Baranyában is elfogytak

Megyei játékvezetés

2017-08-28 09:19:18
Baranya | Czakó Dénes |

bemelegítés - forrás:
Forrás: - bemelegítés

Egyre kevésbé vonzó a labdarúgó játékvezetői pálya a fiatalok számára. Baranyában ugyan – a többi megyével összevetve – viszonylag sok spori fújja a sípot, ám már az előző szezonban is előfordult, hogy alacsonyabb osztályú mérkőzésekre nem jutott három bíró. A mostani bajnokságokban is gondok lehetnek.

Egészen pontosan kilencvenkilencen vettek részt a baranyai labdarúgó játékvezetők bajai edzőtáborában. A létszám a pótteszt után emelkedni fog, de jó esély van arra, hogy nem jut majd minden megyei bajnoki mérkőzésre egy bíró és két asszisztens.

A probléma az előző bajnokság tavaszi felében jelentkezett először, ekkor előfordult, hogy megye III-as vagy IV-es mérkőzésekre nem tudtunk három játékvezetőt küldeni – nyilatkozta Czakó Dénes, a Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Megyei Igazgatóság Játékvezetői Bizottságának elnöke a pécsiújsag.hu-nak.

Baranya egyébként még így is jobb helyzetben van, mint több más megye, korábban gyakran előfordult, hogy az itteni igazgatóság bírókat „adott kölcsön”.

– A tavalyi megyei bajnokságokban összesen 118 játékvezető, asszisztens, illetve ellenőr működött Baranyában. Sajnos a létszámunk folyamatosan csökken, attól tartok, hogy nem leszünk elegen. Ennek több oka is van: a megyei bajnokságokban működő játékvezetők díjazása 2010 óta nem változott. Több helyen a labdarúgást körülvevő társadalmi környezet sem vonzó, a fiatalok jelentős része pedig tanulás vagy munkavégzés miatt marad távol a futballpályáktól.

Mint megtudtuk, a létszámhiány mellett az is gond, hogy a játékvezetői társadalom idősödik. Czakó Dénes kérdésünkre elmondta, akik már régóta működnek, többségében maradnak, ám az elsősorban az alacsonyabb osztályokban tevékenykedő fiatalok esetében nagy fluktuáció figyelhető meg. Ebből következően a harmadik és negyedik osztályban lehet bíróhiányra számítani.

Hogy pontosan mekkora a baj, a póttesztet eredményesen teljesítők száma mellett befolyásolja az is, hogy hány mérkőzést rendeznek majd egy-egy fordulóban. Könnyen lehet ugyanis, hogy további csapatok lépnek vissza a szerepléstől.


 

Hozzászólások: