Borsod: a futás elhallgatott részletei

Megyei játékvezetés

2017-08-10 08:41:13
Borsod-Abaúj-Zemplén | Kurmai Zoltán | Márkus Tamás |

Asszisztens - fut - forrás:
Forrás: - Asszisztens - fut

Újabb borsodi játékvezető küldött beszámolót a múlt pénteki fizikai tesztről.

"Én egy vagyok a sok borsodi játékvezetőből, akik részt vettek múlt pénteken azon a szörnyű fizikai teszten. Néhány -még nem köztudott- tényt és véleményt szeretnék megosztani.

A teszt ugyanúgy indult mint az összes többi, egy dolgot leszámítva.. azt a hatalmas hőséget ami már reggel fél nyolckor fogadott bennünket az atlétika pályán. Már a pálya szélén álldogálni is olyan volt mintha szaunában lennénk. De térjünk is a lényegre.

Az összes futam úgy bonyolódott le, hogy minden ember literszámra locsolta magára a vizet. Egy személy rosszul is lett, mégis folytatódott minden tovább. Elérkezett az a bűvös 11:20 perc amikor a megye III. keret tagjai kezdték meg a futamukat. Előbb a 6x40 m-es sprintek történtek meg, és eközben szállt ki egy kolléga a tesztből, mert MEGHÚZÓDOTT! Nem azért, mert a drága Kurmai úr által vezényelt fizikai tesztnek nincs következménye és mindenki kénye kedve szerint teljesít vagy sem. A rövid táv után felálltak a jv-k a következő megmérettetésre.

A 40 év alattiaknak 75/25 m-es intervall tesztet kellett teljesíteniük időre. Ők kaptak a belső sávokat a futásra. A 40 év felettieknek pedig a 6-os és 7-es pályán kellett teljesíteniük a 2400 m-es folyamatos futást.

Ez így mind szép és jó... 2400m..megállás nélkül.. és meg is van a teszt..

Ám az kimaradt, hogy a gumis rekortán felett 53 fokot mértek és sehol nem volt 1m árnyék sem, ráadásul a 6-os és 7-es pályán futók többet teljesítenek mint a belső pályákon lévők.

Hisz a BELSŐ pálya a 400m! És ez még véletlenül sem jutott eszébe a vezetőségnek, vagy csak tettek rá egy nagyot, ugyanis mindenki ugyanarról a helyről indult, mindegy volt hogy belső vagy külső pálya.

Ez pedig annyit jelent, hogy Lajosnak hiába volt hátra még kb 100m...de már akkor többet futott 2400-nál!

Mindezek alatt, míg a fiatalok hordták a vizet a futóknak, Kurmai uraságunk a lelátó mögött, az ÁRNYÉKBAN ült a kis asztalánál és intézkedett a laptopján. Az NB-s kollégák folyamatosan panaszkodtak a melegre, pedig ők csak álltak, vagy ültek és nézték a futamokat.

Sokan bementek az öltözőbe, mondván, hogy rossz nézni szerencsétleneket ahogy szenvednek.

Aztán bejött az utolsó kör, amikor megtörtént a baj.

Lajos térdét fájlalva kiállt, és leült oldalra. Senki nem gondolta volna azt, ami bekövetkezett.

Állapota rohamosan romlott, előbb elsősegély ládáért, majd defibrillátorért rohantak a kollégák, ám az utóbbi még csak a helységben sem volt, a közeli úgynevezett körcsarnokba kellett érte menni.

Mindeközben annyit lehetett látni, hogy Márkus Tamás segít illetve próbál segíteni, Kurmai Zoltán pedig teljes higgadtsággal áll az ajtóban és nézi a történteket.

Minden jelenlévőt küldtek el a helyszínről, hogy induljanak minél hamarabb a táborhelyre.

A táborban folyamatosan halasztották a megnyitó időpontját, és szégyen szemre hamarabb kellett megtudnunk a szörnyű hírt egymástól, mint a vezetőségtől. Kurmai Z. a megnyitót azzal a mondattal kezdte, hogy "bizonyára mindenki hallotta a hírt"..  Egy cseppet sem érezte magát felelősnek annak ellenére, hogy ott ő dirigált mindenben. Ő döntött mindenben. Mindenki más csak a "csicskája" Márkus T.-al együtt. Ő mégis szemrebbenés nélkül beszélt az esetről.

Azt is mondta, hogy csak azért halasztották el a szombat 11 órára tervezett edzést, mert másnap az lett volna címlapon, hogy ebből sem tanultak.

Továbbá meg lett tiltva, hogy bármihez hozzászóljunk, bármit lájkoljunk vagy megosszunk az esettel kapcsolatban.

Ráadásul az is elhagyta a száját, hogy nem fog lemondani csak azért mert ez megtörtént, és mert cikkek íródtak róla. És szó szerint: "nem lett volna értelme elhalasztani a tábort attól, hogy ez megtörtént, hiszen ez a ti érdeketekben van, a ti felkészüléseteket segíti, mert nektek jövőhéten ki kell mennetek a mérkőzésekre, és teljesíteni".

Nagyon sokan felháborodtak ezen a pofátlan beszéden, kedves vezetőnk viszont csak mosolygott és azt mondogatta, hogy várjuk meg a vizsgálat végét. Vajon miért mondta ezt? Csak nem azért mert előre tudta, hogy nem lesz felelősségre vonás?

Basszus meghalt egy kollégánk! Aki túl sok mindent megtett az MLSZ-ért és a játékvezetésért ahhoz, hogy ezt érdemelje! Egy gyászszünetet nem bírnak megtartani az NB-ben? Vagy az ottani emberek túl alacsonynak tartották őt magukhoz képest?

Komárom megye gyászkarszalagot visel majd a hétvégi meccseken! KOMÁROM!

Nem kötelező itt karszalagozni hiszen az ellentmond a szabályokkal, ugyanis nem viselhetünk semmi ilyet meccsen..ugye vezetők? De egy perc gyászszünet olyan megterhelő? F

őleg hogy azért halt meg mert továbbra is játékvezető akart lenni? Annyira akarta... Annyira, hogy az életét adta érte. Az életét ezért a nyomorult MLSZ-ért! Aki arra nem képes, hogy elárulja, hogy meghalt a kollégátok! Az internetről és egymástól kellett megtudnunk!

Remélem mostmár eljön a változás ideje. De amíg Kurmai lesz a vezetőség élén addig itt senkinek nincs szava. Addig borsod megye halott.

Egy tiszta szívű embert veszítettünk el. Egy nagyon jó barátot,kollégát,családapát. Nyugodj békében!"


 

Hozzászólások: