Inkább az informatikusok a hibásak..

MLSZ informatika

2012-04-15 09:32:51

MLSZ székház (1) - forrás: mlsz.hu
Forrás: mlsz.hu - MLSZ székház (1)

Hétvégén ismét Németh Ádám (két évvel ezelőtt a PMFC-Tatabánya meccsen nézte el a cserét) futott bele az mlsz.info hibájába, abba, hogy a rendszer 4 éve nem jól működik. Mi is a valódi probléma Ki a hibás ebben? Miért nem történik semmi? Lehetne sorolni a problémákat, de a legakutabb gondok újra:Digitális jegyzőkönyv:
- be lehet írni olyan játékost, aki nincs a csapatba igazolva;
- cserénél bonyolult a felvitel, le lehet cserélni nem kezdő játékost is, be lehet írni olyan játékost, aki nem a csapatban játszik;
- eredménynél sokszor bekerült a büntetőkkel megjegyzés;
- sérülteket nem lehet felvinni külön mezőben;
- a program nem kezeli a sárga- és piroslapokat valamint az eltiltásokat

Téves adatszolgáltatásból sajnos már óvások és pontlevonások is voltak.

Továbbra is (másfél év után) két különböző rendszert kell használni és a két rendszerben lévő adatok nincsenek szinkronban (küldések, keretek stb.)

A hibákat a csapatvezetők és az igazgatóságok munkatársai folyamatosan jelzik az MLSZ informatikai vezetőinek, de a megoldás még várat magára?

 

Interneten található írás:

Az elmúlt napokban ismét napvilágot látott, hogy az első és másodosztályú csapatok többsége elektronikusan szeretné intézni a szövetség felé az ügyeket. Kicsit körbejártuk, hogy miről is van szó:

Az MLSZ átigazolási rendszere 2003-tól működik, de az igazi áttörés 2006. januárjában megrendezett élvonalbeli teremtorna volt, ahol bemutatták az MLSZ a megújult ügyviteli rendszerét, digitális jegyzőkönyvezést. Ebben az időszakban téma volt a Haladás pontlevonása és egyik játékosuk jogosulatlan játéka. (Emlékezzünk vissza, hogy emiatt nem került fel akkor a Haladás az élvonalba). Az MLSZ akkori vezetőinek elvárása az volt, hogy egy olyan rendszert hozzon létre a szövetség, hogy a mérkőzés előtt már ki lehessen szűrni, hogy jogosultan szerepel-e a játékos. A nagy kérdés, hogy sikerült-e?

A tervek megvoltak, de a fejlesztés sok esetben elmaradt. Lássuk, hogy mi volt a terv:
"Az MLSZ által szervezett versenyek sportszervezetei részére a tagsági igazolvány használata nem szükséges. Az MLSZ Versenyszervezési osztályának munkatársai (MLSZ VSZO) a bajnoki idényt megelőzően az MLSZ Informatikai rendszerében rögzítik az érvényes játékengedéllyel rendelkező labdarúgók névsorát - mezszámukat, orvosi igazolásukat és posztjukat. A sportszervezetek a névsort egész évben figyelemmel kísérik, így az esetleges eltéréseket az MLSZ VSZO-nak jelzik.
A sportorvosi vizsgálat végeredményét a sportszervezetek kötelesek az MLSZ VSZO-nak megfelelő időben, a bajnokságot megelőzően leadni, melyet a játékos adatlapján az MLSZ VSZO munkatársa rögzít.
A játékos akkor rendelkezik játéklehetőséggel, ha az MLSZ Informatikai rendszerében "zöld" betűkkel van a neve megjelölve (szabályosan le van igazolva, le van adva és érvényes a szerződése, ki van váltva a játékengedélye, nem áll sárga, piros ill. fegyelmi eltiltás alatt és érvényes a sportorvosi igazolása).
Amennyiben a játékos játékjogosultságában hiányosság mutatkozik azt a gép automatikusan jelzi piros színnel, így a játékost a mérkőzésre nevezni nem lehet. Ezzel gyakorlatilag a jogosulatlan játék lehetősége megszűnik!!!
A játékjogosultságot az MLSZ informatikai rendszerében a sportszervezetek a mérkőzést megelőzően 3 nappal kötelesek ellenőrizni és az ellenőrzés tényét és visszaigazolását az MLSZ VSZO-nak jelezni. (ki lehet küszöbölni, hogy esetleges adminisztrációs hiba miatt valaki nem tud szombaton pályára lépni. Ha bármely adminisztrációs hibát jeleznek szerdán, azt még szombatig módosítani lehet). Ebben az esetben az esetleges félreértéseket a mérkőzés előtt ki lehet küszöbölni - ezeket az MLSZ.HU / ADATBANK weboldalon meg lehetne tekinteni.
Az MLSZ VSZO-a a mérkőzéseket követően kizárólag azt ellenőrzik, hogy a mérkőzésen pályára lépett labdarúgóknak volt e játéklehetőségük (gyakorlatilag erre sem lesz szükség, mert a játékengedély hiányában a labdarúgót a rendszer már pályára lépni sem engedi). A rendszert az UEFA is alkalmazza, ott a játékvezető kizárólag ezt ellenőrzi, hogy az lép e pályára, aki be van írva a mérkőzés jegyzőkönyvébe. A mérkőzéseket követően az UEFA csak azt ellenőrzi, hogy a pályára lépett labdarúgóknak volt e játékjogosultságuk az adott napon. A játékjogosultságot előre a nemzeti szövetség igazolja."

