehet, az sem mindegy, hogy mennyi ebből a 29-ből a második sárga, és mennyi az egyből piros, ez is árnyalhatja a képet. Ha valaki kideríti, hogy azért volt most ennyi a piros lap, mert a játékosok egyre keményebbek, és megszaporodtak a durva belépők, akkor az mindjárt máshogy hangzik, mintha más azt mondaná, hogy azért kell ennyi kiállítás, mert annyival lett jobb az NB I dinamikája, hogy a nagyobb iram ezt eredményezte. Fegyelmezetlenek a játékosok, szigorúbbak a játékvezetők, vagy több a taktikai szabálytalanság? Hét forduló után ezt még nem tudhatjuk.


A TOP 5 durva kör
Összeszedtük az elmúlt évek "legpirosabb" fordulóit. A fentiek ismeretében nem meglepő, hogy a felét az idei szezonból találjuk.
1. 2010/11, 2. forduló: 8 piros
2. 2008/09, 7. forduló: 7 piros
3. 2010/11, 6. forduló: 6 piros
4. 2007/08, 5. forduló: 5 piros
5. 2010/11, 5. forduló: 4 piros, 2007/08, 6. forduló: 4 pirosA pirosrekorder: "Gyakran túloznak a bírók, de megértem őket"
Molnár Zoltán már a második kiállításánál jár az idényben, a mezőnyben eddig egyedüliként. A Szolnok védője már több, mint 15 éve NB I-es játékos, így van jócskán összehasonlítási alapja, hogy durvább lett-e a bajnokság, mint a korábbiak, vagy a bírók változtak.
? Korábban is kemény volt a játék, akkor is voltak kemény belemenések, nem hiszem, hogy durvábbak lennének a játékosok, mint néhány évvel ezelőtt. Talán azért lehet több a kiállítás mostanság, mert mivel mostanában nagyon előtérbe került egy-egy ítélet, ezért néha túlontúl reagálják ezeket a dolgokat. Próbálják visszafogni a durvaságot, ugyanakkor néha átesnek a ló túloldalára. Elismerem, fontos, hogy időben megállítsák a keménykedést, és mi játékosok sem vagyunk olyan ártatlanok, de néha akkor is jön a szigor, amikor nem indokolt. Nem vagyok egy Fradi-hívő, de például Marek Heinz esete is jó példa erre, emelte a lábát, de túlzás volt erre pirosat adni. De megértem a játékvezetőket is, és ebből a szempontból mellettük vagyok, mert kell az, hogy időben közbeavatkozzanak, de vannak esetek, amikor többet engednék a játékosoknak. Az én pirosaim közül is volt megérdemelt, de az ETO elleni kiállításom előtti eset más durvaságokhoz képest semmiség volt, mégis pirosat ért, pedig előtte velem szemben szabálytalankodtak ? nyilatkozta honlapunknak a futballista.

Csapatok piros lapjai az idei szezonban:
3 DVSC-TEVA, Ferencváros, Szolnok, Haladás, Vasas, ZTE, KTE
2 Honvéd, Siófok
1 Győri ETO, MTK, Pápa, Újpest
0 Videoton, Kaposvár, Paks

"Szerencse is, de nem véletlen"
Ha csapatokra lebontva megnézzük, melyik együttesből hányszor állítottak ki valakit, azt lehet leszűrni, hogy kiemelkedően egyik csapat sem kapott több kiállítást, mint a többiek, de az is tény, hogy a Paks, a Kaposvár és a Videoton egyetlen egyszer sem fejezte be emberhátrányban a mérkőzést. Mit csinálnak ők másként?
- Van azért ebben valamennyi szerencse is, hogy nem jutott nekünk piros az eddigi hét forduló alatt, hisz előfordult olyan szituáció, hogy kinézett a második sárga is egy játékosnak, de végül nem kapta meg - mondja erre a pepsifoci.hu-nak Sisa Tibor, a Kaposvári Rákóczi vezetőedzője, akinek szavaiból azért kiderül, hogy nem teljesen a vakszerencsének köszönhető, hogy eddig egy kaposvári futballistát sem küldtek zuhanyozni idő előtt.
- Annyiban viszont tényleg nem a véletlen műve, hogy igyekszünk a dolgokat úgy intézni, hogy ha valaki egy kirívó durvaság, illetve mondjuk úgy, hogy teljesen felesleges szituáció után kap sárgát, és főleg pirosat, akkor az ne érje meg a játékosnak. Az ilyesmi adott esetben büntetést von maga után, és ezzel egyrészt törekszünk a sportszerű játékra, másrészt nem sújtjuk ok nélkül saját magunkat.

"Több jó ellenfél = több piros"
A Szolnok egyike azoknak a csapatoknak, amelyek a legtöbb pirosat könyvelhették el, összesen hármat, azaz szinte minden második fordulóban emberhátrányban fejezték be a meccseiket. Más nézőpontból közelít viszont mindehhez az újonc szolnokiak mestere: Vágó Attila úgy véli, a piros lapok sokszor az adott csapat harci szellemét, küzdeni akarását tükrözik, így a sok kiállítás nem feltétlenül áll egyenes arányban a rosszabb szerepléssel.

- Pár éve, mikor a Diósgyőr edzője voltam, volt egy olyan bajnokság, amikor a Sopron már megszűnt, a Tatabánya pedig már biztos kieső volt, akkor nem volt akkora a tét, mint az idei bajnokságban, persze, hogy kisebb volt a harc, és kevesebb a kiállítás. Most nagyon sűrű a mezőny, és ez minden csapatot arra késztet, hogy nagyon megfeszüljön a siker érdekében, és ebben benne van ennek is a veszélye. Aki jobban küzd, mint a másik, annál benne van, hogy kiszórják, de érdekes dolog, hogy sokszor éppen az a csapat nyer, ahonnan kiállítottak valakit. Saját példánkból tapasztaltam meg többször is, hogy valahol talán a felfogáson kellene egy kicsit változtatni, egy kicsit rugalmasabbnak kellene lennie a játékvezetőknek. Igenis, adott esetben mérlegelhetnének, ami tényleg sérülésveszélyes szabálytalanság, az érjen pirosat, de az kis semmiségeknél nem kéne azonnal rögtön a lehető legszigorúbb ítélettel előrukkolni ? mondta a tréner a pepsifoci.hu-nak.

Az imént említett túl szigorú lapok sokaknál kiverték már a biztosítékot: szurkolóknál, edzőknél, játékosoknál egyaránt. Vágó Attila felvetésére Puhl Sándor szavai is rímelnek:

- Nem mindegy, hogy a kiállításoknál egyértelmű volt a szituáció, vagy volt lehetősége a játékvezetőnek mérlegelnie, és a piros lap mellett döntött. Én mindig azon a véleményen voltam, hogy a labdarúgás szabályai nagyon sokszor rugalmasak, és úgy is kell kezelni őket. Viszont ez azzal is jár, hogy többen, többféleképpen értelmezhetik ? nyilatkozta honlapunknak a korábbi kiváló játékvezető.

Weboldalunkon egyedülálló módon megtekinthető az elmúlt évek piros/sárgalapos kimutatása, a Lapkirályok kimutatásaival

 

Hozzászólások