Női játékvezetők vezessenek női mérkőzéseket!

Gaál Gyöngyi - forrás: hatharom.hu Forrás: hatharom.hu - Gaál Gyöngyi.

Az NB II hétvégi fordulójában több végeredményt befolyásoló bírói hiba történt. Az egyik nagy bakisorozat női játékvezető nevéhez fűződik, de a Csákvár edzője, Bognár György általában nincs kibékülve a női játékvezetők férfi labdarúgásban betöltött szerepével.Az NB II hétvégi fordulójában több végeredményt befolyásoló bírói hiba történt. Az egyik nagy bakisorozat női játékvezető nevéhez fűződik, de a Csákvár edzője, Bognár György általában nincs kibékülve a női játékvezetők férfi labdarúgásban betöltött szerepével.

Tudomásul kellene venni, hogy bizonyos szint felett ez a férfiak sportja.
Ez komolytalan bajnokság, amelyben kiesett csapatok is részt vehetnek.
A végén meg Botlóttunk?.

Három edzői nyilatkozat az NB II 7. fordulójából, amely a játékvezetők ténykedéséről szól. Érdekesség, hogy az első kettő két női bíróról, a Paks II?Csákvár mérkőzésen közreműködő Gaál Gyöngyiről és  az Újpest II-Vác találkozón bíráskodó Urbán Eszterről. A harmadik a Bp. Honvéd-MFA-Putnok mérkőzésen fújó Botló Bélát említi meg, aki a 91. percben Nagy Krisztián (állítólagos) buktatásáért büntetőt ítélt a Honvéd javára. A putnokiak hevesen reklamáltak, Koszta Péter vezetőedző két nappal a történtek után sem érti a játékvezető döntését.

A kilencvenegyedik percben megadott tizenegyest teljesen jogtalannak tartom, hiszen a kispesti játékos kifelé cselezett, védőnk feltett kézzel megállt előtte, hogy még véletlenül sem szabálytalankodjon, de a csatár elesett, és a bíró büntetőt ítélt - mondta a szakember a Nemzeti Sport Online-nak. - Ám az igazi meglepetés az volt, hogy a játékvezető csak öt másodperc elteltével hozta meg az ítéletet, amelyet így érthetetlennek tartok. A mezőnyben több olyan durvább szabálytalanság volt, amelyet nem fújt le. Az NB II-ben eddig nem volt gondunk a bíráskodással, én személy szerint három éve nem nyilatkoztam a bírókról semmit, mert úgy gondolom, hogy nem az én dolgom megítélni a tevékenységüket, és most is csak egy kisebb célzást tettem a nyilatkozatban. Úgy vélem, ebben a szezonban annyira kiélezett a harc, hogy ezeknek a momentumoknak óriási jelentőségük van, ezért kellemetlen, ha sorsdöntő szituációkban rossz ítéleteket hoznak a bírók.

Ennél talán még érdekesebb események történtek az Újpest B-Dunakanyar-Vác találkozón, amelyet egy hölgy, Urbán Eszter vezetett. A bírónőnek nem volt könnyű dolga, hiszen a találkozón számos kérdéses szituáció akadt, amelyeket sokáig jól ítélt meg (például Szabó Bence kézzel szerzett gólját érvénytelenítette), de a második félidő közepétől kezdve egyik asszisztense többször is bevitte az erdőbe.

 

A váciak végül egy lesállásról született újpesti gólt és egy meg nem adott tizenegyest kérhettek számon a játékvezetői hármason. Súlyosbítja a helyzetet, hogy utóbbinál ráadásul az Újpest indított ellentámadást, amelynek végén a váci védő, Petrezselyem Tamás buktatta Magos Mátyást, így a lilák jutottak büntetőhöz, amelyet Szabó Bence értékesített. Ezzel 3:2-es váci győzelem helyett 3:2-es újpesti siker lett a találkozó végeredménye, a rossz döntések tehát nagymértékben befolyásolták a végeredmény kialakulását. Ezek után a váci edző, Mózner János elkeseredésében már nem is a bíró tevékenységét véleményezte, hanem az egész bajnokság komolyságát kérdőjelezte meg.

 

A Paks II-Csákvár találkozón ilyen mélységű hibát nem követett el Gaál Gyöngyi játékvezető, de a Nemzeti Sport állandó szakértője, a Csákvár edzője, Bognár György kételkedik a női bírók férfilabdarúgásban betöltött, egyre hangsúlyosabb szerepének helyességében:

 

Először is leszögezném, hogy nem Gaál Gyöngyi játékvezetőn múlt a vereségünk, amit a mérkőzés után mondtam, azt azért tettem, mert úgy vélem, női lelkülettel nem lehet profi osztályban bajnoki mérkőzést jól vezetni - kezdte az 50-szeres válogatott labdarúgó. - A Paks II elleni mérkőzésünkön a bíróhölgy rendszeresen tévedett a szabálytalanságok megítélésénél, láthatóan nem tudta eldönteni, mi a test test elleni, férfias küzdelem. Az előnyszabályt nem megfelelően alkalmazta, és engedte, hogy a paksiak tördeljék a játékot, aminek következtében nem tudott folyamatos játék kialakulni. Én támogatom a nők szerepvállalását a labdarúgásban, de van egy szint, amely felett nem lenne szabad vezetniük. Az U19-es korosztályú bajnokság jelenti azt a határt, ameddig érdemes lenne vezetniük, a játék keménysége miatt ott már bajban lehetnek az ítéletek meghozatalakor. De van női futball is, női játékvezetők tehát vezessenek női mérkőzéseket!?

 

 

Hozzászólások