Kik lesznek a profi keretben? Berzi is megszólalt..

Berzi Sándor beszél - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - Berzi Sándor beszél.

A Magyar Labdarúgás Fórumán kiemelt szerepet kapott a játékvezetés. Pierluigi Collina, az egykori klasszis bíró, jelenleg az UEFA Játékvezető Bizottságának vezető instruktora érdekes előadást tartott az új szemléletű játékvezetésről, majd utána a szekcióülésen is terítéken maradt a téma. Az új szemlélet, amely a következő bajnokságtól nálunk is meghonosodik, a hat játékvezetős szisztéma, illetve az, hogy nyolc bírónk hivatásos lesz.

 

Az MLSZ Játékvezetői Bizottsága eddig négy játékvezetőt delegált egy-egy meccsre: játékvezető, tartalék játékvezető és két asszisztens. A nemzetközi tornákhoz idomulva a nyártól a magyar bajnokságban is lesznek az alapvonalnál elhelyezkedő játékvezetők, ennek a célja nyilvánvalóan az, hogy a kapuk előtti szituációkat kisebb hibaszázalékkal ítéljék meg.

 

Kassai Viktor

 

Érdekes kérdéseket vet fel a profi játékvezetők megjelenése, elsőként például azt, hogy kik kerülhetnek be a nyolc hivatásos közé. Berzi Sándor, a JB elnöke elmondta az nb1-hu-nak: cseppet sem biztos, hogy a legjobb nyolc magyar játékvezető alkotja majd ezt a kört.

- Hat nemzetközi játékvezetőnk van, de nem törvényszerű, hogy valamennyien hivatásosak lehetnek. Van olyan bírónk, aki nagyszerűen teljesít, de nem beszél angolul, ezért nem lehet tagja a FIFA-keretnek. Az NB I-es keretbe eddig sok fiatal került be azért, hogy időben elindulhasson a nemzetközi karrierje, de a prioritásoknak meg kell változniuk. A legfontosabb az, hogy a magyar bajnoki meccseken az NB I-ben felkészült, és elegendő tapasztalattal felvértezett játékvezetők működjenek közre. A kirívó tehetségekről nem szólva az általános szabály az lesz, hogy senki se ugorjon át túl gyorsan lépcsőfokokat, mert az később megbosszulhatja magát.

A kiválasztásnál természetesen szempont a felkért játékvezető szándéka is, hiszen előfordulhat, hogy ő a már eddig is épített civil karrierjét részesíti előnyben, amit tiszteletben kell tartani. A profi bírók a szövetség alkalmazottjai lesznek, tudva azt, hogy a játékvezetői pályafutásuk negyvenöt éves korukban véget ér. Ezt követően nem lesznek nyugdíjasok, hanem az MLSZ munkatársaiként továbbra is dolgoznak a játékvezetők kiválasztásában, oktatásában és továbbképzésében.

 

Hozzászólások