2007/2008-as szezontól az élvonalbeli klubok mindegyike, míg mára NB. III-ig és az összes országos utánpótlás bajnokságokban minden csapata használja a digitális jegyzőkönyvet. Három év alatt azonban megállapíthatjuk, hogy a legfőbb célt nem érte el a digitális jegyzőkönyv bevezetése. Nem szűri ki a jogosulatlan játékot és nem ad kellő tájékoztatást a csapatok számára.
Nem kerültek feltöltésre a mezszámok, sportorvosik és az eltiltások sem. A rendszer nem kezeli még megfelelően az eltiltásokat, korosztályokat és a versenykiírás néhány pontját.
A kritika mellett azonban dicsérni is kell a rendszert, hiszen naprakész információkat lehet kapni a tabellákról, gólszerzőkről és a sorsolásról, amelyet az MLSZ Adatbankban meg lehet tekinteni.

Mi lehet a jövő?
Margitai Zoltán a Gyirmót FC klubigazgatója 4 fő irányvonalat jelölt meg a fejlesztéseknek: " Az első, hogy javasoljuk a labdarúgók és sportszakemberek szerződéseinek digitális regisztrálását és tárolását. A második, hogy javasoljuk a versenyigazolvány megszüntetését, illetve digitalizálását. A harmadik, hogy javasoljuk a sportorvosi engedély megszüntetését, ill. digitalizálását. Végül javasoljuk a digitális átigazolási rendszer bevezetését".

Margitai az elmúlt napokban több klubvezetővel és szakemberrel is egyeztetett. Véleménye szerint hogy jövő nyártól be lehetne vezetni a változtatásokat. Sőt a szerződések digitális regisztrálását már január 1-től alkalmazni lehetne. "Azt tudni kell, hogy az MLSZ-nek van egy világszínvonalú informatikai rendszere (adatbank.mlsz.hu), melybe sokan a hosszú évek folyamán rengeteg energiát fektettek azért, hogy a mai szinten működni tudjon. Ezt a rendszert kell fejleszteni a fenti irányban. Egyeztetéseim alatt megtudtam, hogy pécsi kollégám Czett Szabolcs még nálam is jobban beleásta magát a rendszer működésének megismerésébe, és egyik diplomamunkáját annak működéséből írta. Egyeztettem vele és elmondta, hogy bármikor hajlandó az anyagát átadni annak érdekében, hogy fejleszteni lehessen a rendszert. Ez azt jelenti, hogy akár holnap reggel el lehet kezdeni a fejlesztéseket annak érdekében, hogy mihamarabb be lehessen vezetni az újításokat" - nyilatkozta Margitai.

"Valóban megélénkült az érdeklődés ismét a klubok és az MLSZ irányából is - nyilatkozta Czett Szabolcs. - Margitai Zoltán és a Gyirmót javaslatát legtöbben támogatják, hiszen ezzel nem csak időt és pénzt sportolnak a csapatok (nem kell naponta a szövetségbe utazni, postázni, faxolni), de a digitális ügyintézés leegyszerűsíti mindenki dolgát. Az egész folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a klubvezető és a játékos megállapodik az átigazolásban és a szerződéses feltételekben és a klub irodájában mindent el tudnak intézni pár kattintással, nem kell a szerződéseket 4-5 példányban elpostázni az MLSZ-nek, nem kell több tíz papírt kinyomtatni egy ügyhöz. Az MLSZ munkatársai a különböző digitálisan indított ügyeket csak jóváhagyják, ellenőrzik. Az elmúlt években nagyon sok megbeszélés történt, azonban igazi előrelépés még nem volt. Talán most, hogy a csapatok nagy része is támogatja a javaslatot, így elkezdődhet egy gyors, radikális fejlesztés. Az alapok megvannak, a fejlesztési javaslatok elkészültek, már csak a programozókon van a feladat, hogy elkészítsék a jelenlegi program fejlesztését. Véleményem szerint - ismerve a jelenlegi helyzetet és a fejlesztési koncepciót - tarthatónak látom Margitai Zoltán időpontjait."

Az MLSZ stratégiai célja sem lehet más, mint hogy minden sportszakember (klubvezető, játékos, edző, játékvezető, intéző), aki erre igény tart, az adott élethelyzetében (igazolás, átigazolás, fegyelmi) felmerülő problémájának megoldására elektronikus ügyintézés keretében lehetőséget kapjon. Az elektronikus ügyintézéssel kizárhatóak az óvások, jogosulatlan játékok és a téves átigazolások. A rendszer az év minden napján nemcsak a csapatok, játékosok rendelkezésére állna, hanem a szurkolók és a média munkatársai szövetség weboldalán minden adatot naprakészen megtudhatnának.

A tervek és az eltökéltség a csapatok és a szakemberek részéről már megvan, most az MLSZ-en van a sor...

 


 

Hozzászólások: